breaking news Νέο

Εξώδικο στον ΕΛΓΑ έστειλε η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας

Εξώδικο στον ΕΛΓΑ έστειλε η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας

Εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκληση απέστειλε στον ΕΛΓΑ χθες Τρίτη, 3 Ιουλίου, η «Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών ν. Ημαθίας», με την οποία ζητά να προχωρήσει άμεσα στην έναρξη της διαδικασίας αναγγελίας των ζημιών, που προκάλεσαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στα πυρηνόκορπα Ημαθίας και Πέλλας. Όσον αφορά στα πραγματικά περιστατικά, το εξώδικο αναφέρει :  

«Όπως πολύ καλά γνωρίζετε την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου του 2018 σημειώθηκαν συνεχείς, παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις ασυνήθιστες για την εποχή και τις περιοχές Ημαθίας και Πέλλας.           

Το παραπάνω φαινόμενο προκάλεσε τις παρακάτω άμεσες ζημίες στην παραγωγή κυρίως ποικιλιών ροδακινιάς και νεκταρινιάς αλλά και στα υπόλοιπα πυρηνόκαρπα  που βρίσκονταν σε στάδιο φυσιολογικής ή φυσικής  ωρίμανσης και ιδίως προκάλεσε

1.Έντονη προσυλλεκτική καρπόπτωση,

2.Συμπτώματα συρρίκνωσης του φλοιού και/ ή εμφάνιση γραμμώσεων με αποτέλεσμα οι καρποί με τα παραπάνω συμπτώματα να είναι ακατάλληλοι για εμπορία.

Αυξημένη καρπόπτωση παρατηρήθηκε και σε ποικιλίες με ποιο όψιμο χρόνο ωρίμανσης, αλλά η ένταση της καρπόπτωσης ήταν μικρότερη σε σύγκριση με αυτή που καταγράφηκε σε ποικιλίες που βρίσκονταν σε στάδιο φυσικής ή φυσιολογικής  ωρίμανσης .

Από τα παραπάνω αναφερόμενα πραγματικά περιστατικά  προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι ζημίες που υπέστη η παραγωγή η οποία βρίσκονταν στο στάδιο της ωρίμανσης είναι «άμεση ζημία» καλυπτόμενη από την ασφάλιση του ΕΛΓΑ.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χωρήσει αντίθετη ερμηνεία και να θεωρηθεί ότι η καρπόπτωση αυτή δεν αποτελεί «άμεση ζημία» αλλά έμμεση μη καλυπτόμενη ζημία.

Άλλωστε για το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρο το πόρισμα της «ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ», την οποία είχε συστήσει τη χρονιά του 2017 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, προκειμένου να διερευνήσει τις ζημίες που υπέστη η παραγωγή του 2017 από αντίστοιχες έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις. Ειδικότερα στο πόρισμα αναφέρονταν ότι «εκτιμάται ότι ο κύριος λόγος που προκάλεσε τα έντονα φαινόμενα της προσυλλεκτικής καρπόπτωσης, συρρίκνωσης (αφυδάτωσης) και κηλίδωσης του φλοιού των ροδάκινων στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ημαθίας και Πέλλας είναι το αποτέλεσμα της ζημίας που προκλήθηκε  στη φυσιολογία των καρπών από την έντονη και παρατεταμένη βροχόπτωση στο στάδιο λίγο πριν ή κατά την ωρίμανση του καρπού. Πιθανόν η μετάπτωση από υψηλές σε χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκε παράλληλα με τις έντονες βροχοπτώσεις να επέτεινε το πρόβλημα της καρπόπτωσης….Εντούτοις τα συμπτώματα της συρρίκνωσης και της υποχώρησης του φλοιού οφείλονται σε διάρρηξη  και νέκρωση των κυττάρων της επιδερμίδα και των αμέσως κατώτερων στρωμάτων κυττάρων εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης».     

Και  για να μην μένει καμία αμφιβολία σε κανέναν και για να μην γίνονται άστοχοι συνειρμοί σχετικά με τις ενέργειες των παραγωγών και τις επιδιώξεις τους που δεν είναι άλλες από την αντιμετώπιση της καταστροφής που επήλθε πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω :

 

1.Κατά την φετινή χρονιά η παραγωγή είναι μειωμένη σε ποσοστό 35%-40% σε όλες τις ποικιλίες αλλά και στο σύνολο της.

2.Οι τιμές εμπορίας είναι εμφανώς αυξημένες από τον προηγούμενο χρόνο και δεν υπήρξε πρόβλημα διάθεσης των εισκομιζομένων προϊόντων σε καμία οργάνωση πολύ δε περισσότερο πριν τις έντονες  βροχοπτώσεις δεν υπήρχαν  αδιάθετες ποσότητες  σε καμία οργάνωση.

3.Δεν υπήρξαν καρποπτώσεις σε καμία ποικιλία πριν από τις έντονες βροχοπτώσεις της τελευταίας εβδομάδας του Ιουνίου 2018.

4.Δεν υπήρξαν ούτε ιώσεις ούτε «μονίλια» πριν από τις έντονες βροχοπτώσεις του Ιουνίου.

5.Η επανάληψη του φαινομένου της καρπόπτωσης και την φετινή χρονιά εξαιτίας των βροχοπτώσεων αποδεικνύει ότι το φαινόμενο δεν είναι πολυπαραγοντικό αλλά οφείλεται αποκλειστικά στις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις.

6. Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις του 2018 και οι προκληθείσες εξ’αυτών ζημίες  δεν σχετίζονται με τις βροχοπτώσεις του 2014 για τον λόγο ότι το 2014 μεταξύ των βροχοπτώσεων είχαν μεσολαβήσει 15 ημέρες διάστημα που απέτρεψε την χρονιά εκείνη την καρπόπτωση. 

7. Και τέλος δεν υπήρξε μετάπτωση από υψηλές σε χαμηλές θερμοκρασίες που πιθανόν να επηρέαζαν το φαινόμενο   και να επέτειναν το πρόβλημα της καρπόπτωσης .  

Το τεράστιο αυτό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην παραγωγή ροδάκινων, νεκταρινών, δαμάσκηνων και γενικά όλων των πυρηνόκαρπων  από τις άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις των παραπάνω αναφερόμενων ημερών και έχει ως αποτέλεσμα την τελειωτική καταστροφή των παραγωγών ,    τέθηκε ήδη υπόψη τόσο των τοπικών εκπροσώπων του ΕΛΓΑ όσο της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, πλην όμως δεν έχουν ανοίξει συγκεκριμένοι κωδικοί αναγγελίας, με συνέπεια να μην μπορούν οι παραγωγοί να κάνουν δηλώσεις για την καρπόπτωση και τις άλλες ζημίες που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις των συγκεκριμένων ημερών.

Τελειώνοντας θα πρέπει να τεθεί υπόψη σας ότι η ζημία που προκλήθηκε στην παραγωγή στις ποικιλίες που βρίσκονταν στο στάδιο της ωρίμανσης αλλά και αυτών που ακολουθούν ξεπερνά σε ποσοστό 90% της παραγωγής της κάθε ποικιλίας. Διότι δεν είναι μόνο το γεγονός της καρπόπτωσης εξαιτίας των άκαιρων βροχοπτώσεων αλλά και το γεγονός ότι οι καρποί που δεν έπεσαν από τα δένδρα παρουσίασαν έντονα προβλήματα συρρίκνωσης  επιδερμίδας και μουμιοποίησης, με συνέπεια να μην είναι εμπορεύσιμοι. 

Σας καλούμε λοιπόν όπως με την λήψη της παρούσας προχωρήσετε άμεσα στην έναρξη της διαδικασίας αναγγελίας των ζημιών με την χορήγηση κωδικών, προκειμένου οι παραγωγοί που επλήγησαν, να μπορέσουν να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση σας ενημερώνουμε ότι θα ακολουθήσουμε την δικαστική οδό και : α) θα σας επιδώσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο τις δηλώσεις ζημίας για τον κάθε έναν παραγωγό  και β) θα αξιώσουμε δικαστικά με κατάθεση αγωγής τις ζημίες που υπέστη ο κάθε παραγωγός μας ξεχωριστά».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής