breaking news Νέο

Κριτική Μανιάτη στη συγκυβέρνηση για την «έξοδο από τα μνημόνια», τον «Κλεισθένη», τη «συμφωνία των Πρεσπών»

Κριτική Μανιάτη στη συγκυβέρνηση για την «έξοδο από τα μνημόνια», τον «Κλεισθένη», τη «συμφωνία των Πρεσπών»

Στη Βέροια βρέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης και το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του «Κινήματος Αλλαγής» Στέφανος Παραστατίδης. Αμφότεροι αποτελούσαν κλιμάκιο του κόμματος, το οποίο και είχε σύσκεψη με τοπικά στελέχη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη και ομιλία της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, στις Σέρρες.

Πιο πριν Γιάννης Μανιάτης και Στέφανος Παραστατίδης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ, με το δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Παπαδόπουλο σε ρόλο συντονιστή.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Γιάννης Μανιάτης επέκρινε με δριμύ τρόπο τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για τους χειρισμούς της σε μια σειρά από κυρίαρχα ζητήματα της χώρας, ενώ αναφερόμενος στη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδος (που «μπαίνει» με την ολοκλήρωση του προγράμματος την 20η Αυγούστου), σημείωσε ότι «με δεδομένη τη ρευστή περιοχή των Βαλκανίων, η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση, μετά από 8 χρόνια μνημονίων και λιτότητας. Με τα πλεονάσματα, δε, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση μέχρι το 2060, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν». Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν κατάφερε να μπει στο πρόγραμμα των 60 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο δινόταν στις αγορές με τη ρύθμιση του χρέους», προτάσσοντας συνάμα πως «εμείς ως ΚΙΝΑΛ καταθέσαμε τη δική μας πρόταση μέσα από το "πρόγραμμα Ελλάδα"».

 

-Περί «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1» και συμφωνίας των Πρεσπών

Μιλώντας για την ψήφιση του νομοσχεδίου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1», με το οποίο επέρχονται αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, με κυρίαρχη αυτήν της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, ανέφερε πως «χάσαμε μια ακόμα ευκαιρία ως χώρα, να έχουμε ισχυρές τοπικές κυβερνήσεις», ενώ περνώντας στη συμφωνία των Πρεσπών, καταδίκασε αυτήν, με το αιτιολογικό ότι θα δημιουργήσει άπειρες πληγές και θα ενισχύσει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι το «Κίνημα Αλλαγής» ζήτησε να μην υπάρξει ακόμα πρόσκληση στα Σκόπια από το ΝΑΤΟ (την οποία προ ολίγων ημερών απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ), χαρακτηρίζοντας «τραγέλαφο» τη διαφωνία Τσίπρα - Καμμένου στο ΝΑΤΟ για την εν λόγω συμφωνία.

 

-«Η Ημαθία έχει ανάγκη από ένα νέο ξεκίνημα»

Ο Γιάννης Μανιάτης στην αναφορά του - όπως είναι φυσικό - έβαλε και τα τοπικά ζητήματα. «Η Ημαθία είναι ένας νομός, που διαθέτει τα πιο σπουδαία αποθέματα και είναι πλούσιος, όσον αφορά στην αγροτική παραγωγή», επεσήμανε χαρακτηριστικά και τόνισε : «Ο τόπος αυτός έχει ανάγκη από ένα νέο ξεκίνημα και είναι αναγκαία η επανεξέταση των διαδικασιών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις φετινές ζημιές στην παραγωγή ροδακίνων».

Προσέθεσε, δε, ακόμα πως «πρέπει να γίνει μια συζήτηση για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας κι ένα προϊόν ανταγωνιστικό προς τις ξένες αγορές, ώστε οι άνθρωποι οι οποίοι έφυγαν από τον τόπο τους, να γυρίσουν πίσω στην περιφέρεια».

 

Κληθείς αμέσως μετά να σχολιάσει δημοσιεύματα του τύπου, τα οποία εμπλέκουν τη Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με παρεμβάσεις Ρώσων, ο πρώην υπουργός απέφυγε επιμελώς να πει κάτι επ’ αυτού, εκτός από το ότι το «Κίνημα Αλλαγής» περιμένει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών», ενώ τέλος κατέστησε σαφές - σε σχετικό ερώτημα που του ετέθη - πως το ΚΙΝΑΛ θα στηρίξει όλα τα πετυχημένα αυτοδιοικητικά του στελέχη.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής