breaking news Νέο

«Στα σκαριά» η ίδρυση Υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας

«Στα σκαριά» η ίδρυση Υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας

Μέχρι τώρα ξέραμε την Αστυνομία με τη μορφή που είχε και λειτουργούσε, τώρα όμως προστίθενται σ' αυτή και η Δικαστική! Βέβαια, λόγος για τη Δικαστική Αστυνομία είχε γίνει πριν από είκοσι έξι χρόνια, αλλά τώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης βγάζει τη «σφραγίδα» του στο νομοσχέδιο, που της δίνει σάρκα και οστά.

Την Τετάρτη ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την ίδρυση Υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας, η οποία και προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας ομάδας κρούσης 70 ατόμων, η οποία θα υποβοηθά το έργο των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών.

 

Πολιτικός και Δικαστικός κλάδος

Αυτή η ομάδα, λοιπόν, διαιρείται σε πολιτικό και δικαστικό κλάδο και θα μπορεί να ζητεί τη συνδρομή όλων των κρατικών υπηρεσιών, ιδίως των αστυνομικών φορολογικών, ελεγκτικών, λιμενικών και προξενικών αρχών, καθώς και των ανεξάρτητων αρχών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό πρόκειται για ανακριτικούς υπαλλήλους στις αρμοδιότητες και στα καθήκοντα των οποίων υπάγονται:

• η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και προανακριτικών πράξεων,

• η εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης και η διενέργεια αυτόφωρων συλλήψεων,

• η επίδοση δικογράφων και διαδικαστικών εγγράφων,

• η εκτέλεση των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων,

• η ευταξία των δικαστικών συνεδριάσεων και η φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων,

• η υποβοήθηση των αρμόδιων δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών στην εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής,

• η παροχή επιστημονικής και τεχνικής συνδρομής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς,

• η βεβαίωση αξιόποινων πράξεων, των οποίων οι υπάλληλοι της Δικαστικής Αστυνομίας λαμβάνουν γνώση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και τέλος

• κάθε άλλη διαδικαστική πράξη που θα της ανατεθεί από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές.

 

Τα προσόντα των υποψηφίων

Σ' ό,τι αφορά στην επιλογή των υπαλλήλων, αυτή θα γίνεται από πενταμελή επιτροπή, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών. Οι πραγματογνώμονες, που θα συνδράμουν στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών, θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, με εξειδίκευση στην πληροφορική, μηχανικοί, οικονομολόγοι, διερμηνείς κ.α.

Οι υποψήφιοι, δε, για τον αστυνομικό κλάδο δεν πρέπει να έχουν ξεπεράσει το 30ο έτος της ηλικίας τους, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι λυκείου και οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική θητεία τους. Επιπλέον, το προσωπικό του αστυνομικού κλάδου της Δικαστικής Αστυνομίας θα φέρει στολή και όπλο.

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής