breaking news Νέο

Υποψήφιοι γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο προτιμούν αρχαία ελληνικά ονόματα για τα παιδιά τους

Υποψήφιοι γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο προτιμούν αρχαία ελληνικά ονόματα για τα παιδιά τους

Είναι δυνατόν στη σημερινή Ελλάδα και δη στο Υπουργείο Παιδείας, να μη γίνεται στον απόλυτο βαθμό αντιληπτή η σπουδαιότητα της Αρχαιοελληνικής σκέψης, του πνεύματος, της σοφίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς προς εμάς, όπως ακόμα και η σημασία των αρχαίων ελληνικών ονομάτων, τα οποία κάνουν θραύση παγκοσμίως;

Και αυτό γιατί τα αρχαία ελληνικά ονόματα καθίστανται εξαιρετικά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, κατακτώντας τους υποψηφίους γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο!

Αρκεί και μόνο να λάβουμε υπ' όψιν μας το δημοφιλές βρετανικό site Babycentre, το οποίο έκανε ένα εκτενές αφιέρωμα στα αρχαιοελληνικά ονόματα και στη σημασία τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά : «Οι αρχαίοι Έλληνες άφησαν μια σπουδαία κληρονομιά, όσον αφορά στην επιστήμη, την τέχνη και τη φιλοσοφία. Η επίδραση των αρχαίων Ελλήνων είναι αισθητή ακόμα και σήμερα και φτάνει ακόμα και στα ονόματα».

 

Ζωή και Σοφία στα top-10 δημοφιλέστερα ονόματα στον κόσμο πολλών χωρών!

Το site προτείνει ονόματα όπως Αγνή, Ολυμπιάδα, Κασσάνδρα, Χρυσάνθη, Ευθαλία, Ειρήνη και Σοφία για τα κορίτσια και Αριστοτέλης, Γεώργιος, Νικίας, Κύρος, Πλάτωνας και Θαλής για τα αγόρια.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο σάιτ, τα ελληνικά ονόματα Αλέξανδρος, Θωμάς, Γεώργιος και Σοφία είναι μεταξύ των 20 δημοφιλέστερων ονομάτων στη Βρετανία την τελευταία εικοσαετία, ενώ το Ζωή και Σοφία περιλαμβάνονται στα τοπ 10 δημοφιλέστερα πολλών χωρών του κόσμου.

 

Συναισθήματα

Όπως εξήγησε στο αυστραλιανό site νέος κόσμος ο καθηγητής και διευθυντής του Αυστραλιανού Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Flinders της Νότιας Αυστραλίας Μιχάλης Τσιανίκης, «το γεγονός ότι τα αρχαία ελληνικά ονόματα βρίσκονται στη συνείδηση και προτίμηση των νεαρών γονέων οφείλεται ως επί το πλείστον στο ότι οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν μια πραγματική αλφάβητο, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από τα ονόματα που γεννήθηκαν εκείνη την εποχή, είτε να εκφράζουν ένα συναίσθημα (π.χ. Ευτυχία = καλή τύχη), είτε να περιγράφουν μία έννοια, αισθητική εμπειρία ή ψυχική κατάσταση (π.χ. Ευθυμία = άτομο με καλή διάθεση), ενώ πολλά αρχαία ονόματα συνδέονται με Έλληνες φιλοσόφους και θεούς της μυθολογίας.

«Σίγουρα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε τη νέα γενιά γονέων να δείχνει μία σαφή προτίμηση και κλίση στα αρχαία ελληνικά ονόματα», τόνισε ο ίδιος.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής