breaking news Νέο

Σε δύο βάρδιες λειτουργούν κονσερβοποιϊα της περιοχής λόγω έλλειψης προσωπικού!

Σε δύο βάρδιες λειτουργούν κονσερβοποιϊα της περιοχής λόγω έλλειψης προσωπικού!

Θα περίμενε κανείς με τις χιλιάδες θέσεις που δημιουργούνται τους καλοκαιρινούς μήνες για τη συλλογή και τη συσκευασία φρούτων, κυρίως ροδακίνων και βερίκοκων, να υπάρχει πλήρης εποχιακή απασχόληση, εντούτοις τα κονσερβοποιϊα έχουν... ξεμείνει από εργαζόμενους!

Και αυτό, γιατί οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων τούτων έρχονται αντιμέτωποι με την απροθυμία των κατοίκων της Ημαθίας και της Πέλλας να εργαστούν. Μάταια, λοιπόν, οι επιχειρηματίες όλο το προηγούμενο διάστημα επιδόθηκαν σε... εκστρατεία εξεύρεσης προσωπικού σε χωριά των προαναφερόμενων περιοχών. Η ανταπόκριση ήταν τόσο μικρή, με αποτέλεσμα τα εργοστάσια, ενώ θα έπρεπε να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, να λειτουργούν σε δύο βάρδιες.

«Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα για διάφορους λόγους», αναφέρει ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας και συνεχίζει : «Βασικότερος είναι η εισοδηματική πολιτική που ακολουθείται. Δίνονται πολλά επιδόματα σε εκείνους που είναι άνεργοι, με αποτέλεσμα, εάν κάποιος εργαστεί σε μια εποχιακή δουλειά, να κινδυνεύει να τα χάσει. Επίσης, εάν κάποιοι, που είναι άνεργοι, απασχοληθούν για μικρό διάστημα, παύουν να θεωρούνται άνεργοι, με αποτέλεσμα να χάνουν και το επίδομα ανεργίας. Γι' αυτούς κυρίως τους λόγους, όταν ανοίγουν τέτοιες θέσεις, λίγοι έρχονται να εργαστούν».

 

Αναζητούνται 10.000 υπάλληλοι με τρίμηνες συμβάσεις

Κατά τον κ. Αποστόλου, στον τομέα δραστηριοποιούνται συνολικά 17 μονάδες και εργοστάσια σε όλη τη χώρα. Τρεις βρίσκονται στην περιοχή της Λάρισας, τέσσερις στην Ημαθία και οι υπόλοιπες δέκα στην περιοχή της Πέλλας. Από αυτές, οι 14 έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα την παραγωγή κονσέρβας και οι άλλες τρεις τη συσκευασία φρούτων. Σε όλες τις μονάδες εργάζονται περισσότεροι από 2.000 μόνιμοι υπάλληλοι, καλύπτοντας κυρίως θέσεις με διοικητικές ευθύνες, άλλοι τόσοι με οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας, ενώ κάθε χρόνο χρειάζονται περίπου 10.000 εποχιακοί υπάλληλοι με συμβάσεις δίμηνες και τρίμηνες.

 

«Πρέπει να επιδοτείται η δουλειά και όχι η ανεργία»

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας ζητά από την Πολιτεία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα, μέσω της αλλαγής της επιδοματικής πολιτικής που υπάρχει σήμερα, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να επιδοτείται η δουλειά και όχι η ανεργία».

Αναφορικά, τώρα, με τα μεροκάματα που «παίζουν» στην αγορά, θεωρούνται υψηλά, αν αναλογιστεί κανείς πως το κόστος για κάθε υπάλληλο ξεπερνά τα 50 ευρώ την ημέρα, παρέχεται πλήρης ασφάλιση, περίθαλψη και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μεταφορά των εργαζομένων από τον τόπο της κατοικίας τους στα κατά τόπους εργοστάσια.

Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, «είμαστε leader στις παγκόσμιες εξαγωγές, καθώς έχουμε περίπου το 40% του συνόλου. «Δεν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση να μη δουλεύουν νέοι και μεγαλύτεροι που είναι άνεργοι, ειδικά σε μια περίοδο, όπου τα ποσοστά ανεργίας «χτυπούν κόκκινο». Τα εργοστάσια πρέπει να δουλεύουν όλη τη μέρα και δουλεύουν συγκεκριμένες ώρες, επειδή δεν μπορούν να βρουν προσωπικό σε ένα νομό με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα», σημειώνει από τη μεριά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Δημήτρης Ταχματζίδης.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής