breaking news Νέο

Νίκος Κουτσογιάννης : «Η Σχολή του Αριστοτέλη θα γίνει πόλος έλξης και ανάπτυξης της περιοχής»

Νίκος Κουτσογιάννης : «Η Σχολή του Αριστοτέλη θα γίνει πόλος έλξης και ανάπτυξης της περιοχής»

Αποφασισμένος να αποκαλύψει τα μυστικά που κρύβει η Μακεδονική γη, εκεί όπου βρίσκεται το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου, το σημείο όπου ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης συνάντησε το Μέγα Αλέξανδρο και για περίπου τρεισήμισι χρόνια του δίδαξε όλες εκείνες τις αρετές, τις οποίες διέδωσε σε ολόκληρη την Οικουμένη, είναι ο Δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης.

Ο πρώτος πολίτης του Δήμου της ηρωικής πόλης Νάουσας, μιλώντας σε έντυπο πανελλήνιας κυκλοφορίας, αναφέρει πως έχει έτοιμο σχέδιο, με το οποίο θα συγκεντρωθούν τα 420.000 ευρώ, που είναι απαραίτητα, για να γίνουν οι βασικές στατικές εργασίες στο μνημείο. Και γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος, λέγοντας πως το ποσό θα συγκεντρωθεί μέσω Crowdfunding, ενός εναλλακτικού τρόπου ηλεκτρονικής χρηματοδότησης. Πρόκειται για μια δημοφιλή μέθοδο για την άντληση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων.

Όπως σημειώνει ο κ. Κουτσογιάννης, «ήδη έχουν γίνει οι σχετικές συζητήσεις με ενδιαφερόμενους και υπάρχει ενδιαφέρον από Άγγλους φιλέλληνες, να επενδύσουν τα χρήματά τους στη συνέχιση της αρχαιολογικής ανασκαφής – η οποία σταμάτησε τη δεκαετία του '70 -, που άρχισε το 1965 από τον αρχαιολόγο Φώτη Πέτσα και την ομάδα του, οι οποίοι, συνδυάζοντας εύστοχα τις γραπτές πηγές, τις τοπογραφικές παρατηρήσεις και τα ανασκαφικά δεδομένα, ταύτισαν τη θέση με τη Σχολή του Αριστοτέλη.

Εκτός από τα κεφάλαια, βέβαια, που θα διαθέσουν οι Άγγλοι φιλέλληνες αλλά και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν μέσω του Crowdfunding, ο Δήμος Νάουσας αναμένεται να συμβάλει με 25.000 ευρώ, ενώ κονδύλια θα ζητηθούν από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου η Σχολή του Αριστοτέλη

Αναφερόμενος ο κ. Κουτσογιάννης στη Σχολή του Αριστοτέλη, η οποία θεωρείται το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου, υποστηρίζει :

«Υπήρξε ένας οργανωμένος χώρος εκπαίδευσης, μια αρχαία πανεπιστημιούπολη, όπως ακριβώς τα σύγχρονα campus.

Το κτίριο αυτό δε, είχε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το ανάκτορο των Αιγών. Είναι ο χώρος, όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε το μεγαλείο της κλασικής ελληνικής σκέψης και τα ιδανικά της πλατωνικής φιλοσοφίας στο γιο του Βασιλέα της Μακεδονίας και άλλους ευπατρίδες της μακεδονικής αυλής. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, όπου τα άρχατα λείψανα – ο τοιχοβάτης μιας διώροφης στοάς με ιωνικούς κίονες σε σχήμα ΙΙ -, συνδυαζόμενα με τρεις φυσικές σπηλιές που υπάρχουν εκεί, αποτελούν τον κύριο χώρο της σχολής.

Καταλήγοντας ο κ. Νίκος Κουτσογιάννης σημειώνει πως «το σημείο θα γίνει πόλος έλξης και ανάπτυξης της περιοχής. Όσοι το επισκέπτονται από το εξωτερικό, φιλούν το χώμα και το παίρνουν μαζί τους».

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής