breaking news Νέο

"Τελωνείο στην Κουλούρα ή στη Σκύδρα τελικά;", κεντρικό θέμα συζήτησης στο χθεσινό Δ.Σ. Βέροιας

Το θέμα της εγκατάστασης Τελωνείου στην Κουλούρα επανήλθε και κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κάκαρης, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση του Δήμου, λέγοντας στην τοποθέτησή του :

«Τον Οκτώβρη του 2015  το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε έγγραφο προς το Δήμο Βέροιας με θέμα τη συγχώνευση των Τελωνείων Βέροιας και Σκύδρας και την εγκατάσταση του νέου τελωνείου στις κτιριακές εγκαταστάσεις και χώρους της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο ζήτησε πριν την έκδοση της σχετικής Απόφασης συγχώνευσης, στοιχεία από τον δήμο Βέροιας και την Περιφερειακή Ενότητας Ημαθίας που αφορούν τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης.

Μου ζητήθηκε από το δήμαρχο λόγω της γνωριμίας και σχέσης με τον τότε Αν. Υπουργό κ. Αλεξιάδη για το θέμα αυτό να κλειστεί ραντεβού στο Υπουργείο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 31/10/2015 με την παρουσία όλων των βουλευτών όπως και αντιπροσωπείας του Επιμελητηρίου.

Να επισημάνω ότι το Τελωνείο το διεκδικούσε η Πέλλα με ιδιόκτητο κτίριο. Πέρασαν σχεδόν 2 χρόνια και αφού είχε εξασφαλιστεί η παραμονή από το 2015, ψάχνουν κάποιοι δικαιολογίες, έχουν ευθύνες για την τεράστια καθυστέρηση. Το Υπουργείο Οικονομικών περίμενε από Δήμο και Περιφέρεια τις αποφάσεις παραχώρησης του ακινήτου προς αυτό.

Το Μάρτιο του 2017 επειδή ανησυχούσε το Επιμελητήριο, έκανε συνέντευξη Τύπου για την πορεία των διαδικασιών για την στέγαση του ενοποιημένου Τελωνείου στο χώρο της πρώην Περιφερειακής αγοράς της Κουλούρας.

Τον Απρίλιο του 2017 επιτέλους πάρθηκαν οι αποφάσεις από περιφέρεια και από Δήμο εγκρίνοντας  την παραχώρηση τμήματος του ακινήτου της «Αμάλθεια Α.Ε.» για τη στέγαση του τελωνείου Ημαθίας .

Τον Οκτώβρη 2017 έβαλα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και προειδοποίησα ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί, καλώντας το Δήμαρχο να μην κρύβεται για την ώρα σε γραφειοκρατικές διαδικασίες του Υπουργείου, όπου όταν λυθούν, δεν πρόκειται ως συνήθως να πράξει τίποτε.

Στις αρχές Μαΐου 2018 άναψε «Πράσινο φως» από το Υπουργείο για μεταστέγαση του Τελωνείου Ημαθίας στην Κουλούρα με την κατάθεση και ψήφιση σχετικής τροπολογίας που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών από τους βουλευτές του Νομού, Φρόσω Καρασαρλίδου, Χρήστο Αντωνίου και Γιώργο Ουρσουζίδη στην ολομέλεια της Βουλής.

Στις 31/10/2018 ανακοινώθηκε από την κ. Τζάκρη, βουλευτή Πέλλας, η συνάντηση της με τον Αν. Υπουργό Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλο και η συμφωνία του για τη διάνοιξη νέας συνοριακής διάβασης στα σύνορα Ελλάδας- FYROM από την Πέλλα. Αντιλαμβανόμαστε πως σταθμός χωρίς τελωνείο δεν μπορεί να γίνει, άρα αποκτά προβάδισμα η Πέλλα έναντι της Ημαθίας. Αντιλαμβανόμαστε φαντάζομαι την άμεση σύνδεση με τις εξαγωγές. Ό,τι δεν κατέστη δυνατόν δια της ευθείας οδού, θα επιτευχθεί δια της πλαγίου, όχι επειδή "μας την έφερε" κάποιος, απλά επειδή εμείς δεν κάναμε αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε.

Κύριε Δήμαρχε, το Υπουργείο έπραξε, εσείς :

Τι κάνατε 1,5 χρόνο και δεν αποφασίζατε την παραχώρηση ;

Τι κάνετε 7 μήνες από την ψήφιση της τροπολογίας ;

Οι δικαιολογίες περισσεύουν σε αντίθεση με την ανικανότητα διοίκησης του Δήμου. Ελπίζω να μην πληρώσει ο επιχειρηματικός κόσμος της Ημαθίας την απάθεια σας και χαθεί το τελωνείο στην Ημαθία.

                                                                                                                                                                ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΑΡΗΣ

                                                                                                                                                                ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ»

Στην απάντησή του ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης τόνισε ότι πέρασε ένας χρόνος μέχρι το υπουργείο να ολοκληρώσει μια δουλειά γραφειοκρατικού χαρακτήρα, ενώ οι φορείς βρίσκονται ακόμη σε αναμονή της έγγραφης απόφασης για μετεγκατάσταση του Τελωνείου στην Κουλούρα.

Επιπρόσθετα ο αντιδήμαρχος Άρης Λαζαρίδης σημείωσε πως «έχουμε κουραστεί από την απροθυμία του υπουργείου, να περιμένουμε την απόφαση μετεγκατάστασης του Τελωνείου».

*Σ΄ένα θέμα που είχε απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας σε προγενέστερη συνεδρίασή του, επανήλθε ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, στη χθεσινή τακτική συνεδρίαση του σώματος, αυτό της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών στο νηπιαγωγείο. Βέβαια, ο Δήμος Βέροιας στην τρέχουσα χρονιά υπήρξε μεταξύ αυτών που εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή της απόφασης.  Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι και σίγουρο ότι θα συμβεί και στη σχολική χρονιά 2019-2020. Και τούτο, όπως ενημέρωσε ο κ. Βοργιαζίδης, με έγγραφο που ήρθε από το υπουργείο Παιδείας την 25η Οκτωβρίου, όπου αναφέρονται οδηγίες για την εφαρμογή του μέτρου στη νέα χρονιά. Σημείωσε, δε, πως «γίνεται επανάληψη αυτού που προσπαθούσαμε να αποφύγουμε. Εμείς θεωρούμε δυνατά τα επιχειρήματα που έχουμε και συνεχίζουμε να τα έχουμε. Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σημαίνει πρόβλημα στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και απολύσεις εργαζομένων. Ας το δούνε καλά οι κυβερνώντες αυτό το πράγμα και ας κάνουν οι γονείς την επιλογή».

• Την ανάγκη για τη δημιουργία ενός μεγάλου κλειστού γηπέδου 3.000 θέσεων στη Βέροια έθεσε ο Αντώνης Καγκελίδης προημερησίας διάταξης, με αφορμή την πραγματοποίηση του 14ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Λάρισα. Ένα ζήτημα το οποίο - όπως είπε - έχει θέσει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ επεσήμανε ότι η έλλειψη ενός τέτοιου γηπέδου στερεί από την περιοχή τη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων.

Επιπλέον, ο ίδιος πρότεινε τόσο προς το δήμαρχο, όσο και στους υποψηφίους δημάρχους, εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, να βάλλουν στο πρόγραμμά τους ένα κλειστό γήπεδο με χωρητικότητα 3.000 θέσεων, λειτουργώντας προς την κατεύθυνση της κοινής προσπάθειας για τη δημιουργία ενός τέτοιου κλειστού γηπέδου.

Απαντώντας, ο δήμαρχος, παραδέχθηκε την ανάγκη να υπάρχει ένα μεγάλο κλειστό γήπεδο, πλην όμως - όπως επεσήμανε – «από τη στιγμή που καμιά κυβέρνηση δεν δίνει χρήματα, έχουμε ενεργή εργολαβία (κολυμβητήριο), για την οποία δεν διατίθενται εδώ και 8 χρόνια χρήματα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δεν πρόκειται αυτή (ΓΓΑ) να χρηματοδοτήσει ένα κλειστό γήπεδο με χωρητικότητα 3.000 θέσεων».

• Την παραίτησή του από τη θέση του δημοτικού συμβούλου Βέροιας κατέθεσε ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου. Το κείμενο της παραίτησης αναγνώστηκε με την έναρξη της συνεδρίασης, από τον πρόεδρο του σώματος Πέτρο Τσαπαρόπουλο. Στην επιστολή της παραίτησής του ο κ. Χ"αθανασίου επικαλείται ως λόγο την ασθένεια συγγενικού του προσώπου, η οποία δεν του επιτρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά του ως δημοτικός σύμβουλος. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, τη θέση του Τηλέμαχου Χ"αθανασίου καταλαμβάνει η Θωμαή Στιόκα.

• Ακόμα μεταξύ των 67 θεμάτων που υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη και συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, αποφασίστηκε η υποβολή στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Υπ. Οικονομικών (ΦΕΚ Β 2320/19-6-2018), με την οποία παραχωρούνται στην εταιρία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ) ακίνητα της Περιφέρειας του Δήμου Βέροιας. «Λευκή» ψήφο στο συγκεκριμένο θέμα έδωσαν οι Γιώργος Μελιόπουλος, Θεόφιλος Κορωνάς, Γιώργος Κάκαρης και ο προεδρεύων της συνεδρίασης Πέτρος Τσαπαρόπουλος.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής