breaking news Νέο

Παρά τις δεσμεύσεις Σκουρλέτη, Μάιο 2019 οι αυτοδιοικητικές εκλογές-Δηλώσεις Βεσυρόπουλου, Καλαϊτζίδη, Κουτσογιάννη

Παρά τις δεσμεύσεις Σκουρλέτη, Μάιο 2019 οι αυτοδιοικητικές εκλογές-Δηλώσεις Βεσυρόπουλου, Καλαϊτζίδη, Κουτσογιάννη

Μπορεί ο υπουργός εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης να δήλωσε στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές, για να μη νοθεύεται, στο πλαίσιο κομματικών επιλογών, η ψήφος των πολιτών και να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να «ανακρούσει πρύμναν» και να «δεχθεί» την τροπολογία, που έφεραν «αυθόρμητα» 16 βουλευτές του κόμματός του στη Βουλή, επαναφέροντας τη διεξαγωγή τους με τις ευρωεκλογές, το Μάιο του ερχόμενου έτους. Η προσπάθεια πολιτικής διάσωσης του ΣΥΡΙΖΑ, με το ενδεχόμενο τετραπλών εκλογών (πρώτου και δευτέρου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, ευρωεκλογές και βουλευτικές) είναι κάτι παραπάνω από φανερή και αναδεικνύεται από τις συνεχείς παλινδρομήσεις της κυβέρνησης στον «Κλεισθένη» και την απλή αναλογική που επιβάλλει, παρά τη σφοδρή αντίθεση ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ.

Για τη νέα ημερομηνία κοινής διεξαγωγής ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών ζητήσαμε την άποψη, ενός εκ των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που υπέγραψαν την τροπολογία, του βουλευτή Ημαθίας Χρήστου Αντωνίου. Ο κ. Αντωνίου, με τον οποίο επικοινωνήσαμε το μεσημέρι της Τετάρτης 11ης Ιουλίου, μας δήλωσε πώς άποψή του  είναι ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα πρέπει να γίνουν στον προβλεπόμενο χρόνο, 19 Μαΐου και 26 Μαΐου οι επαναληπτικές και ότι δεν χρειάζεται να μετατεθούν για τον Οκτώβριο, αναμένοντας να γίνει, τη στιγμή της επικοινωνίας μας, δεκτή η τροπολογία από την κυβέρνηση.

Ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος δήλωσε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αποτελούν τον ορισμό του ψεύδους και της πολιτικής ανηθικότητας. Συγκεκριμένα ανέφερε : «Έχουμε έναν Πρωθυπουργό και μια Κυβέρνηση, που αποτελούν τον ορισμό του ψεύδους και της πολιτικής ανηθικότητας. Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση έλεγε ότι αποσυνδέει τις δημοτικές εκλογές από τις ευρωεκλογές και με την τροπολογία αυτή κάνει το ακριβώς αντίθετο. Ψιλά γράμματα αυτά για κάποιους που υπόσχονταν ότι θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ και τελικά τον αύξησαν, από αυτούς που θα υπέβαλλαν την παραίτησή τους αν μειωνόταν το αφορολόγητο και τελικά το μείωσαν δύο φορές. Από αυτούς που έλεγαν ότι θα καταργήσουν το μνημόνιο και έφεραν ένα νέο και πιο επώδυνο μνημόνιο. Η τροπολογία που κατατέθηκε, δεν είναι των Βουλευτών του Σύριζα. Είναι τροπολογία που τους δόθηκε έτοιμη, κατ΄ εντολή του κ. Τσίπρα και αυτοί απλά την υπέγραψαν. Αναδεικνύει και την αλλαγή των σχεδιασμών του κ. Τσίπρα για το χρόνο των εκλογών. Και φυσικά ελάχιστα ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα η αυτοδιοίκηση. Βλέποντας ότι δεν μπορεί να ελέγξει πολιτικά τους Δήμους και τις Περιφέρειες, η κυβέρνηση επιχειρεί να τους διαλύσει και να τους αποδυναμώσει με την απλή αναλογική. Αδιαφορεί για το χάος που θα επέλθει, για τους Δήμους που δεν θα μπορούν να διοικηθούν, αλλά κυρίως για τους πολίτες, που θα υποστούν τις συνέπειες», μας είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Για συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης στην ημερομηνία των εκλογών της αυτοδιοίκησης κάνει λόγο, σε δήλωσή του στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, τονίζοντας ότι η «Αλληλεγγύη», η διοικούσα παράταξη της ΠΚΜ, είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη με όποιο εκλογικό νόμο και όποτε και αν αυτές διεξαχθούν.

«Η κυβέρνηση με τις συνεχείς της παλινωδίες και παρά την καθολική αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρώτου και δευτέρου βαθμού, στον «Κλεισθένη» και τις κομματικές  «παρωπίδες» που του φόρεσε, αλλάζει για μια ακόμη φορά την ημερομηνία των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, ευελπιστώντας ότι θα διασωθεί πολιτικά η ίδια στις βουλευτικές, τις οποίες προφανώς σχεδιάζει την ίδια ημερομηνία με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές Εμείς στην «Αλληλεγγύη» δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι, όποτε και με όποια τροπολογία καταθέσουν οι «πρόθυμοι» βουλευτές της, γίνουν οι εκλογές, αλλά και με όποιο εκλογικό νόμο διεξαχθούν, θα δώσουμε τη μάχη για την Ημαθία και την Κεντρική Μακεδονία, με μοναδικό μας στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των συμπολιτών μας. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας και όλοι εμείς οι συνεργάτες του είμαστε αυτόφωτοι και μπορούμε και επικοινωνούμε και κοινωνούμε με τα προβλήματα των απλών ανθρώπων στον τόπο μας. Οι οποίοι υποφέρουν από πολιτικές της κεντρικής διοίκησης και αναζητούν συμπαράσταση στην αυτοδιοίκηση. Είμαστε στο πλευρό τους με όποια κυβέρνηση, στηρίζοντας τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και όλες τις κοινωνικές τάξεις, που έχουν πληγεί  τα μέγιστα. Και κυρίως  κοιτάμε τους Μακεδόνες στα μάτια και δεν κρυβόμαστε, όσον αφορά την ξεκάθαρη θέση μας στο όνομα, αλλά και την εθνότητα και τη γλώσσα, που παραχωρεί ο κ. πρωθυπουργός στον ομόλογό του των Σκοπίων. Κλείνοντας, τονίζω ότι κάποιοι εκεί στην Αθήνα, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των κομματικών τους σκοπιμοτήτων, λογαριάζουν  χωρίς τον «ξενοδόχο». Τους Έλληνες πολίτες. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε τι εξελίξεις θα έχουμε μέχρι το Μάιο του 2019. Εκτός αν και αυτή η ημερομηνία αλλάξει εκ νέου», τόνισε ο κ. αντιπεριφερειάρχης.

Ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης μας είπε  ότι δεν θέλει να σχολιάσει, προς το παρόν, τη νέα αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, θέλοντας πρώτα να ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης  έκανε λόγο για εμπαιγμό των τοπικών κοινωνιών από το Σκουρλέτη, χαρακτηρίζοντας ως τερατούργημα το σχέδιο νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές : «Απίστευτα πράγματα από το Σκουρλέτη και την κυβέρνηση. Ο εμπαιγμός των τοπικών κοινωνιών σε όλο του το μεγαλείο. Πέρα από το γεγονός ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου είναι ένα τερατούργημα, που καταστρέφει την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες στο έλεος μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, ήρθε και η τροπολογία 16 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για παράλληλη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές. Ακόμη ηχεί στα αυτιά μου η διάπυρη τοποθέτηση του Σκουρλέτη στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ πως οι εκλογές πρέπει να αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές, για να μη νοθεύεται, στο πλαίσιο κομματικών επιλογών, η ψήφος των πολιτών. Αλήθεια, ποιος κοροϊδεύει ποιόν; Αποσύρετε το έκτρωμα - σχέδιο νόμου, που απορρυθμίζει τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και πάρτε ως βάση δημιουργίας μιας πραγματικής και αποτελεσματικής μεταρρύθμισης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις προτάσεις, που έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ. Επιτέλους, ας προσφέρετε μια πραγματικά θετική υπηρεσία στην τοπική αυτοδιοίκηση», τόνισε.

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής