breaking news Νέο

«Ο Υπερρεαλισμός» : βιβλιοπαρουσίαση από τον Δημήτρη Καρασάββα

«Ο Υπερρεαλισμός» : βιβλιοπαρουσίαση από τον Δημήτρη Καρασάββα

Στο σύντομο Δοκίμιό του «Ο Υπερρεαλισμός» (Εκδ. «Λοκομοτίβα», Αθήνα 2018, Μτφρ. Σάββας Στρούμπος), ο Γερμανοεβραίος Διανοητής Βάλτερ Μπένγιαμιν, περιγράφει αυτό το Πνευματικό Ρεύμα του Μεσοπολέμου, ως το τελευταίο στιγμιότυπο της Ευρωπαϊκής Διανόησης.

Δημοσιευμένο το 1929 στην Γερμανία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (μια δεκαετία μετά την εμφάνιση του Υπερρεαλισμού στην Γαλλία, το 1919), με το Δοκίμιο αυτό ο Β. Μπένγιαμιν συμμετέχει σε μια γόνιμη συζήτηση σχετικά με την εξεγερσιακή / επαναστατική ρίζα του ρεύματος. Με γνώμονα πάντα την Ανθρώπινη Χειραφέτηση, διερευνά το Κίνημα του Υπερρεαλισμού (και με κριτική στάση), αντλώντας το υλικό του από την Αναρχική και Μαρξιστική Παράδοση.

Η εξαιρετική απόδοση του κειμένου από τον Σάββα Στρούμπο (με τις πάμπολλες παραπομπές), βοηθούν τον αναγνώστη στην κατανόησή του. Επίσης, η φωτογραφία του Μαν Ραίη, στο εξώφυλλο (Το Βιολί της Ίνγκρες, 1924), προδιαθέτει τον αναγνώστη σε μια «τηλεπαθητική διαδικασία» εμβάθυνσης στο έξοχο Δοκίμιο του Β. Μπένγιαμιν.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής