breaking news Νέο

Φ. Καραβασίλης: «Παραβιάζεται κάθε κανόνας δικαίου στο θέμα της φυλάκισης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών»

  • Φ. Καραβασίλης: «Παραβιάζεται κάθε κανόνας δικαίου στο θέμα της φυλάκισης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών»
  • Φ. Καραβασίλης: «Παραβιάζεται κάθε κανόνας δικαίου στο θέμα της φυλάκισης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών»

141 ημέρες συμπληρώνονται σήμερα από την παράνομη κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης και παρά τις πιέσεις που ασκούνται, τόσο από ελληνικής, όσο και ευρωπαϊκής πλευράς, για αποφυλάκισή τους, κάτι τέτοιο δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί δυνατό.

Μάλιστα, το πέμπτο «όχι» κατά σειρά που εκφράστηκε από τουρκικής πλευράς στο αίτημα αποφυλάκισης του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη πριν από λίγα 24ωρα, έφερε την ελληνική αντίδραση, η οποία και εκδηλώθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για πρώτη φορά είπε πως «η Τουρκία "παίζει" με ανθρώπινες ζωές στο παιχνίδι της διπλωματικής σύγκρουσης» και προσέθεσε πως «πλέον σταματάει να είναι εντός των ορίων που πρέπει να κινούνται οι διεθνείς σχέσεις και περνάμε σε ένα εχθρικό πεδίο».

 

-Ηθικό ακμαίο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, παρά την κράτησή τους

Πάντως, οι δύο Έλληνες αξιωματικοί δείχνουν πως, παρά την τεσσάρων και πλέον μηνών περιπέτειά τους, διατηρούν ακμαίο το ηθικό τους, όπως υποστήριξε και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, πρεσβευτής Κρίστιαν Μπέργκερ, που είχε συνάντηση μαζί τους την περασμένη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι αμφότεροι είναι σε «αρκετά καλή κατάσταση, σωματική αλλά και ψυχική».

 

-Φ. Καραβασίλης: «Παραβιάζεται κάθε κανόνας δικαίου»

Ενέργειες, βέβαια, γίνονται προς την κατεύθυνση της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών εδώ και 2 μήνες και από την ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος, οι οποίοι έχουν κινητοποιήσει και Ευρωπαίους συναδέλφους τους, οι οποίοι με τη σειρά τους πήραν την απόφαση να ζητήσουν ενημέρωση από τους Τούρκους δικηγόρους των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.

«Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας βρίσκεται σε κινητοποίηση προς την κατεύθυνση της αποφυλάκισης των δύο στρατιωτικών μας. Και αυτό γιατί παραβιάζεται όχι μόνο κάθε κανόνας δικαίου, αλλά και είναι αδιανόητο να κρατείται οποιοσδήποτε πολίτης χωρίς να σχηματισθεί κατηγορία», τόνισε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Φώτης Καραβασίλης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι ζητήθηκε ακόμα να ορισθούν ευρωπαίοι δικηγόροι, από τον Ευρωπαϊκό Σύλλογο Δικηγόρων, στην υπόθεση κράτησης των δύο Ελλήνων στη Τουρκία, η οποία επιχειρεί να στήσει σκηνικό «εξπρές του μεσονυκτίου».

 

-Προσπάθεια για διεθνοποίηση του ζητήματος!

«Είναι η πρώτη φορά, που ως όργανα παρεμβαίνουν σε στρατιωτικά ζητήματα», επεσήμανε ο Φώτης Καραβασίλης, ο οποίος επιπλέον ανέφερε πως «ερευνούμε την περίπτωση, ως ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών συλλόγων της χώρας, να μεταβούμε στην Αδριανούπολη και να στηθούμε έξω από τις φυλακές που κρατούνται οι δύο Έλληνες αξιωματικοί, ώστε με τον τρόπο αυτό να διεθνοποιήσουμε το εν λόγω ζήτημα και να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση προς την Τουρκία, που εξακολουθεί κατά προκλητικό και αδιανόητο τρόπο να κρατά ομήρους τα παιδιά αυτά».

 

-Ποινή φυλάκισης 2 ετών (!) εάν...

Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τη γείτονα χώρα, οι δύο Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης δύο ετών, καθώς ο Τούρκος εισαγγελέας, σε ρόλο που δεν συνάδει με τους κώδικες Δικαίου ανά τον πολιτισμένο κόσμο, φέρεται ότι εκτιμά πως έχουν διαπράξει το αδίκημα της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Σε μια τέτοια περίπτωση, λοιπόν, η ποινή που θα αντιμετωπίσουν οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, εάν και όποτε τους απαγγελθούν κατηγορίες, το λιγότερο θα είναι 2 χρόνια φυλάκιση. Μάλιστα, ο Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε την περαιτέρω συνέχιση της έρευνας των κινητών τηλεφώνων τους.

 

-Αστεία η επιχειρηματολογία της τουρκικής... δικαιοσύνης

Εκείνο, δε, που δημιουργεί χείριστη εντύπωση είναι η επιχειρηματολογία της «ανεξάρτητης» - κατά τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - τουρκικής δικαιοσύνης, η οποία και είναι τουλάχιστον αστεία. Ενδεικτικό του προαναφερθέντος είναι ο ισχυρισμός του Τούρκου δικαστικού ότι οι δύο ως στρατιωτικοί «όφειλαν να έχουν την ελάχιστη γνώση του προσανατολισμού» και επομένως εισήλθαν στην περιοχή συνειδητά!

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί το αρνούνται κατηγορηματικά, καθώς στην τελευταία κατάθεσή τους επανέλαβαν το προφανές, πως δεν είχαν καμιά πρόθεση διάπραξης εγκλήματος.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα μέσα πίεσης προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών. Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ακόμα ότι ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί «απαράδεκτα» το ζήτημα, για να διαπραγματευτεί, ενώ ξεκαθάρισε πως η Αθήνα θα εξακολουθήσει να πιέζει και να μετέρχεται κάθε νομικό και διπλωματικό μέσο για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡ. ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ


Μητρετώδης-Κούκλατζης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής