breaking news Νέο

3 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ημαθία

  • 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ημαθία
  • 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ημαθία
  • 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ημαθία
  • 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ημαθία
  • 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ημαθία
  • 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ημαθία
  • 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ημαθία

Ενημερωτική εκδήλωση πάνω στο ζήτημα της αντιμετώπισης της απειλής από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου, που ενδημεί στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Αν και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό, με τις βροχοπτώσεις και την έντονη υγρασία, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι εξαιρετικά επείγουσα και η κινητοποίηση και συνεργασία όλων είναι απαραίτητη, ελάχιστοι ήταν οι πρόεδροι των συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων της Ημαθίας που παρευρέθηκαν, για να ενημερωθούν σχετικά.

Το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας αποτελούσαν ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, η εισηγήτρια του Τμήματος Περιβάλλοντος Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου κ. Βούλα Δαμιανίδου και ο γιατρός κ. Στέργιος Παπαδημητρίου του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας. Στη σύσκεψη παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Θεόφιλος Κορωνάς και ο Διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ημαθίας – Μονάδα Βέροιας και πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κ. Χρήστος Κούτρας.

 

3 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στην Ημαθία

Με την έναρξη της σύσκεψης ανακοινώθηκε πως στην Ημαθία έχουμε ήδη 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου (2 στην περιοχή της Αλεξάνδρειας και 1 στη Βέροια) και ένα ακόμα, του οποίου η επίσημη επιβεβαίωση αναμένεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το θετικό, ωστόσο, είναι πως και τα τρία αυτά άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπως έκανε γνωστό ο κ. Χρήστος Κούτρας.

 

«Οι ψεκασμοί είχαν καλά αποτελέσματα, όμως οι βροχοπτώσεις επιδείνωσαν την κατάσταση»

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο κ. Παπαδόπουλος, προέβη σε έναν ενημερωτικό απολογισμό, αναφορικά με τον τρόπο και τα σημεία, στα οποία πραγματοποιήθηκαν οι εναέριοι και επίγειοι ψεκασμοί σ' όλη την Ημαθία. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, οι ψεκασμοί φέτος ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 28 Απριλίου, οι οποίοι και είχαν καλά αποτελέσματα. Όμως – όπως είπε – οι έντονες βροχοπτώσεις επιδείνωσαν την κατάσταση.

 

Μέτρα πρόληψης

Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά η κ. Βούλα Δαμιανίδου, η οποία έκανε αναφορά στη σημασία, αλλά και στα μέτρα πρόληψης, τόσο από τις κοινότητες (καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και αρδευτικών, καθαρισμός αγριόχορτων και βλάστησης), όσο και ατομικά (τοποθέτηση σιτών, εξαερισμός βόθρων, κοπή χόρτων, χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων, τοποθέτηση κίτρινων λαμπτήρων, μακριά ρούχα, εντομοαπωθητικά, συχνά ντουζ κ.α.).

Η ίδια σημείωσε, δε, πως τα μέτρα πρόληψης από τις κοινότητες είναι απαραίτητα, προκειμένου να τηρούνται οι προϋποθέσεις για ψεκασμούς από την Περιφέρεια, ενώ ξεκαθάρισε πως «η περιοχή μας πάντα θα αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα κουνούπια, λόγω των υδάτων και της έντονης βλάστησης».

 

«Ο ιός από το 2011 παραμένει ίδιος και δεν έχει λάβει μετάλλαξη»

Με τη σειρά του, ο γιατρός κ. Στέργιος Παπαδημητρίου αρχικά ανέφερε πως το κουνούπι-«τίγρης» δεν είναι αποδεδειγμένα φορέας του ιού, ο οποίος μεταφέρεται με τα μεταναστευτικά πτηνά, τα οποία και για την Ημαθία αποτελούν δίοδο.

Επεσήμανε πως από το 2011 ο ιός παραμένει ο ίδιος και δεν έχει λάβει μετάλλαξη, ενώ ο άνθρωπος μολύνεται από μολυσμένο κουνούπι. Ο ίδιος, ακόμα ενημέρωσε πως ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με κοινωνική επαφή, ενώ είπε ότι η θεραπεία έχει καθαρά υποστηρικτικό χαρακτήρα και τίποτα άλλο.

 

«Ο ιός του Δυτικού Νείλου ήρθε για να μείνει στην περιοχή μας και όχι να φύγει»

Στην αναφορά του αμέσως μετά ο κ. Κούτρας αρχικά ενημέρωσε πως :

«Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι μία νόσος, που προσβάλλει ανθρώπους και ζώα. Είναι πολλά τα είδη (37 τον αριθμό) των κουνουπιών και το θηλυκό είναι αυτό που μεταδίδει τη νόσο.

Τα κουνούπια πάνε και γεννάνε εκεί που υπάρχει οργανικό υπόλειμμα, ενώ ο χρόνος επώασης είναι 5-12 ημέρες».

Συνεχίζοντας ο κ. Κούτρας αναφέρθηκε στους τρόπους, με τους οποίους εμφανίζεται ο ιός, όταν προσβάλλει έναν άνθρωπο. «Ο ιός εμφανίζεται με τέσσερις τρόπους: Είτε με μηνιγγίτιδα, είτε με εγκεφαλίτιδα, είτε με πυρετό, είτε με πυρετό και εξάνθημα, είτε με χαλαρή θεραπεία.

Θεραπεία δεν υπάρχει και ευτυχώς σπανιότατα κάνει οξεία νευρολογική νόσο ο ιός. Το καλύτερο θα ήταν να προχωρήσει το εμβόλιο κατά του ιού». Όπως τόνισε ο κ. Κούτρας, «ο ιός του Δυτικού Νείλου ήρθε για να μείνει στην περιοχή μας και όχι να φύγει. Ευτυχώς ο ιός σπάνια προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα».

Προέτρεψε, δε, την ΠΚΜ, να επιμείνει σε επίγειους ψεκασμούς (π.χ. τάφρος '66) και υποστήριξε πως «καλό θα είναι οι ψεκασμοί να ξεκινούν στις αρχές Απριλίου. Και αυτό, γιατί με τους ψεκασμούς στις αρχές Απριλίου μπορούμε να σκοτώσουμε τα αυγά. Αλλιώς, τέλη Μαϊου δεν ωφελεί να κάνουν ψεκασμούς».

Ο ίδιος επιπλέον θεώρησε φρόνιμο πως «η ΠΚΜ θα πρέπει να εποπτεύσει τις εταιρίες, που κάνουν ψεκασμούς», ενώ σε επίπεδο Τοπικών Κοινοτήτων έκρινε πως «μπορούμε να πλένουμε τους τσιμενταύλακες και να απομακρύνουμε στάσιμα νερά».

Ακολούθως οι παρευρισκόμενοι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων (ανάμεσα σ' αυτούς οι κ.κ. Αγγέλου της Φυτειάς και  Σιδηρόπουλος της Πατρίδας) είχαν να καταθέσουν τις δικές τους παρατηρήσεις και να υποβάλλουν ερωτήματα, ενώ το επόμενο βήμα πρόκειται να είναι η αυτοψία στις τοπικές κοινότητες από τους προέδρους, για τα σημεία που αποτελούν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών, ώστε να ειδοποιήσουν την Περιφέρεια για την πραγματοποίηση ψεκασμών. Με το τέλος της σύσκεψης μοιράστηκε στους προέδρους και έντυπο ενημερωτικό υλικό, το οποίο και θα διανεμηθεί στους κατοίκους των κοινοτήτων.

 

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής