breaking news Νέο

Απόσυρση βαλσαρτάνης και οι φαρμακοποιοί στη μέση, κοινώς το σαμάρι, μεταξύ γενοσήμων-πρωτοτύπων!!!

Απόσυρση βαλσαρτάνης και οι φαρμακοποιοί στη μέση, κοινώς το σαμάρι, μεταξύ γενοσήμων-πρωτοτύπων!!!

Είπε ο υπουργός Υγείας : «Πρέπει να αυξήσουμε την είσοδο των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, αφού αυτό πρεσβεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τα γενόσημα κάνουν θραύση…»!

Δόθηκε μάλιστα από τον ΕΟΠΥΥ και την Κυβέρνηση στον ασφαλισμένο, η απόλυτη επιλογή του φαρμάκου, με την υποχρέωση να υπογράφει την επιλογή του επί της συνταγής και να πληρώνει γι’ αυτήν τη διαφορά, αν επιλέξει μη γενόσημο.

Η ερώτηση βέβαια που έγινε στον Υπουργό, για το τι ζόρι τραβά η Κυβέρνηση, αφού τη διαφορά, μεταξύ πρωτοτύπου και γενοσήμου, πλέον της συμμετοχής, επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος και όχι το ασφαλιστικό ταμείο, ουδέποτε απαντήθηκε!

Από ό,τι φαίνεται, τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά γι’ αυτούς και οι αρμόδιοι έβαλαν τα μυαλά τους να δουλέψουν, για να πετύχουν τον στόχο τους..

Και τότε ήρθε … η φαεινή ιδέα του Υπουργού : «Θα βάλω χαράτσι στους φαρμακοποιούς! Αυτοί δεν είναι που δίνουν τα φάρμακα στους ασφαλισμένους; Για κάθε εκτροπή του κανόνα και κάθε επιλογή των ασφαλισμένων που δεν είναι γενόσημο, αυτοί θα την πληρώνουν»!

Επί πλέον μάλιστα υποχρέωσε με νόμο τα φαρμακεία να έχουν προς διάθεση ικανό αριθμό γενοσήμων (απορώ ακόμα ποιος μηχανισμός θα μπορούσε να ελέγξει την επάρκεια και πως, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα)!

Ήρθε όμως η πανευρωπαϊκή απόφαση για τα γενόσημα της βαλσαρτάνης (valsartan), τα οποία αποσύρονται, επειδή βρέθηκε μια ακατάλληλη ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΣ ουσία σε μια παρτίδα της πρώτης ύλης, παραγωγής στην Κίνα και ας είναι Ισπανικών συμφερόντων.

Είναι αυτά, για τα οποία ο Υπουργός θα επέβαλε χαράτσι στους φαρμακοποιούς, αν δεν έπειθαν τον ασφαλισμένο να τα πάρει και θα υποχρέωνε τους ασφαλισμένους να … καταπίνουν!!! 

Και οι ερωτήσεις που προκύπτουν είναι πολλές :

1. Ποιος έλεγξε αυτά τα φάρμακα; Η Ευρωπαϊκή Ένωση  … ο ΕΟΦ;

2. Πως θα δικαιολογήσει ο Υπουργός Υγείας την επιμονή του να υποχρεώνει τους ασφαλισμένους (με τους γνωστούς οικονομικούς εκβιασμούς και στους φαρμακοποιούς) να λαμβάνουν εν προκειμένω τη βαλσαρτάνη σε γενόσημο;

3. Τι έχει να πει σε αυτούς που τόσο καιρό την έπαιρναν και μάλιστα με παρότρυνσή του:

4. Πως ελέγχονται τα γενόσημα, που τόσο προπαγανδίζει η Κυβέρνηση;

5. Πως γίνεται να κρίνονται ακατάλληλα ΟΛΑ τα γενόσημα της βαλσαρτάνης και ποιες εγγυήσεις μπορούν να δοθούν (και από ποιόν) υπεύθυνο για τα υπόλοιπα γενόσημα της αγοράς;

6. Ποιος θα πληρώσει τυχόν αποζημιώσεις όσων τα έπαιρναν και μάλιστα με προτροπή υπουργού και ΕΟΠΥΥ?!

Δεν πρόκειται ουδείς να απαντήσει … γιατί όλα γίνονται στο πόδι, για οικονομικούς και μόνο λόγους, για την ικανοποίηση των εταιριών που παράγουν φάρμακα στηριζόμενα αποκλειστικά και μόνο στο χαμηλό κόστος και ας κρίνονται ακατάλληλα για την υγεία.

Γιατί ουδείς από τους διοικούντες ενδιαφέρεται για την υγεία των πολιτών, παρά μόνο για την ευημερία των αριθμών, των ισχυρών και των … «κολλητών»!

Ασφαλώς και όλα αυτά δεν σημαίνουν πως ΟΛΑ τα γενόσημα είναι ακατάλληλα, γιατί η Ελληνική Βιομηχανία π.χ. στηρίζεται σε υγιείς βάσεις και δεν έχει δώσει αφορμές για αμφισβητήσεις…. 

Όμως μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, και αυτός που ευθύνεται είναι ο εμπρηστής και εν προκειμένω οι σιωπούντες σήμερα Κυβερνητικοί και κρατικοί «αρμόδιοι»!

Αργύρης Φουκαλάς

Φαρμακοποιός, μέλος Δ.Σ. ΦΣΗ

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής