breaking news Νέο

«Ιστορία του Λαού των Ηνωμένων Πολιτειών» - βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Ιστορία του Λαού των Ηνωμένων Πολιτειών» - βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο Αμερικανός Καθηγητής Ιστορίας, Πολιτικός Ακτιβιστής και Συγγραφέας Χάουαρντ Ζιν (1922-2010), στο εξόχως ενδιαφέρον Δοκίμιό του «Ιστορία του Λαού των Ηνωμένων Πολιτειών» (Εκδ. «Αιώρα», Μτφρ. Θ. Καλύβας, Αθήνα 2009), περιγράφει μια διαφορετική Ιστορία της Αμερικής που φωτίζει, τεκμηριώνει και ανατρέπει, τις μέχρι τώρα πληροφορίες μας γι’ αυτήν.

Πρόκειται για μια Κοινωνική Ιστορία της Αμερικής, από την εποχή του Κολόμβου έως τις αρχές του 21ου αι., όπου ο Χ. Ζιν αποφεύγει συνειδητά τους εθνικούς μύθους της «επίσημης» Ιστορίας, καθότι «όχι μόνο παρουσιάζει μία στρεβλή εικόνα του παρελθόντος, αλλά δημιουργεί και μια παραπλανητική εικόνα για το παρόν». Προσεγγίζει τα γεγονότα χωρίς να αγνοεί τις συγκρούσεις ανάμεσα σε εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους, αλλά επιλέγει να αφηγηθεί μια διαφορετική Αμερικανική Ιστορία, όπου οι πρωταγωνιστές της προέρχονται από τους μετανάστες και τους εργάτες, τους φτωχούς και τις γυναίκες, τους ινδιάνους και τους νέγρους.

Το βιβλίο αυτό του Χ. Ζιν εξελίχθηκε σε διαχρονικό μπεστ σέλερ, με πωλήσεις ρεκόρ, ενώ διδάσκεται σε εκατοντάδες Πανεπιστήμια και Κολέγια των ΗΠΑ. Αποτελεί δε πραγματικό βοήθημα για κάθε σύγχρονο μελετητή που επιθυμεί να εμβαθύνει στην εξέλιξη της αμερικανικής κοινωνίας, γραμμένη με άλλο πνεύμα, και όχι «από την οπτική γωνία των κυβερνήσεων, των κατακτητών, των διπλωματών και των ηγετών»…

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής