breaking news Νέο

Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις 750 εκ. ευρώ για το 2019 εξήγγειλε ο Αλ.Τσίπρας στην ετήσια Γ.Σ. του ΣΒΒΕ

Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις 750 εκ. ευρώ για το 2019 εξήγγειλε ο Αλ.Τσίπρας στην ετήσια Γ.Σ. του ΣΒΒΕ

Η εικόνα της χώρας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο έχει αλλάξει εντυπωσιακά, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ). Προανήγγειλε παράλληλα φοροελαφρύνσεις 750 εκατ. ευρώ για το 2019, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του, τώρα που διαμορφώνεται ένα σχέδιο που επιθυμεί να αλλάξει την αντίληψη του τρόπου παραγωγής και του μοντέλου ανάπτυξης πρέπει ο καθένας να συμβάλει. «Τώρα υπάρχει επιτέλους ένα σχέδιο που βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια και αποδίδει καρπούς. Οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της. Ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί να προσφέρει, από το μετερίζι στο οποίο βρίσκεται».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, τα οποία, όπως είπε, «δημιουργούν ένα καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 15 έτη, όπου το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους γίνεται πολύ χαμηλό, και δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για αναπτυξιακές παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης».

«Καταφέραμε από μία χώρα παράδειγμα προς αποφυγή να έχουμε για τρίτη συνεχή φορά πλεονάσματα και να είμαστε χώρα παράδειγμα προς μίμηση» πρόσθεσε.

Από το βήμα του ΣΒΒΕ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις 750 εκατ. ευρώ για το 2019, αναφέροντας ότι προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος 1,5 δις ευρώ για το 2020 και 3 δις για το 2022.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη φορολογική συμπίεση, που επηρέασε όχι μόνον τους αδυνάμους αλλά και τη λεγόμενη μεσαία τάξη, αλλά και τις επιχειρήσεις.

«Χρειαζόμαστε αλλαγή παραγωγικού μοντέλου», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι τώρα που διαμορφώνεται ένα καινούργιο σχέδιο-μοντέλο ανάπτυξης, ο καθένας πρέπει να συμβάλει. «Πρώτη προτεραιότητά είναι να ενώσουμε δυνάμεις, για να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της», επεσήμανε, τονίζοντας ότι «η συμφωνία του Εurogroup δεν αφορά την εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά τον κάθε ένα και θα αφορά και τις επόμενες κυβερνήσεις».

Αναφερόμενος στα συμφωνηθέντα σχετικά με το ελληνικό χρέος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πλέον «δίνονται οι απαραίτητες εγγυήσεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του». «Η τροχιά απομείωσης του χρέους καθίσταται προβλέψιμη» σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δημιούργησαν έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 15 χρόνια.

«Και αυτός ο καθαρός διάδρομος δίνει το δημοσιονομικό χώρο για ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Επίθεση στο ΣΕΒ

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλλε και κατά του ΣΕΒ, λέγοντας ότι «είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για την περικοπή συντάξεων. Σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση».

«Υπουργείο Βιομηχανίας;»

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική βιομηχανία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «επιδιώκουμε να πρωταγωνιστήσει στον εξαγωγικό αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας και στόχος μας είναι η συμμετοχή της στο ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει στο 12% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για τη δημιουργία διακριτού υπουργείου για τη βιομηχανία, ο πρωθυπουργός είπε ότι «την εξετάζουμε με προσοχή, καθώς και δική μας επιδίωξη, είναι η προώθηση στοχευμένων πολιτικών και η άμεση επίλυση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων, που θα συμβάλουν στον μέγιστο βαθμό στην ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου».

Για τη συμφωνία με ΠΓΔΜ

Μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για την υπεύθυνη -όπως είπε- στάση που δημόσια κράτησε σχετικά με τη συμφωνία και των προοπτικών που αυτή ανοίγει.

«Αναγνωρίζω και σέβομαι τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «δεν μπορώ να επιτρέψω πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες, να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον».

«Με τη συμφωνία αυτή, και χωρίς να παρεκκλίνουμε από την εθνική γραμμή, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εδώ και παραπάνω από δυο δεκαετίες, αδράξαμε την ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών σε πολλά επίπεδα», τόνισε.

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής