breaking news Νέο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα οι εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου της Παναγίας Σουμελά

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα οι εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου της Παναγίας Σουμελά

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις της 1605ης Πανηγυρικής Γιορτής του Δεκαπενταύγουστου της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας. Πρόκειται για μια συνέχεια της εθνικοθρησκευτικής παράδοσης του Αλησμόνητου Πόντου, που διοργανώνει κάθε χρόνο το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ».

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017, με τη συναυλία «Μουσική αύρα αλησμόνητων πατρίδων»  με το Γιώργο Πουλαντζακλή  και την 15μελή ορχήστρα του. 

Τη Δευτέρα 14 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρχιερατικής Συγχοροστασίας προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας  κκ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ. Μοναδική στιγμή, γεμάτη συγκίνηση, έζησαν τη μέρα αυτή οι προσκυνητές, διότι έγιναν μάρτυρες της ιστορικής «συνάντησης» των εικόνων της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Την Εικόνα του Αγίου Γεωργίου συνόδευσε στο Βέρμιο το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας» με επικεφαλής τον Πρόεδρό του κ. Επαμεινώνδα Φαχαντίδη. Οι Σεπτές Εικόνες τέθηκαν δίπλα-δίπλα σε λαϊκό προσκύνημα στο Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά. Ακολούθησε λιτάνευση των δύο Ιερών Εικόνων του Πόντου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με χορευτικά ποντιακών σωματείων.

Την Τρίτη 15 Αυγούστου, από νωρίς το πρωί χιλιάδες πιστοί κατέφθασαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας στις πλαγιές του Βερμίου, για να προσκυνήσουν τη Σεπτή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, να λειτουργηθούν, να λάβουν μέρος στη λιτανεία και να χαρούν το μεγάλο πανηγύρι με τα έθιμα και τις παραδόσεις του ποντιακού ελληνισμού.

Τους εκπροσώπους των αρχών καλωσόρισε ο πρωτοεπιστάτης του Ιερού Προσκυνήματος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμων και ο πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελα κ. Γιώργος Τανιμανίδης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε δηλώσεις του ανάφερε ότι «θέλω από εδώ από την καρδιά της Παναγιάς του Πόντου να στείλουμε ένα μήνυμα αγάπης και ενότητας όλων των Ελλήνων». Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, οι Βουλευτές Ημαθίας κ. Χρήστος Αντωνίου ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων και κ. Ουρσουζίδης Γιώργος, ο Βουλευτής κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, οι Βουλευτές της Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Μάρδας, κ. Γιώργος Αρβανιτίδης και κ. Γιώργος Λαζαρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, η Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης κα Στεφανία Τανιμανίδου,  η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Θέρμης κα Αθηνά Παπαδάκη, καθώς και εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας και πολιτιστικών φορέων.

Πραγματοποιήθηκε Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμων με τους Μητροπολίτες Τρίκκης & Σταγών κκ. Χρυσόστομο,  Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού κ. Κυρίλλο και τους Επίσκοπους Μηδείας κ. Απόστολο και Αρμαβίλ & Λαμπίνσκι κ. Ιγνάτιο. Τη Σεπτή Εικόνα της Παναγίας «φύλατταν» και  «φρουρούσαν» Νεολαίοι Ποντιακών Σωματείων του Συναπαντήματος, με τις παραδοσιακές φορεσιές

Ξεχωριστό γεγονός αποτέλεσε η υποδοχή των οστών του Λεωνίδα Ιασωνίδη στο Βέρμιο, όπου βρίσκονται τα οστά και άλλων αειμνήστων επιφανών Ποντίων, οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα για την επανασύσταση του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στην Ελλάδα (Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος Φιλιππίδης, Φίλων Κτενίδης, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Ισαάκ Λαυρεντίδης, Σταύρος Νικολαϊδης κ.ά.). Όπως ανέφερε στο λόγο του Πρόεδρος κ. Γιώργος Τανιμανίδης ο Λ. Ιασωνίδης, αποτελεί ένα από τα πολιτικά σύμβολα του νεότερου ποντιακού και προσφυγικού ελληνισμού, υπουργός του Ελευθερίου Βενιζέλου, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος μεσολάβησε στο Τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού, προκειμένου να μεταφερθεί η ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το ιστορικό μοναστήρι του Πόντου στην Ελλάδα. Επιπλέον, εργάστηκε για την παραχώρηση έκτασης 500 στρεμμάτων στο όρος Βέρμιο, προκειμένου να χτιστεί το εν Ελλάδι μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

Στα υψώματα του Βερμίου συναντήθηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια των τριών ιστορικών και Ιερών Προσκυνημάτων του Ποντιακού Ελληνισμού, Παναγίας Σουμελά, Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, για να συνεορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου για πρώτη φορά μετά το 1922 και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας προς κάθε κατεύθυνση.

Το Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» χορήγησε και φέτος υποτροφία στη μνήμη των παιδιών, που το 2003 έχασαν τη ζωή τους, στον αριστούχο μαθητή Σταύρο Τοπαλίδη της Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου.

Ακολούθησε η λιτάνευση των Αγίων Εικόνων της Παναγίας Σουμελά και Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και το πρόγραμμα έκλεισε με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, οι οποίες συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των προσκυνητών. Σε αυτές τα χορευτικά συγκροτήματα των ποντιακών σωματείων παρουσίασαν χορούς και τραγούδια του Αλησμόνητου Πόντου.

Τα σωματεία που έλαβαν μέρος, ήταν ο Παμποντιακός Σύλλογος «Αργώ» της Καλλιθέας Αθηνών, η Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής Ναούσης, ο Σύλλογος Ποντίων Λεβαίας Φλωρίνης, η Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς, ο Ποντιακός Σύλλογος Δάφνης Πέλλης, ο Πολιτιστικός Συλλογος «Υψηλάνται» Δυτικού Πέλλας, ο Σύλλογος Ποντίων Κρύας Βρύσης «Αλέξανδρος Υψηλάντης», ο Σύλλογος Ποντίων «Τραντέλλενες» Αξιούπολης Κιλκίς και η Ένωση Ποντίων Λαγκαδά & Περιχώρων.        

 

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής