breaking news Νέο

«Βρύσες του Πολυδενδρίου (Κόκοβας) Ημαθίας» : παρουσίαση του λευκώματος του Γιώργου Δ. Προβατά από τον Δ. Καρασάββα

«Βρύσες του Πολυδενδρίου (Κόκοβας) Ημαθίας» : παρουσίαση του λευκώματος του Γιώργου Δ. Προβατά από τον Δ. Καρασάββα

Ο Ημαθιώτης Περιβαλλοντολόγος Γιώργος Δ. Προβατάς, στο Λεύκωμά του «Βρύσες του Πολυδενδρίου (Κόκοβας) Ημαθίας» (Βέροια 2017), αναδεικνύει τα πιο σημαντικά τοπόσημα του γενέθλιου τόπου του.

Έχοντας στο ενεργητικό του ειδικές σπουδές στην Γερμανία, ο Γ. Δ. Προβατάς μάς υπενθυμίζει την ζωοδότρα δύναμη του νερού στην λειτουργία μιας κοινότητας. Στο φωτογραφικό λεύκωμά του αποτυπώνονται 32 βρύσες (και ποτίστρες), εντός και πέριξ του χωριού, που μαρτυρούν το εύρος της υδροδότησης και την ποικίλη χρησιμότητά τους. Οι φωτογραφίες και οι χάρτες με τις θέσεις τους, μας παρέχουν πρόσθετα στοιχεία, τόσο για την ευρύτερη τοπιογραφία του Πολυδενδρίου, όσο και για τα περάσματα προς τα βοσκοτόπια. Η δε φωτογράφησή του, προσεκτική έως επαγγελματική, συνέβαλε αποφασιστικά στην δημιουργία ενός καλαίσθητου λευκώματος.

Προφανώς, ο Γ. Δ. Προβατάς εμφορούμενος από αισθήματα αγάπης για τον τόπο του, δημιούργησε αυτό το θαυμάσιο λεύκωμα, που μπορεί να θεωρηθεί και πρώιμη περιβαλλοντική μελέτη, αναμένοντας μελλοντικά μια γενικότερη έρευνα για το Πολυδένδρι και τα Πιέρια.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής