breaking news Νέο

Η λουτεϊνη, φυσικό συστατικό, καταστέλλει τη φλεγμονή της στεφανιαίας νόσου

Η λουτεϊνη, φυσικό συστατικό, καταστέλλει τη φλεγμονή της στεφανιαίας νόσου

Η λουτεΐνη, ένα θρεπτικό συστατικό αρκετών λαχανικών και φρούτων μπορεί να καταστείλει τη φλεγμονή που παίζει καθοριστικό ρόλο στη στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Atherosclerosis. «Σημαντικός αριθμός ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου, εξακολουθούν να έχουν χαμηλά επίπεδα χρόνιας φλεγμονής στο σώμα, παρά τη χορήγηση αποτελεσματικής θεραπείας με επαναγγείωση, φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Γνωρίζουμε ότι η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με χειρότερη πρόγνωση της στεφανιαίας νόσου», εξηγεί η Λένα Γιόνασσον, καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Υγείας και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Linkoping της Σουηδίας και επικεφαλής της μελέτης.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή επηρεάζει τις φλεγμονώδεις διαδικασίες στο σώμα. Μια ομάδα ουσιών που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των επιστημόνων είναι τα καροτενοειδή, με τη β-καροτίνη και το λυκοπένιο να είναι οι γνωστότεροι εκπρόσωποι της. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα των καροτενοειδών είναι αντιστρόφως ανάλογα με τους δείκτες της φλεγμονής.

Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες μέχρι σήμερα έχουν γίνει σε ζώα ή υγιείς εθελοντές. Τα κύτταρα όμως του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με χαμηλού επιπέδου φλεγμονή είναι επιρρεπή στη διέγερση και μπορεί να αντιδρούν διαφορετικά από αυτά των υγιών ατόμων.

Στη σουηδική μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να δουν, αν τα καροτενοειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες σε άτομα με στεφανιαία νόσο. «Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι η λουτεΐνη, μπορεί να καταστείλει τη μακροχρόνια φλεγμονή στα άτομα με στεφανιαία νόσο. Επίσης, αποδείξαμε ότι απορροφάται και αποθηκεύεται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στο αίμα», λέει η Ροσάνα Τσανγκ, μεταδιδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Επιστημών Υγείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Linkoping.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα των έξι συχνότερων καροτενοειδών στο αίμα 193 ατόμων με στεφανιαία νόσο. Παράλληλα, μέτρησαν τα επίπεδα της φλεγμονής στο αίμα, μέσω της ιντερλευκίνης-6 (IL-6). Η λουτεΐνη ήταν το μόνο καροτενοειδές που σχετιζόταν με την IL-6. Όσο υψηλότερη η λουτεΐνη στο αίμα, τόσο χαμηλότερα τα επίπεδα της IL-6.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να δουν, αν η αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λουτεΐνη (όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ειδικά το σπανάκι) έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με στεφανιαία νόσο.

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής