breaking news Νέο

«Κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας η Βέροια» - Συνέντευξη του προέδρου της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας Λ.Ακριβόπουλου

«Κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας η Βέροια» - Συνέντευξη του προέδρου της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας Λ.Ακριβόπουλου

Συνέντευξη στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» παραχώρησε ο Λεωνίδας Ακριβόπουλος,  Πρόεδρος της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας, μιας πολιτιστικής  «όασης» που σίγουρα έχει καταστήσει τη Βέροια σε κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας. «Εύηχη Πόλη», «Μπρατίμια», 3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, εκπαιδευτικά τμήματα, παραστάσεις στο Θέατρο άλσους «Μελίνα Μερκούρη» και νέα σχέδια αποτέλεσαν αντικείμενο της συζήτησής μας. Αναλυτικά όσα μας είπε :

 

-Πρόεδρε, μετά ένα «εύηχο» καλοκαίρι, θα ακολουθήσει, ένα αντίστοιχο φθινόπωρο;

 

«Το καλοκαίρι που τελειώνει, μπορούμε να πούμε ότι μας ξεκούρασε, όχι τόσο σωματικά, αλλά κυρίως ψυχικά και το λέω αυτό, γιατί ήταν πολλές οι εκδηλώσεις και οι υποχρεώσεις, αλλά ανταμειφθήκαμε με την επιτυχία που γνώρισαν αυτές. Ξεκινήσαμε με το φεστιβάλ «Βέροια εύηχη πόλη»,  που στην ουσία σηματοδότησε το ξεκίνημα του καλοκαιριού, θεωρώ με τον καλύτερο τρόπο. Ακολούθησε η έναρξη των παραστάσεων στο Θέατρο άλσους «Μελίνα Μερκούρη», όπου, όπως κάθε καλοκαίρι, φιλοξενήθηκαν και θα φιλοξενηθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου καλλιτέχνες εγνωσμένης αξίας και εμβέλειας (Ψαραντώνης-Χαϊνηδες, Πρωτοψάλτη - Ξαρχάκος κ.α. και έρχονται Γαλάνη, Μέλισσες, η θεατρική παράσταση Αντιγόνη, Αφοί Τσαχουρίδη, Αφοί Διονυσίου). Αρχές Αυγούστου έγινε η περιοδεία μας στα πανέμορφα χωριά του δήμου μας με το μουσικό σχήμα «Τα Μπρατίμια», που, όπως εκλαμβάνω από την ανταπόκριση του κόσμου, ήταν πετυχημένη και χρονικά αλλά και ως προς την επιλογή του σχήματος, με το ευρύ ρεπερτόριό του. Τουλάχιστον για το επόμενο καλοκαίρι, που προβλέπεται να είμαι στη θέση που βρίσκομαι σήμερα, θα συνεχιστεί το εγχείρημα των μουσικών εκδηλώσεων σε δημοτικές κοινότητες. Το φθινόπωρο που έρχεται, θα έχει ούτως ή άλλως τις εκδηλώσεις που προανέφερα στο άλσος, ενώ για πρώτη φορά σχεδιάζουμε και οργανώνουμε ένα ημερήσιο φεστιβάλ νεότητας, που θα λάβει χώρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με μουσικό ρεπερτόριο που απευθύνεται στους νεαρότερους φίλους και δημότες. Εντωμεταξύ, ο προγραμματισμός τρέχει και για τους επόμενους μήνες περιλαμβάνει εκδηλώσεις, που είχαν επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και νέες δράσεις, που αναμένεται να κορυφωθούν την περίοδο των εορτών. 

 

-Η ΚΕΠΑ διαθέτει μια σειρά εκπαιδευτικών τμημάτων, που βοηθούν τη νεολαία και τη λίγο μεγαλύτερη… νεολαία της Βέροιας, να αναζητήσουν δημιουργικά το καλλιτεχνικό της ταλέντο.

 

Τα εκπαιδευτικά τμήματα της ΚΕΠΑ, όπως σωστά αναφέρατε, απευθύνονται σε μαθητές κάθε ηλικίας, αρκεί να υπάρχει θέληση εκμάθησης. Αλήθεια είναι ότι είχαμε μια θετική μικρή μεταβολή στον αριθμό των εγγραφών μας την προηγούμενη χρονιά και φέτος κάνουμε μια προσπάθεια να προσελκύσουμε ενδιαφερόμενους, με μία λίγο μεγαλύτερη προβολή των υποδομών μας. Προφανώς και τα τμήματά μας διαθέτουν καλλιτεχνική επάρκεια από άποψη εκπαιδευτικού προσωπικού, τη στιγμή που στην πόλη μας υπάρχει ισχυρός και καλός «ανταγωνισμός», γεγονός που προσωπικά το θεωρώ θετικό, καθώς υπάρχει η ανάγκη για διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών μας. Και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος, δηλαδή όχι μόνο να προσελκύσουμε ευκαιριακά νέους μαθητές, αλλά να αναβαθμίζουμε συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, διαθέτοντας καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό και τις αναγκαίες υποδομές, με διαρκή υποστήριξη των δράσεων των τμημάτων. Στα τμήματά μας περιλαμβάνονται τμήματα εκμάθησης μουσικών οργάνων του δημοτικού ωδείου, θεωρίας της μουσικής, χορωδιακά, μουσικοκινητικής, βυζαντινής μουσικής, της φιλαρμονικής Βεροίας/Μακροχωρίου, τα τμήματα χορού, λαογραφίας, καθώς και τμήματα εικαστικών και κατασκευών. Πρόθεσή μας είναι φέτος να λειτουργήσουμε, μετά από χρόνια, τμήμα κινηματογράφου και φωτογραφίας. Όλα αυτά φαντάζουν και είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, με δίδακτρα που προσπαθούμε να συγκρατούμε σε επίπεδα διαχειρίσιμα για μια οικογένεια. Ισχύουν μια σειρά από εκπτώσεις διδάκτρων με κοινωνικά κριτήρια, δωρεάν παροχών θεωρητικών μαθημάτων για μαθητές μουσικών οργάνων, αλλά και η δυνατότητα της άπαξ εξόφλησης των διδάκτρων όλης της χρονιάς, με έκπτωση 20%.

 

-Τούτες τις μέρες ο πολιτισμός της Βέροιας σμίγει με την παράδοση, στο 3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, που διοργανώνει ο δήμος, σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους. Σημαντική εκδήλωση που εξελίσσεται σε θεσμό. Τελικά Λεωνίδα, συνταιριάζει η λαϊκή παράδοση με την έντεχνη;

  

Το 3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών είναι ένα αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και δημιουργικής συνεργασίας Δήμου Βέροιας και Πολιτιστικών Συλλόγων. Η ΚΕΠΑ έχει και φέτος τη συμμετοχή της στο εγχείρημα, με τη μορφή κυρίως της υλικής συνεισφοράς, αλλά αναγνωρίζει συνάμα την καθοριστική συμβολή άλλων στην επιτυχία του φεστιβάλ. Συνηθίζουμε να εκφράζουμε ευχές, να γίνει θεσμός το ένα, να γίνει θεσμός το άλλο. Κατ΄ ουσίαν όμως γνωρίζουμε ότι ο θεσμός έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που εν προκειμένω προσιδιάζουν στο εν λόγω φεστιβάλ, το οποίο μαζί με άλλους «θεσμούς» επιτείνουν την προσπάθεια για εξωστρέφεια της πόλης και προσέλκυση επισκεπτών. Το έντεχνο με το παραδοσιακό έχουν άρρηκτους δεσμούς. Κατ' εμέ, το έντεχνο τραγούδι, επί παραδείγματι, εκπορεύεται από το παραδοσιακό. Συχνά πλέον βλέπουμε καλλιτέχνες, οι οποίοι, διαθέτοντας σπουδές στη μουσική, εκκινούν από το παραδοσιακό και καταλήγουν σε ένα έντεχνο ρεπερτόριο, με μεγάλη επιτυχία. Καλώς ή κακώς, η μουσική και ο χορός είναι ο πιο ασφαλής και διαδεδομένος τρόπος διατήρησης της λαογραφίας, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι θα πρέπει να πάψουμε να αναζητούμε συνεχώς και άλλους διαύλους, που θα φέρουν το καθένα από εμάς, αλλά και τα παιδιά μας, σε ουσιαστική επαφή με την παράδοσή μας».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής