breaking news Νέο

«Γαϊτανάκι» οι αγρότες, εκ νέου άρνηση του ΕΛΓΑ να δεχθεί τις ζημιές, δηλώσεις Γιαννακάκη, Αντωνιάδη

«Γαϊτανάκι» οι αγρότες, εκ νέου άρνηση του ΕΛΓΑ να δεχθεί τις ζημιές, δηλώσεις Γιαννακάκη, Αντωνιάδη

«Ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου», δήλωσε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας Μάκης Αντωνιάδης, αναφορικά με το νέο «γαϊτανάκι»  που επιχειρείται από τα υπηρεσιακά στελέχη του ΕΛΓΑ, τα οποία αρνούνται να δεχτούν δηλώσεις ζημιάς από την πρόσφατη θεομηνία σε Ημαθία και Πέλλα, την ίδια στιγμή που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ, δια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας και Πέλλας, ανακοινώνουν ότι οι αγρότες μας θα πληρωθούν τις αποζημιώσεις του 2017, για ζημιές που υπέστησαν από την ίδια ακριβώς αιτία!

Την Τετάρτη 4η Ιουλίου πραγματοποιήθηκε για το θέμα σύσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας, στην οποία συμμετείχαν η γενική διευθύντρια του ΕΛΓΑ, η προϊσταμένη του τμήματος αποζημιώσεων και η διευθύντρια του υποκαταστήματος της Βέροιας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι πρόεδροι του ΑΣΝ Νάουσας, του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, των συνεταιρισμών της Επισκοπής, των Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών από Πέλλα και Βελβεντό, ο Ενιαίος Σύλλογος αγροτών Νάουσας και ο Αγροτικός Σύλλογος Σκύδρας. Στη σύσκεψη τα υπηρεσιακά στελέχη είπαν ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν… καλύπτει τις ζημιές, παρά τα όσα αναφέραμε πιο πάνω, για την πληρωμή εντός του Ιουλίου, των περσινών ζημιών, που είχαν ακριβώς το ίδιο αίτιο!

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, μας είπε ότι ήδη έχει αποσταλεί εξώδικο στον ΕΛΓΑ (δημοσιεύθηκε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ στο φύλλο της Τετάρτης), για την άρνηση παραλαβής εκ μέρους του δελτίων ζημιών από τους αγρότες, ενώ τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα από την «Κοινοπραξία» εναντίον του ΕΛΓΑ, στο δικαστήριο της Βέροιας, ώστε να αναγκαστεί να παραλάβει τις δηλώσεις των φετινών ζημιών!

«Οι ζημιές είναι σε πρώιμες κυρίως ποικιλίες σε επιτραπέζια και συμπύρηνα και είναι λιγότερες από τις περσινές σε επίπεδο ποικιλιών, αλλά έχουν πλήξει μεγαλύτερο μέγεθος παραγωγής», μας είπε ο κ. Γιαννακάκης, επισημαίνοντας ότι ακόμη δεν έχει υπολογιστεί από τον ΕΛΓΑ το ύψος των αποζημιώσεων, που θα δοθούν στους αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας, για την περσινή ζημιά!

Ο κ. Αντωνιάδης μας είπε ότι οι αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας παρακολουθούν τις εξελίξεις  και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, εάν επαναληφθεί το περσινό «σίριαλ» με το αν είναι αποδεκτές ή όχι από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ οι καταστροφές από έντονα καιρικά φαινόμενα.

«Οι αγρότες με τις ανταποδοτικές εισφορές τους πληρώνουν κανονικά την ασφάλισή τους, αλλά και τους μισθούς και τα ενοίκια του ΕΛΓΑ, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουμε καμιά εκπροσώπηση στη διοίκησή του», μας τόνισε ο κ. Αντωνιάδης.

Σε επικοινωνία μας με τη βουλευτή Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου, μας δηλώθηκε ότι στις 16 Ιουλίου θα υπάρξει διευρυμένη σύσκεψη για το ζήτημα, στο γραφείο του διοικητή του ΕΛΓΑ, τονίζοντας ότι πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία, για να μη θεωρηθούν οι αποζημιώσεις ως επιδοτήσεις από την Ε.Ε και ζητηθεί η επιστροφή τους.

Πάντως η ανακοίνωση που εξέδωσαν την Τετάρτη 4η Ιουλίου οι κυβερνητικοί βουλευτές Ημαθίας και Πέλλας για το ζήτημα, μάλλον… καθησύχαζε τους αγρότες, αφού ανέφερε τα εξής : «Οι δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες - παρατεταμένες βροχοπτώσεις και απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας - που έπληξαν τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Κοζάνης και τη φετινή χρονιά, είχαν σαν αποτέλεσμα τη καταστροφή συγκεκριμένων ποικιλιών ροδακίνων και νεκταρινιών, που βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής. Ήδη από την αντιμετώπιση του ίδιου φαινομένου της περασμένης χρονιάς υπάρχει η σχετική εμπειρία, ώστε να μην επαναλάβουμε άσκοπες ενέργειες, υπερβολές και παραλείψεις. (Εντός της ερχόμενης εβδομάδας ολοκληρώνεται η επεξεργασία των στοιχείων που εστάλησαν από τις Ο.Π. στον ΕΛΓΑ και αφορούν στο 2017). Ο ΕΛΓΑ θα προβεί άμεσα στη παρακάτω ενέργειες : Άμεση και αντικειμενική εκτίμηση της φετινής ζημιάς και καταβολή του οφειλομένου υπολείπου (30%) όλων των περσινών αποζημιώσεων μετά την απαραίτητη αναθεώρηση του προϋπολογισμού του (λόγω υπέρβασης του ορίου των προϋπολογισθέντων αποζημιώσεων). Ο ΕΛΓΑ θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση την επόμενη Δευτέρα - μετά το πόρισμα της αυτοψίας που διενεργήθηκε σήμερα στις πληγείσες περιοχές - δηλώθηκε δε, ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία και κατανόηση. Αναμένεται η καταβολή μέχρι τέλη του Ιούλη, των περσινών αποζημιώσεων - λόγω των έντονων βροχοπτώσεων της 14ης-15ης-16ης και 17ης Ιουλίου του 2017 - σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του ΥπΑΑΤ κ. Αποστόλου και του Γ Γρ. κ. Αντώνογλου στη Βέροια. Οι βουλευτές δήλωσαν πως θα παρακολουθούν στενά την πορεία υλοποίησης των παραπάνω ενεργειών, ώστε αυτές να υλοποιηθούν μέσα στο χρονοδιάγραμμα».  

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις σε ένα τόσο φλέγον ζήτημα, το οποίο κρίνει ουσιαστικά το μέλλον πολλών εκ των αγροτών της Ημαθίας, αλλά και αντίστοιχων επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, που μετά το ρωσικό εμπάργκο, τις υπέρμετρες, μνημονιακές, ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις, καλούνται να μπουν για δεύτερη συνεχή χρονιά, στον κυκεώνα των «ήξεις, αφήξεις» μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων και πολιτικής ηγεσίας του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης!

 

 

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής