breaking news Νέο

Ομιλία του προέδρου της ΠΕΔΚΜ Λ.Κυρίζογλου για το θέμα των Σκοπίων και το ψήφισμα που εκδόθηκε

  • Ομιλία του προέδρου της ΠΕΔΚΜ Λ.Κυρίζογλου για το θέμα των Σκοπίων και το ψήφισμα που εκδόθηκε
  • Ομιλία του προέδρου της ΠΕΔΚΜ Λ.Κυρίζογλου για το θέμα των Σκοπίων και το ψήφισμα που εκδόθηκε

Την κάθετη και απόλυτη αντίθεσή του προς τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, συνιστά πολύ σοβαρή εθνική υποχώρηση, διπλωματική και εθνική ήττα και είναι επιζήμια για τη χώρα μας και το λαό μας, διατύπωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, (ΠΕΔ-ΚΜ) Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, της ΠΕΔ-ΚΜ, των Δημοτικών Συμβουλίων των 38 Δήμων της περιοχής, παρουσία του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργου Πατούλη, της  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστα Αγοραστού, Μητροπολιτών, καθώς και εκπροσώπων φορέων από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Κυρίζογλου ζήτησε τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων, τονίζοντας πως είναι ανάγκη να ερωτηθούν οι Έλληνες πολίτες για ένα τόσο σοβαρό και σημαντικό εθνικό θέμα. Υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε κακή και σαθρή επιχειρηματολογία για να δικαιολογήσει την υποχώρηση και τις θέσεις της και για αυτό κάλεσε την ίδια, όπως και όλα τα ελληνικά κόμματα, να μην προβούν στην κύρωση αυτής της εθνικά επιζήμιας συμφωνίας. Η Αυτοδιοίκηση, είπε χαρακτηριστικά, αγωνίζεται για να ανατρέψει τη συμφωνία των Πρεσπών, για να αποτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που κατατείνουν στον ανωτέρω σκοπό, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και προς το εξωτερικό, προς ενημέρωση της κοινής γνώμης, των ηγετών ξένων κρατών και ηγετών σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

«Αλήθεια, γιατί ξαφνικά, χωρίς την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς ενημέρωση του Ελληνικού λαού, χωρίς ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων, χωρίς την επιδίωξη συνεννόησης και διαμόρφωσης εθνικής διαπραγματευτικής γραμμής, ασκώντας μυστική διπλωματία (έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας (στις 14.6.18 και σε τέσσερεις ημέρες, 17.6.18, την υπέγραψε), επέδειξε τόση βιασύνη, για να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο εκκρεμεί εδώ και 27 χρόνια, αφού υποτίθεται ότι επισπεύδουσα ήταν η άλλη πλευρά δηλαδή τα Σκόπια; Τί ήταν αυτό που συνετέλεσε στην άρον-άρον υπογραφή μιας διπλωματικά κακής και εθνικά απαράδεκτης συμφωνίας, η οποία παραχωρεί στους Σκοπιανούς το δικαίωμα να λέγονται Μακεδόνες, τη γλώσσα τους Μακεδονική και παραχωρεί το όνομα Μακεδονία; Αν είναι οι διεθνείς πιέσεις του λεγόμενου ξένου παράγοντα, δηλαδή των ΗΠΑ, της Γερμανίας και του ΝΑΤΟ, αυτές πάντα υπήρχαν αλλά η Ελλάδα και οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν ενέδωσαν σ’ αυτές τις πιέσεις» επισήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Ο κ. Κυρίζογλου υπενθύμισε μάλιστα την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, η οποία ορίζει ότι η FYROM θα κληθεί να διεξαγάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις στη Συμμαχία μετά την επίλυση του ονοματολογικού της. προηγούμενη επίλυση. «Η θέση μας αυτή, χωρίς να ασκηθεί τελικά βέτο, έγινε ομόφωνη νατοϊκή απόφαση. Αυτή μάλιστα «ομόφωνη απόφαση» κατά λέξη επαναλήφθηκε στις επόμενες πέντε Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ μέχρι και το 2016. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν επιτρέπεται σε κανένα να την παραχαράσσει. Το 1977 μάλιστα, δεν υπήρξε καμία δήθεν αναγνώριση ‘Μακεδονικής’ γλώσσας αλλά μία συνήθης συνδιάσκεψη του ΟΗΕ γλωσσολογικού-τυπολογικού χαρακτήρα. Καμία Ελληνική Κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε αναγνωρίσει ούτε ‘μακεδονική’ εθνότητα ούτε ‘μακεδονική’ γλώσσα, που συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας. Τα ακραία στοιχεία της γειτονικής χώρας τώρα και στο μέλλον έχουν, με την υπογραφή μας, όνομα, εθνότητα, γλώσσα (Μακεδονία, Μακεδόνας, Μακεδονική), που παρά τις διευκρινίσεις, συνιστούν τη βάση του αλυτρωτισμού τους, ο οποίος αντί να υποχωρήσει θα ενισχυθεί» υπογράμμισε.

«Απεμπολήσαμε την ιστορική αλήθεια»

                Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ υποστήριξε ακόμη ότι «απεμπολήσαμε ως χώρα την ιστορική επιχειρηματολογία και την ιστορική αλήθεια. Με τη συμφωνία αυτή δώσαμε όνομα, εθνότητα, γλώσσα χωρίς να διασφαλίσουμε τα αποτελέσματά της. Η συμφωνία αυτή είναι ουσιαστικά στον αέρα». Ανέφερε μάλιστα ότι το κράτος των Σκοπίων έχει δικαίωμα να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ωστόσο διεμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε να χρησιμοποιεί το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας. Ως Έλληνες Μακεδόνες αισθανόμαστε την τιμή και την ευθύνη να μην επιτρέψουμε την εξαφάνιση, κάτω από πολιτικές σκοπιμότητες, της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

«Ως Έλληνες Μακεδόνες», πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να ανεχθούμε  αδιαμαρτύρητα τον σφετερισμό της δικής μας ιστορικής και εθνικής ταυτότητας εν ονόματι κάποιας αδιευκρίνιστης (για τις μελλοντικές της συνέπειες) πολιτικής σκοπιμότητας. Οι λαοί, που αναζητούν κάποια εθνική ονομασία για να αυτοπροσδιοριστούν, δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν σε βάρος άλλων -και μάλιστα γειτονικών- λαών. Εξάλλου, και οι ίδιοι οι γείτονές μας έχουν κατά καιρούς ομολογήσει τα αδιέξοδα στα οποία τους οδηγεί η τακτική τους αυτή. Θυμίζουμε τη δήλωση του πρώτου Προέδρου της FYROM Κίρο Γκλιγκόρωφ του 1992, ότι οι κάτοικοί της είναι Σλάβοι, ότι ήρθαν χίλια και πλέον έτη μετά το βασίλειο του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου και ότι δεν έχουν καμία σχέση με το ελληνικό κράτος των αρχαίων Μακεδόνων. Τελικά εύλογα γεννάται η απορία όλων μας, η Ελληνική Κυβέρνηση ποια επιχειρηματολογία χρησιμοποίησε και γιατί;»

                Ο κ. Κυρίζογλου έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως οι Έλληνες πολίτες, αισθάνονται προσβεβλημένοι και ταπεινωμένοι και δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν αυτή τη συμφωνία για λόγους ιστορικής αλήθειας και ελληνικής συνείδησης. «Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να πνίξει τη φωνή που αντηχεί μέσα μας, τη φωνή της συνείδησής μας. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε να παραχωρηθεί τίποτε από όσα με αγώνες και θυσίες κλήρου και λαού (Μητροπολίτες, Ιερείς, Μακεδονομάχοι, ο Στρατός μας, ο λαός της Μακεδονίας), με το αίμα ηρώων και μαρτύρων, αποκτήθηκε και διαφυλάχθηκε». Δεν παρέλειψε μάλιστα να απορρίψει τους χαρακτηρισμούς της Κυβέρνησης (ακραίοι, εθνικιστές κλπ.) για όσους έχουν διαφορετική άποψη από τη δική της, κατηγορώντας την ότι έχει υιοθετήσει νοοτροπία καθεστωτική και αντιδημοκρατική.

 

-To Ψήφισμα της συνεδρίασης

«Ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία των Προέδρων της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης όλης της Μακεδονίας (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας) αλλά και των τοπικών φορέων (Ιερές Μητροπόλεις, Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια κ.ά.), πραγματοποίησαν σήμερα κοινή συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων και κατέληξαν στα εξής:

Η «συμφωνία των Πρεσπών» (17.6.2018) συνιστά πολύ σοβαρή διπλωματική και εθνική ήττα και είναι επιζήμια για τα συμφέροντα και το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

Καμιά ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε αναγνωρίσει «μακεδονική» εθνότητα ή «μακεδονική» γλώσσα, που συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας.

Η «συμφωνία» αυτή δεν είναι βιώσιμη και δεν μπορεί να σταθεί ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Η κυβέρνηση κατάφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, παρά την καλύτερη από κάθε άλλη φορά συγκυρία και παρά τις καλύτερες από κάθε άλλη φορά συνθήκες.

Ως Έλληνες πιστεύουμε και στηρίζουμε το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε το σφετερισμό της Ιστορίας, της ταυτότητας, της γλώσσας και του ονόματος της Μακεδονίας.

 

Όλοι οι παραπάνω:

1.Δηλώνουμε την αντίθεσή μας με τη «συμφωνία των Πρεσπών».

2.Καλούμε πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να μην επικυρώσουν ποτέ αυτή την εθνικά επιζήμια «συμφωνία» και να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων.

3.Καλούμε, εκτός από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα πολιτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μην αποχωρήσουν, αλλά να συμμετέχουν και να ψηφίσουν ενάντια στη «συμφωνία των Πρεσπών» όταν εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

4.Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, των ηγετών ξένων κρατών και των επικεφαλής όλων των διεθνών οργανισμών για το ζήτημα των Σκοπίων.

5.Ζητούμε από την κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη «συμφωνία των Πρεσπών», ώστε να δοθεί στους πολίτες της χώρας το νόμιμο δικαίωμά τους να επικυρώσουν ή να απορρίψουν αυτή τη «συμφωνία», που αφορά μείζον εθνικό θέμα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

 

*Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα θα επιδοθεί στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα και αποτελεί τη θέση της Αυτοδιοίκησης στο ζήτημα των Σκοπίων».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής