breaking news Νέο

Θ. Παπακωνσταντίνου για ΦΠΑ 24% στα αγροτικά εφόδια: "Έχουμε σοβαρότερα προβλήματα"

Θ. Παπακωνσταντίνου για ΦΠΑ 24% στα αγροτικά εφόδια:

Η απαίτηση των τροϊκανών να επιστρέψει ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 24%, από το 13% που εφαρμόζεται από 1ης Ιουλίου, εφόσον ικανοποιηθεί, αναμένεται να επιφέρει ένα πολύ δυνατό χτύπημα στους αγρότες, μέσα στο φθινόπωρο.

Πρόκειται για ένα νέο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου, οι οποίες επισήμως ξεκίνησαν από τη Δευτέρα (11/9).

Ωστόσο, κατά το Θόδωρο Παπακωνσταντίνου, Γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής μπλόκων των αγροτών, «κάτι τέτοιο γίνεται για τα μάτια του κόσμου. Για εμάς τα ζητήματα των αγροτών είναι πολύ σοβαρότερα και μεγαλύτερα. Νομίζω πως το ζήτημα αυτό που τίθεται, έχει καθαρά αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα με τεράστιες υποχρεώσεις και με ένα απόλυτα συρρικνωμένο εισόδημα. Όταν, λοιπόν, ο αγρότης δεν έχει τη δύναμη να αγοράσει εφόδια για τα αγροκτήματά του, εξαιτίας της αγοράς και της τιμής του ροδακίνου, που είναι το κατ' εξοχήν παραγόμενο προϊόν της περιοχής μας, τότε τι να σου κάνει, αν ο ΦΠΑ θα είναι στο 13% ή στο 24%;».

 

Βαριές εισφορές, αν...

Σε περίπτωση πάντως που η κυβέρνηση αναγκαστεί να πάρει πίσω το μέτρο, η ακύρωση θα συμπέσει με τις βαριές εισφορές, που καλούνται να πληρώσουν το επόμενο διάστημα οι αγρότες – πρωτίστως εκείνοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2016. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων έχει προθεσμία έως τις 30 Νοεμβρίου να καταβάλει τις εισφορές για το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η ελληνική πλευρά δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών να ξηλωθεί η ρύθμιση που έδωσε – όπως και να το κάνουμε – ανάσα στον αγροτικό κόσμο, μειώνοντας το κόστος παραγωγής. Από την άλλη, οι πιστωτές, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ», θεωρούν ότι ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια μειώθηκε στο 13% χωρίς την έγκρισή τους. Έτσι τώρα υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψει στο 24% ο ΦΠΑ για φυτοπροστατευτικά λιπάσματα, σπόρους και βολβούς, δημητριακά κτηνοτροφικά φυτά, συσκευασμένες ζωοτροφές (με εξαίρεση όσες προορίζονται για κατοικίδια ζώα, βάσει της δασμολογικής τους κλάσης), ζώντα ζώα (αιγοπρόβατα, χοιρινά , βοοειδή), λιπάσματα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά της βλάστησης και ρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, άχυρα και φλοιούς ακατέργαστων δημητριακών.

 

Κινητοποιήσεις...

Ακόμα, όπως εκτιμά ο κ. Παπακωνσταντίνου, «τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα υπάρξει συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Πανελλαδικών μπλόκων αγροτών, στην οποία και θα γίνει καταγραφή των ζητημάτων που έχουν προκύψει και θα αξιολογηθούν, όπου στη συνέχεια θα παρθούν ανάλογες αποφάσεις, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσουμε».

Όπως επεσήμανε δε ο ίδιος, «σε τοπικό επίπεδο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε κινητοποίηση του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, η οποία είχε να κάνει μ' έναν απολογισμό στο τι έγινε εφέτος με την παραγωγή του ροδακίνου και στα άλλα παραγόμενα προϊόντα της περιοχής. Μάλιστα, πάνω στα ζητήματα που προέκυψαν, ο Αγροτικός Γεωργικός Σύλλογος Αγροτών μέσα στο καλοκαίρι έκανε συναντήσεις και κινήσεις, ώστε οι αγρότες να είναι σε ετοιμότητα και αμέσως μετά θα δούμε με ποιο τρόπο θα αντιδράσουμε και σε τοπικό επίπεδο».

 

... και Εισφορές ΕΦΚΑ από Οκτώβριο

Στο μεταξύ, τον Οκτώβριο και Νοέμβριο λήγει και η προθεσμία καταβολής εισφορών του 2016 για αγρότες, μηχανικούς και δικηγόρους, κατόπιν παράτασης που είχε δοθεί.

Συγκεκριμένα, περίπου 650.000 αγρότες οφείλουν να πληρώσουν έως το Νοέμβριο, οπότε λήγει η παράταση, την εισφορά του β' εξαμήνου του 2016, παράλληλα με τις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές τους.

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής