breaking news Νέο

Απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Ο νέος νόμος (4555/2018) για την Τοπική Αυτοδιοίκηση υποχρεώνει τους πολίτες να σπεύσουν να δηλώσουν στο Δήμο τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, προκειμένου να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, δίνεται εξάμηνη προθεσμία σε όλους τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, που έως τώρα δεν το είχαν δηλώσει στον οικείο Δήμο, να σπεύσουν να το δηλώσουν και να απαλλαγούν πλήρως από κάθε χρέωση.

Τα ακίνητα, δε, στα οποία διακόπτεται από εδώ και στο εξής η ηλεκτροδότηση, θα απαλλάσσονται από την καταβολή τελών καθαριότητας και φωτισμού από την ημερομηνία υποβολής δήλωσης του ιδιοκτήτη τους προς τον οικείο Δήμο ότι δεν ηλεκτροδοτούνται και ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Μέχρι την υποβολή της ανωτέρω δήλωσης, τα τέλη οφείλονται και θα βεβαιώνονται σε βάρος του ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ, αν, παρά τη δήλωση, γίνεται χρήση ή ηλεκτροδότηση του ακινήτου, θα βεβαιώνεται επιπλέον και ισόποσο πρόστιμο.

 

-Τι επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ

Τέλος, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η αυστηρή αυτή προϋπόθεση αφήνει τον απλό και απληροφόρητο πολίτη, που δεν θα γνωρίζει για τη νέα αυτή υποχρέωση, εκτεθειμένο στον κίνδυνο να χρεωθεί με τεράστιες αναδρομικές οφειλές ακόμη και προ εικοσαετίας. Κάτι τέτοιο, ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα, θα έχει κυριολεκτικά δημευτικό χαρακτήρα, αφού θα μπορεί να υπερβούν και τη σημερινή αξία του ίδιου του ακινήτου και έρχεται σε αντίθεση και με τη γνωστή πρόσφατη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη για την απαλλαγή των ακινήτων αυτών από τα δημοτικά τέλη.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής