breaking news Νέο

Β. Αποστόλου: «Σε 6-7 μήνες θα αποζημιωθούν οι αγρότες. Αν δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, υπάρχουν τα ΠΣΕΑ, που απαιτούν 2 χρόνια»!

Β. Αποστόλου: «Σε 6-7 μήνες θα αποζημιωθούν οι αγρότες. Αν δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, υπάρχουν τα ΠΣΕΑ, που απαιτούν 2 χρόνια»!

«Σε εξέλιξη βρίσκονται οι καταγραφές και εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που σημειώθηκαν σε καλλιέργειες λόγω της κακοκαιρίας, ώστε σε χρονικό διάστημα 6-7 μηνών να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας πως «οι αγρότες που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, θα πρέπει να ακολουθήσουν μια διαδικασία που λέγεται ΠΣΕΑ, ώστε να αποζημιωθούν από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου, «η εν λόγω διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα και ο χρόνος αποζημίωσης μπορεί να κυμανθεί από ένα έως δύο χρόνια»!

 

8,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς Ημαθίας - Πέλλας

Όσον αφορά στους ροδακινοπαραγωγούς Ημαθίας και Πέλλας, ο ΥΠΑΑΤ ανέφερε ότι έχουν καμφθεί οι διαφωνίες μεταξύ παραγωγών και ΕΛΓΑ και μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να δοθούν 8,5 εκατ. ευρώ για την αποζημίωσή τους. Ο κ. Αποστόλου ρωτήθηκε και για το τι γίνεται όσον αφορά στα προϊόντα με ΠΟΠ ονομασία ή γεωγραφικής προέλευσης σε συνάρτηση με τη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας πως τα προϊόντα αυτά είναι χαρακτηρισμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι δέσμευσή της ότι χρήση της ονομασίας δεν θα κάνουν άλλες χώρες πλην της Ελλάδος. Από κει και πέρα, είπε ο κ. Αποστόλου, αν υπάρχουν εμπορικές ονομασίες, πρέπει οπωσδήποτε οι ενδιαφερόμενοι να κατοχυρώσουν τις ονομασίες αυτές.

 

Χάνονται επιδοτήσεις λόγω δασικών χαρτών

Στο μεταξύ, κίνδυνος απώλειας κοινοτικών επιδοτήσεων έχει ανακύψει για χιλιάδες αγρότες σε 13 νομούς της χώρας, λόγω των δασικών χαρτών. Όσοι εκμεταλλεύονται εκτάσεις, οι οποίες στους δασικούς χάρτες είναι χαρακτηρισμένες δασικές ή χορτολιβαδικές και δεν έχουν εκχερσωθεί, καλούνται να προβούν άμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες, που θα τους επιτρέψουν να διασφαλίσουν τις καλλιέργειες και τις επιδοτήσεις τους.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, λοιπόν, ζητάει από τους παραγωγούς να ελέγξουν αν τα αγροτεμάχια, που επιθυμούν να δηλώσουν για την καταβολή κοινοτικών ενισχύσεων έτους 2018, εμπλέκονται χωρικά σε περιπτώσεις δασικών χαρτών στους νομούς Αττικής (Ωρωπός), Αρκαδίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Κιλκίς, Κυκλάδων, Λέσβου, Ξάνθης, Πέλλας, Σερρών, Φλώρινας, Χανίων και Τρικάλων. Για, δε, τα αγροτεμάχια που αποτυπώνονται στο χάρτη ως ΔΔ, ΑΔ, ΧΧ, ΑΔ, οι αγρότες πρέπει μέχρι τις 31 Ιουλίου να υποβάλλουν αναρτήσεις ή αιτήσεις πρόδηλου σφάλματος (π.χ. το χαρακτηρισμό ως δάσους ανέκαθεν γεωργικής καλλιέργειας, λόγω λάθους στη φωτοερμηνεία).

Αντίθετα, πιο χαλαρά είναι τα περιθώρια για τις εκτάσεις, που είναι χαρακτηρισμένες ΔΑ (εκχερσωμένη χορτολαβαδική έκταση), οι οποίες αποτελούν και την πλειονότητα των γεωργικών καλλιεργειών. Οι παραγωγοί έχουν δύο χρόνια προθεσμία, έως τις 8 Αυγούστου 2020, προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις εξαγοράς και να «τακτοποιήσουν» οριστικά τις εκτάσεις τους.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής