breaking news Νέο

Συνεργασία υπηρεσιών, φορέων και πολιτών της Ημαθίας για ενδυνάμωση του Δασοπυροσβεστικού Μηχανισμού

  • Συνεργασία υπηρεσιών, φορέων και πολιτών της Ημαθίας για ενδυνάμωση του Δασοπυροσβεστικού Μηχανισμού
  • Συνεργασία υπηρεσιών, φορέων και πολιτών της Ημαθίας για ενδυνάμωση του Δασοπυροσβεστικού Μηχανισμού
  • Συνεργασία υπηρεσιών, φορέων και πολιτών της Ημαθίας για ενδυνάμωση του Δασοπυροσβεστικού Μηχανισμού
  • Συνεργασία υπηρεσιών, φορέων και πολιτών της Ημαθίας για ενδυνάμωση του Δασοπυροσβεστικού Μηχανισμού

Τη σύγκληση και συνεδρίαση εκ νέου του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας προκάλεσε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018 στις 10 το πρωί, η οποία και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης από το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και την ΠΥ Ημαθίας.

Στη συνεδρίαση πήραν μέρος εκπρόσωποι αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών με σχετικό τομέα ευθύνης (Πυροσβεστική, Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, Μεραρχία, Δημοτική Αστυνομία, Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Δασαρχείο, ΕΧΚΣ, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πρόεδροι Τ.Κ.), που αφορά περιοχές του Δήμου Βέροιας, οι οποίες καλούνται να διαχειρισθούν κρίσιμα ζητήματα, που προκύπτουν στα πλαίσια της αντιπυρικής περιόδου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε το νομικό πλαίσιο που διέπει την αντιπυρική περίοδο, έγινε μνεία για τα προβλήματα και τις παραβάσεις που έχουν επισημανθεί από αρμόδιους φορείς για τη διαφύλαξη της ασφάλειας όλων των πολιτών και του φυσικού πλούτου της περιοχής, με απώτερο σκοπό την «ενδυνάμωση του Δασοπυροσβεστικού Μηχανισμού, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι (3) και (4)».

«Η κλιματική αλλαγή άρχισε να φαίνεται. Πρέπει να το καταλάβουμε και να αποδεχθούμε ότι θα φέρει δύσκολες καταστάσεις και θα έχει επιβάρυνση στον αστικό ιστό και στο περιβάλλον», επεσήμανε με την έναρξη της συνεδρίασης ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας - Ανακύκλωσης - Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος.

Ο κ. Αλέξης Αναστασίου, Διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, αναφερόμενος αμέσως μετά στα θλιβερά αποτελέσματα, που είχε η φωτιά στο Μάτι Αττικής, σχολίασε πως «δεν ξέρω, αν θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Όμως ο καθένας προσπάθησε να αποθέσει τις ευθύνες του».

Ο ίδιος κατόπιν στάθηκε στο θέμα της εκκένωσης και το τι γίνεται σ' αυτή την περίπτωση, αλλά και πως θα γίνει η μετάδοση της εντολής στους πολίτες. Για, δε, τα ΜΜΕ τόνισε πως θα πρέπει να ενημερώνεται ο κόσμος από αυτά για το τι πρέπει να κάνει και όχι να κυριαρχεί πανικός.

Ο διοικητής της ΠΥ Ημαθίας κ. Κουβακάς έκανε λόγο για τα μέτρα πρόληψης και τι περιλαμβάνονται σ' αυτά, ενώ συνάμα κατέθεσε και προτάσεις στην περίπτωση που υπάρχει δείκτης επικινδυνότητας (3).

Ο κ. Πατζαράς Γιώργος, Ταγματάρχης και Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων της Μεραρχίας, σημείωσε πως για όλες τις διαθέσεις μέσων απαιτείται έγκριση από το ΓΕΕΘΑ, ενώ όσον αφορά στις προτάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε πως «αυτές θα εξετασθούν άμεσα».

Ο κ. Μοσχόπουλος από την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας κατέστησε σαφές ότι «με το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουμε, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε άμεσα και όσο καλύτερα μπορούμε».

Ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Βέροιας κ. Μπάμπης Καπουρτίδης επικεντρώθηκε στο ότι «φέτος στο κομμάτι καθαρισμού οικοπέδων και ιδιωτικών χώρων έχουμε μπει πολύ δυνατά, πάντα σε συνεργασία με το τμήμα περιουσίας του Δήμου», ενώ ο κ. Παπαρουσόπουλος, εκ μέρους του Δασαρχείου, έκανε αναφορά σε κάποια έργα που ξεκίνησαν και σε εργάτες που έχουν δοθεί για κοινωφελή εργασία, σημειώνοντας πως «σιγά - σιγά ερχόμαστε σε κάποια φόρμα και τα παιδιά δουλεύουν».

Με τη σειρά του ο κ. Κώστας Τζελέπης, πρόεδρος του ΕΧΚ Σελίου, τόνισε πως πολλές φωτιές στη περιοχή έχουν αποφευχθεί λόγω της αυξημένης υγρασίας. Ενδεικτικά ανέφερε πως νεαρά παιδιά που δεν έχουν εξασφαλίσει κατάλυμα και μέσα σε κιόσκια προσπαθούν να ανάψουν φωτιά, επειδή η θερμοκρασία πέφτει το βράδυ στους 9-12 βαθμούς. Παρεμβαίνοντας ο κ. Μοσχόπουλος και απευθυνόμενος προς τον κ. Τζελέπη, χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» αυτές τις επισημάνσεις - ανάμεσα σ' αυτές και για πιθανότητα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών - προσκαλώντας αυτόν «να τα δούμε και να κάνουμε παρεμβάσεις σ' αυτούς που διοργανώνουν πάρτυ».

Ο κ. Θανάσης Αποστολόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος και Γραμματέας του ΔΣ Βέροιας, στάθηκε στο ότι «θα πρέπει να δούμε την έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Να δούμε επίσης το ζήτημα της άναρχης δόμησης, το ζήτημα της επικάλυψης των αρμοδιοτήτων, όπως και της έλλειψης κονδυλίων. Πρέπει να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα».

Τις δικές τους επισημάνσεις και προτάσεις είχαν ακόμα να καταθέσουν και πρόεδροι Τ.Κ. (μεταξύ αυτών της Φυτειάς, Διαβατού, Ριζωμάτων και Τριλόφου), ενώ με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως «οι Δήμοι είναι ο άμεσος συνεργάτης του πολίτη και των υπηρεσιών. Και προσπαθούν οι Δήμοι να κάνουν και οδοποιϊα και δασοπυρόσβεση. Και το ότι δεν υπάρχει προσωπικό στους Δήμους και στις υπηρεσίες, αυτά είναι θέματα οικονομικά και διαρθρωτικά».

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡ. ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής