breaking news Νέο

Ημαθία. Ένας αρχαίος τόπος με πάνω από 2.500 χρόνια ιστορία. Τόπος πλούσιος με μεγάλες πεδιάδες και τεράστια ιστορική σημασία.

Ημαθία. Ένας αρχαίος τόπος με πάνω από 2.500 χρόνια ιστορία. Τόπος πλούσιος με μεγάλες πεδιάδες και τεράστια ιστορική σημασία.

  Η γη αυτή από την αρχαιότητα φέρεται ως Ημαθία και εντοπίζεται μεταξύ του ποταμού Αλιάκμονα και Λουδία. Ο μεγάλος στρατηλάτης  Μ. Αλέξανδρος έζησε εδώ από που και ξεκίνησε την αυτοκρατορία του. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κόλπος του Θερμαϊκού καταλάμβανε μέγαλο της τμήμα. Πάντως ήταν και είναι μια γη εύφορη κοιλάδα κατά τη διάρκεια όλης της ιστορίας της.  Ο Μ. Αλέξανδρος ήταν αυτός που εισήγαγε στη Μακεδονία την καλλιέργεια του ροδάκινου   περίπου το 300 π.Χ. Αυτό το γεγονός ήλθε για να μείνει ως καλλιεργητικό δεδομένο στη γη της Ημαθίας. Με το πέρας του εμφυλίου πολέμου που κλόνισε την Ελλάδα η χώρα ξεκίνησε να ανασυγκροτείται οικονομικά. Στην Ημαθία πήρε μορφή η καλλιεργητική παραγωγή του ροδάκινου προσφέροντας σημάντικη ανάπτυξη στην οικονομία του νομού.

 

   Κατά  τη διάρκεια του χρόνου, συνεταιρισμοί και εργοστάσια άρχισαν να αναπτύσσονται κάνοντας μετάποιηση της πρώτης ύλης, δηλαδή του ροδάκινου. Αυτό απογείωσε την τοπική οικονομία προσφέροντας σημαντικά αποθέματα πλούτου στο νομό αλλά και στο εθνικό Α.Ε.Π  παράγοντας παράλληλα θέσεις απασχόλησης.  Με το πέρασμα στον 21ο αιώνα πολυ συνεταιρισμοί αντιμέτωπισαν οικονομικά προβλήματα λόγω κακής διαχείρισης οδηγώντας τους στην οριστική αναστολή της λειτουργίας τους.  Παρολά αυτά υπάρχει σημαντική παρουσία μεταποιητικών μονάδων που ασχολούνται ενεργά με το συγκεκριμένο τομέα μέχρι και σήμερα. Σημαντική επίσης ήταν η παρουσία βιομηχανικών μονάδων επεξεργασίας υφασμάτων στην πόλη της Νάουσας. Με την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκη Ένωση πολλές από αυτές τις βιομηχανίες είτε μεταφέρθηκαν έκει είτε έκλεισαν οριστικά οδηγώντας σε ανεργία τον τοπικό πληθυσμό. Και οι βιομηχανίες της Νάουσας που ασχολούνταν με την κλωστοϋφαντουργία αλλά και με το εμπόριο νωπών ροδακίνων ήλθαν σε τέλμα, πνίγοντας ουσιαστικά την τοπική παραγωγή πλούτου.

 

   Όλα αυτά, αν έλθουμε στο σήμερα δημιουργούν μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από ισχυρή ανεργία στις πόλεις της Βέροιας και Νάουσας. Αυτό το έλλειμα στην τοπική κοινωνία οδήγησε επενδύσεις μικρής κλίμακας. Αναφέρομαι στον 3ογενή τομέα, δηλαδή ο τομέας των υπηρεσιών. Η πόλη της Βέροιας όπως και της Νάουσας έχει γεμίσει με καφετέριες που αμφιβάλλω αν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο τοπικό Α.Ε.Π. συγκρίνοντας , εδώ, με τις βιομηχανίες πριν έλθει η αποβιομηχανοποίηση στην περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας.

 

  Ως μηχανικός – πολεοδόμος, θα ήθελα να σχολιάσω εδώ την ανάπλαση της πόλης της Βέροιας. Αυτή η ανάπλαση αποτιμάται θετικά. Και αυτό γιατί ευνόησε την οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Αλλά οι επενδύσεις που έγιναν αφορούν αποκλειστικά τη δημιουργία των καφετεριών όπως έθιξα και παραπάνω. Δρομολογείται , αν δεν απατώμαι, και αντίστοιχη ανάπλαση στην πόλη της Νάουσας. Όπου και η Νάουσα είναι μια πόλη που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανεργία και στοχεύει στην αναπαραγωγή του τριτογενή τομέα για την ανασυγκρότηση της. Δηλαδή τη δημιουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

  Ολά αυτά δημιουργούν θέσεις εργασίας,  κάτι το οποίο είναι γεγονός άνευ αμφιβολίας. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του τουρισμού θα ωφελήσουν τον τόπο.

  Αλλά επιτρέψτε μου να δήλωσω πως δε θα υπάρχει σημαντικό αντίκτυπο αν η οικονομία μετατραπεί αποκλειστικά σε παροχή υπηρεσιών. Ο τόπος της Ημαθίας χρειάζεται μια επανοικοδόμηση σε επίπεδο βιομηχανικού σχεδιασμού δημιουργώντας δίκτυα όπου και οι τρεις παραγωγικοί τομείς θα συνεργάζονται προσφέροντας κατά αυτόν τον τρόπο μια δραστική ανανέωση της τοπικής οικονομίας. Και αυτό πρέπει να αποτέλεσει βασικό πυλώνα των μελλοντικών πολιτικών.

 

Γράφει ο Ιωάννης Ηλωρίδης – Πολεοδόμος Μηχανικός


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής