breaking news Νέο

«Α. Τόλκας, αποκλειστικό : «Η κυβέρνηση η πιο “διαθέσιμη” των τελευταίων ετών. Η Ημαθία σε δεινή θέση»

«Α. Τόλκας, αποκλειστικό : «Η κυβέρνηση η πιο “διαθέσιμη” των τελευταίων ετών. Η Ημαθία σε δεινή θέση»

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η εκπομπή με τον πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ημαθίας και πρώην υφυπουργό τύπου, την περίοδο της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, Άγγελο Τόλκα, στη διαδικτυακή τηλεόραση της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ, το μεσημέρι της Πέμπτης 28ης Ιουνίου. Η συζήτηση περιστράφηκε στα εθνικά μας θέματα, τους...τέως «αγανακτισμένους», τα της Ημαθίας. Ο ίδιος έκανε την αυτοκριτική του για τα όσα έπραξαν οι κυβερνήσεις του χώρου του, ενώ αναφέρθηκε και στο εγχείρημα του «Κινήματος Αλλαγής». Σταχυολογώντας σημεία της ωριαίας συνέντευξής του, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε σε μαγνητοσκόπηση στο site μας, www.imerisia-ver.gr, σας τα μεταφέρουμε.

-Δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει το σκοπιανό

«Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε και διαίρεσε τον ελληνικό λαό. Δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει το σκοπιανό. Δεν τηρήθηκε καμιά «κόκκινη» εθνική γραμμή, αφού η συμφωνία περιέχει «μακεδονική» γλώσσα και εθνικότητα. Πρέπει να δούμε το συμφέρον της χώρας μας. Η συμφωνία αναφέρεται σε αλυτρωτισμό και των...δύο πλευρών! Περιέρχεται πολλαπλά βήματα και έχει πολλές αιρέσεις, δίνοντας τα πάντα στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, χωρίς να λαμβάνουμε ως χώρα κανένα αντάλλαγμα». 

-Για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία

«Επικοινωνιακού χαρακτήρα οι τοποθετήσεις τους. Στέλνουν δελτία τύπου δημοσιογραφικού χαρακτήρα, λες και δεν είναι το κόμμα τους στην κυβέρνηση. Κανένας όμως δεν αντιδρά σήμερα. Σημαντικές οι ευθύνες της κυβέρνησής τους για το επερχόμενο 4ο μνημόνιο, αλλά και το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε, στο οποίο περιλαμβάνονται μειώσεις συντάξεων το 2019 και μείωση του αφορολογήτου το 2020. Η κυβέρνηση είναι η πιο «διαθέσιμη» των τελευταίων ετών».

-Για το «ναυάγιο» της ΕΝ.ΚΛΩ.

«Ασχολήθηκα προσωπικά, όταν εκλέχθηκα βουλευτής, το 2009. Κάποιοι, πριν από εμάς, έδιναν δάνεια χωρίς καμιά εγγύηση, με την υπογραφή ενός υπουργού, πάνω σε μια «χαρτοπετσέτα» ή ένα τηλέφωνο σε διοικητή τραπέζης. Είχαμε συμφωνήσει με Κατσέλη και Σαχινίδη για δάνειο στην ΕΝΚΛΩ, με παράλληλη εξυγίανσή της, με την παροχή κρατικής εγγύησης, ενώ η Ημαθία είχε ενταχθεί στην ανώτατη ζώνη του αναπτυξιακού νόμου. Δεν το αποδέχθηκε συγκεκριμένη τράπεζα. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορούσε. Όταν ήρθε στην εξουσία, κατέστησε συνομιλητή ένα αμφιλεγόμενο άτομο, ο οποίος συναντούσε βουλευτές και υπουργούς».

-Για τους «αγανακτισμένους»

«Όταν ήμουν βουλευτής, οι «αγανακτισμένοι» πραγματοποίησαν πορείες και καταλήψεις στο γραφείο μου, ενώ δέχθηκα και επίθεση στο κέντρο της Νάουσας, από συγκεκριμένες ομάδες, που είχαν αναφορές στο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις, που είναι βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας. Δεν είμαι χαιρέκακος για τα όσα αντιμετωπίζουν οι ίδιοι σήμερα, αλλά η βία πρέπει να καταδικάζεται από όλους για όλους. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έφεραν βαθύ διχασμό στην ελληνική κοινωνία. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι τεράστια. Χρειάζεται εθνική ομοψυχία και ενιαία γραμμή. Δεν μπορεί η συγκυβέρνηση να καταδικάζει ως αποστάτες τους βουλευτές της που φεύγουν, ενώ αυτούς που έρχονται από άλλα κόμματα, να τους θεωρεί «καλούς». Πρέπει να θωρακιστεί το πολιτικό σύστημα, ώστε να μην επηρεάζεται από εξωθεσμικούς παράγοντες».

-Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

«Υπήρξαν απογοητεύσεις, δεν ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες του λαού. Κάναμε την αυτοκριτική μας. Δεν ήταν στόχος μας να δώσουμε επιδόματα σε κοινωνικές τάξεις που θα μας ψήφιζαν, αλλά η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το 2010 δανειστήκαμε φτηνά από άλλες χώρες και όχι από ιδιώτες. Στο 1ο μνημόνιο μιλούσαμε για την αναγκαιότητα δομικών αλλαγών στη χώρα μας, ιδίως στο δημόσιο τομέα. Δεν υπήρχε άλλος δρόμος τότε, αφού η χώρα ήταν στο κενό, ενώ οι σημερινοί κυβερνώντες μας έστηναν «κρεμάλες» στο Σύνταγμα».

-Το ΚΙΝ.ΑΛ

«Κρίνουμε και ψηφίζουμε, όχι με βάση τις εύκολες υποσχέσεις, αλλά τις δύσκολες αλήθειες. Εθνικός πλούτος μπορεί να υπάρξει μέσα από την αγροτική παραγωγή, τη στήριξη των επιχειρήσεων, μέσα από τη μείωση της φορολογίας τους, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε, όταν επιβλήθηκε το αντιεμπάργκο της Ρωσίας και υπόσχονταν ότι θα το λύσει. Εδώ δεν έδωσαν ακόμη τις περσινές αποζημιώσεις από τη θεομηνία στους αγρότες. Δεν διεκδικούν τίποτε από την Ε.Ε. Κάνουμε ως «Κίνημα Αλλαγής» μια νέα αρχή επανένωσης των πολιτών, που μας έδωσαν 42% το 2009 και πήραν άλλες πορείες. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με όσους θέλουν και είναι διαθέσιμοι. Με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά, ενισχύουμε το χώρο της κεντροαριστεράς, η οποίος είναι καταλύτης στην κοινωνία και τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Χρειάζεται ελληνικό σχέδιο, για να δημιουργηθεί πλούτος στη χώρα».

-Να ξαναδούμε τη βουλευτική αντιμισθία

«Πρέπει να ξαναδούμε τη βουλευτική αντιμισθία. Να μπει για όλους τους πολιτικούς ένα όριο, τη στιγμή που ο λαός ζει με τα προβλήματά του, δεν μπορεί οι βουλευτές να είναι αναντίστοιχοι με αυτά».

-ΝΔ. Ο Μητσοτάκης αντιγράφει τις προτάσεις Καραμανλή στη «Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» το 2009

«Ο Μητσοτάκης αντιγράφει  τις προτάσεις Καραμανλή στη «Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» το 2009. Η οικονομία χρειάζεται άλλες ρυθμίσεις το 2018. Η ΝΔ δεν είχε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη θέση για το «σκοπιανό».

-Η Ημαθία σε δεινότερη θέση από άλλες περιοχές

«Η Ημαθία βρίσκεται σε δεινότερη οικονομική θέση από άλλες περιοχές. Απουσιάζει τοπικό σχέδιο ανάπτυξης για την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τους συνεταιρισμούς».


 


 

 

 

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής