breaking news Νέο

Θ. Παπακωνσταντίνου : «Φιλοδώρημα οι περσινές αποζημιώσεις μέσω de minimis»

Θ. Παπακωνσταντίνου : «Φιλοδώρημα οι περσινές αποζημιώσεις μέσω de minimis»

Μπορεί οι περσινές αποζημιώσεις για την καρπόπτωση ροδακίνου και νεκταρινιού, εξαιτίας των καταστροφικών βροχοπτώσεων, να έχει αποφασισθεί από το ΥΠΑΑΤ (κινώντας τη διαδικασία πληρωμής σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα υπουργεία) να δοθούν με τη χορήγηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) κι όχι από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, με το συνολικό ποσό που θα μοιρασθούν όσοι παραγωγοί κρίθηκαν δικαιούχοι, να ανέρχεται στα 8,5 εκατ. ευρώ, όμως οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας κάθε άλλο... παρά ικανοποιημένοι δηλώνουν από αυτή την εξέλιξη.

«Εμείς είχαμε πει πέρυσι τον Ιούλιο πως θα έπρεπε να ξεκινήσει η κανονική και τυπική διαδικασία από πλευράς ΕΛΓΑ για τις βροχοπτώσεις που έφεραν ζημιές στην παραγωγή του ροδακίνου. Και μάλιστα κάποιοι μας μέμφθηκαν τότε, για το ότι ο κ. Αποστόλου δεν ακολούθησε αυτή τη διαδικασία. Παρ' ότι, όπως είναι γνωστό, ο κ. Αποστόλου είχε ορίσει μια επιτροπή «σοφών» και γεωπόνων, που είχε αποφασίσει ότι το αίτιο των περσινών ζημιών αποδίδονταν στις έντονες βροχοπτώσεις και ότι το αίτιο αυτό εμπίπτει στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αυτοί, λοιπόν, που πέρυσι μας μέμφθηκαν, για το ότι θα έπρεπε η όλη διαδικασία της καταγραφής των ζημιών και των αποζημιώσεων να γίνει μέσω ΕΛΓΑ, βγαίνουν τώρα και λένε ότι ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Εμείς και πάλι θα πω είναι θεωρούμε ότι οι αποζημιώσεις θα έπρεπε να δοθούν από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με την επιτροπή αυτή που είχε ορίσει ο υπουργός και απεφάνθη στα πορίσματά της ότι το αίτιο της ζημιάς ήταν οι έντονες βροχοπτώσεις», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ».

 

Φιλοδωρήματα

Ο ίδιος σημείωσε πως «το ποσό που έχει αποφασισθεί να δοθεί, δεν καλύπτει την περσινή ζημιά. Και μάλιστα η απόδοση ενός τέτοιου ποσού δημιουργεί και ένα προηγούμενο, υποκαθιστώντας τον ΕΛΓΑ, δίνοντας φιλοδωρήματα...».

Σχολιάζοντας επιπρόσθετα ο κ. Παπακωνσταντίνου τη δήλωση του ΥΠΑΑΤ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ (για την οποία η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» είχε κάνει αναφορά στο φύλλο της του περασμένου Σαββατοκύριακου), ότι «έχουν καμφθεί οι διαφωνίες μεταξύ παραγωγών και ΕΛΓΑ και μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να δοθούν 8,5 εκατ. ευρώ για την αποζημίωσή τους», ανέφερε : «Δεν κάμφθηκε καμία διαφωνία. Διότι πολύ απλά εμείς εμμένουμε σ' αυτό, που ο ίδιος (ο κ. Αποστόλου) είχε αποφασίσει να ακολουθηθεί ως διαδικασία. Δυστυχώς όμως ο κ. Αποστόλου δεν τήρησε και αυτά που ήταν υποχρεωμένος να εφαρμόσει από το νόμο. Και εννοώ την άμεση εκτίμηση της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ από την πρώτη στιγμή».

Ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας ακόμα υπήρξε επικριτικός απέναντι στον κ. Αποστόλου, αναφορικά με τη στήριξη του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών, εξαιτίας του υφιστάμενου ρωσικού εμπάργκο, που περίμεναν και δεν πήραν καθόλου χρήματα, παρ' ότι – όπως είχε πει ο ίδιος – θα κάλυπτε αυτό το κενό.

 

Άδικο

Επιπλέον, κατά το ίδιο, «αυτό το “τσουβάλιασμα” που γίνεται με όλες τις ποικιλίες ροδακίνων και νεκταρινιών, για να δοθεί το ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις, είναι άδικο. Γιατί απλούστατα δεν καλύπτει αναλογικά την πραγματική ζημιά, που έχει υποστεί ο κάθε παραγωγός ανά ποικιλία. Συνεπώς, τα 8,5 εκατ. ευρώ δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα φιλοδώρημα. Ας το αντιληφθούν καλά αυτό, όσοι πρόσφεραν εκδούλευση στον κ. Αποστόλου».

Tέλος, ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, για το ότι, «ενώ φθάνουμε και στη συγκομιδή της ποικιλίας ροδακίνου ANDROS, δεν ξέρουμε τι τιμή θα ισχύσει στα συμπύρηνα ροδάκινα. Το να διαχέεται ή να φημολογείται ότι θα πάρουμε 25 λεπτά, αυτό δεν λέει απολύτως τίποτα. Σοβαροί και υπεύθυνοι να είμαστε. Αλήθεια, έχει να πει τίποτα επ' αυτού ο κ. Αποστόλου;».

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής