breaking news Νέο

Η ΑΑΔΕ βάζει… «φορολογικό ξυπνητήρι» για να θυμίζει στους πολίτες να πληρώσουν τις οφειλές τους

Η ΑΑΔΕ βάζει… «φορολογικό ξυπνητήρι» για να θυμίζει στους πολίτες να πληρώσουν τις οφειλές τους

Μέσα στον Ιούνιο η ΑΑΔΕ βάζει σε λειτουργία το «φορολογικό ξυπνητήρι». Πρόκειται για μία εφαρμογή η οποία θα στέλνει ειδοποίηση στο φορολογούμενο, υπενθυμίζοντάς του την προθεσμία για την έγκαιρη καταβολή της δόσης της ρυθμισμένης οφειλής του.

Η ειδοποίηση θα καταφθάνει μέσω της εφαρμογής myAADElive στο κινητό με παράλληλες ειδοποιήσεις στα email των φορολογούμενων και την προσωπική τους σελίδα στο taxisnet.

Το «φορολογικό ξυπνητήρι» σε συνδυασμό με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο δίνει πλέον τρίμηνο περιθώριο στους φορολογούμενους να σώσουν μια ρύθμιση, εκτιμάται πως θα περιορίσουν σημαντικά τις χαμένες ρυθμίσεις.

Οι ενεργές ρυθμίσεις οφειλών, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ αγγίζουν σήμερα τα 4,611 δισ. ευρώ , ή 4,6% από τα περίπου 107 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών. Το 70% των οφειλετών που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση χρωστούν έως 300.000 ευρώ και συνολικά έχουν ρυθμίσει χρέη 3,2 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα περίπου 1,4 δισ. ευρώ αφορούν το 29,6% του συνόλου των φορολογουμένων με ρυθμισμένα χρέη, που χρωστούν περισσότερα από 300.000 ευρώ ο καθένας.

Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών αφορά τους «μικρούς» με χρέη από 500 έως 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και από 10.000 έως 100.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Τι υπηρεσίες προσφέρει το «φορολογικό ξυπνητήρι της ΑΑΔΕ

Το «φορολογικό ξυπνητήρι» αποτελεί μια ακόμα προσθήκη στην εφαρμογή myAADElive της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας δίνονται οι εξής χρήσεις:

Πρόσβαση στον φορολογικό λογαριασμό σε πραγματικό χρόνο για πληροφόρηση σχετικά με τρέχουσες φορολογικές οφειλές και ποσά επιστροφών.

Άμεσες ασφαλείς πληρωμές οφειλών, απευθείας από την εφαρμογή, μέσω IRIS ή με κάρτα.

Διαχείριση στοιχείων επικοινωνίας και δήλωση IBAN για επιστροφές φόρου.

Παρακολούθηση και διαχείριση Αιτημάτων και Ραντεβού.

Πρόσβαση στα «Μηνύματά μου» για λήψη και διαχείριση εξατομικευμένων μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ.

Εξειδικευμένες ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο για πολίτες, επιτηδευματίες και φοροτεχνικούς, καθώς και εξατομικευμένες φορολογικές ενημερώσεις myWallet, για προσθήκη και αποθήκευση βασικών εγγράφων, όπως Στοιχεία Μητρώου, Φορολογική Ενημερότητα, Τέλη Κυκλοφορίας και πιστοποιητικά για εύκολη πρόσβαση.

Άμεση πρόσβαση στην εφαρμογή appodixi της ΑΑΔΕ για εύκολο σκανάρισμα και έλεγχο αποδείξεων.

Δυνατότητα quick login με χρήση PIN ή και βιομετρικών, επιλογή γλώσσας (ελληνικά/αγγλικά) και χρωματικού θέματος εφαρμογής.

Εντοπισμός υπηρεσιών της ΑΑΔΕ σε χάρτη με δυνατότητα Geolocation και προβολή στοιχείων επικοινωνίας.

Δυνατότητα Tap-To-Call στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων της ΑΑΔΕ.

 

 

«Κόκκινο θα χτυπήσουν φέτος τα χρεωστικά ραβασάκια της εφορίας»

Κόκκινο θα χτυπήσουν φέτος τα χρεωστικά ραβασάκια της εφορίας, αφού θα ξεπεράσουν εφέτος το 36,19% του συνόλου που ήταν το περυσινό ποσοστό. Σημειώνεται πως το 2022 το ποσοστό των χρεωστικών εκκαθαριστικών ανερχόταν στο 35,21% του συνόλου, το 2021 ήταν στο 32,90% του συνόλου, το 2020 στο 36,51% και το 2019 στο 34,66% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων.

Οι λόγοι είναι, λίγο – πολύ, γνωστοί. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επιβολή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος στους επαγγελματίες και η αύξηση των συντάξεων είναι οι βασικότεροι. Μόνο η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από τα 780 στα 830 ευρώ μεικτά θα επιφέρει αυξήσεις της φορολογικής επιβάρυνσης των αυτοαπασχολουμένων το 2025 έως και 37%, σε σχέση με τον τεκμαρτό φόρο εισοδήματος που θα καταβάλουν φέτος.

Ο υπολογισμός του ελάχιστου τεκμαρτού

Η αυτόματη αύξηση των τεκμαρτών καθαρών κερδών αφορά όλα τα ελάχιστα ποσά τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν πάνω από τρία έτη. Ειδικότερα το ύψος του ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο που έχει συμπληρώσει έξι έτη άσκησης του επαγγέλματός του και δεν έχει κανέναν υπάλληλο εργαζόμενο στην επιχείρησή του είναι ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα ετήσιο μεικτό κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, υπολογιζόμενο σε 14μηνη βάση.

Συγκεκριμένα, για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023 το ύψος του ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος της παραπάνω περίπτωσης ανέρχεται στα 10.920 ευρώ (780 ευρώ επί 14). Όμως για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024, τα οποία θα φορολογηθούν το 2025, το ύψος του ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος θα αυξηθεί στα 11.620 ευρώ (830 ευρώ επί 14).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει από τον ετήσιο κατώτατο μισθό αποτελεί τη βάση υπολογισμού των ελάχιστων τεκμαρτών φορολογητέων εισοδημάτων, τα οποία υπολογίζονται ανάλογα με τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης.

Οι νέοι επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις που ασκούν το επάγγελμα για λιγότερα από τέσσερα έτη απαλλάσσονται από το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων. Στο τέταρτο έτος λειτουργίας ισχύει ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος μειωμένο κατά 67%, σε σύγκριση με το ποσό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος που αντιστοιχεί σε ατομική επιχείρηση με έξι έτη λειτουργίας χωρίς εργαζόμενο, και διαμορφώνεται ως εξής:

Για κάθε ατομική επιχείρηση που συμπλήρωσε τέσσερα έτη λειτουργίας μέσα στο 2023 θα ληφθεί υπόψη το ποσό των 10.920 ευρώ, μειωμένο κατά 67%, δηλαδή θα ληφθεί υπόψη ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα ύψους 3.640 ευρώ. Από εκεί και πέρα, για κάθε ατομική επιχείρηση που συμπλήρωσε ή θα συμπληρώσει τέσσερα έτη λειτουργίας μέσα στο 2024 θα ληφθεί υπόψη το ποσό των 11.620 ευρώ, μειωμένο κατά 67%, δηλαδή θα ληφθεί υπόψη ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα ύψους 3.873 ευρώ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής