breaking news Νέο

Χρ. Γιαννακάκης : «Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός θα συμβάλλει, με βάση το εθνικό πλαίσιο στρατηγικής, στην κατεύθυνση που εμείς θέλουμε»

  • Χρ. Γιαννακάκης : «Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός θα συμβάλλει, με βάση το εθνικό πλαίσιο στρατηγικής, στην κατεύθυνση που εμείς θέλουμε»
  • Χρ. Γιαννακάκης : «Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός θα συμβάλλει, με βάση το εθνικό πλαίσιο στρατηγικής, στην κατεύθυνση που εμείς θέλουμε»
  • Χρ. Γιαννακάκης : «Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός θα συμβάλλει, με βάση το εθνικό πλαίσιο στρατηγικής, στην κατεύθυνση που εμείς θέλουμε»

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τον αγροτικό κόσμο το ζήτημα με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα ισχύει μετά το 2020 και μαζί μ' αυτήν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται. Γεγονός που κινητοποίησε πολλούς αγρότες της περιοχής μας, αλλά και εκτός Ημαθίας (!), στο να γεμίσουν ασφυκτικά την αίθουσα των εγκαταστάσεων της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων (πρώην ΕΑΣ Βέροιας, στο Μακροχώρι), την Τρίτη (26/2) το απόγευμα, προκειμένου να ενημερωθούν για όλα αυτά, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας, επεσήμανε πως «αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια της προσπάθειας να περάσει στον αγροτικό κόσμο η πληροφορία για το τι ετοιμάζεται με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ μετά το 2020 και στην οποία έχουμε ακόμα το περιθώριο να κάνουμε τις δικές μας προτάσεις, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε την όποια εξέλιξη προς το συμφέρον της δικής μας ελληνικής γεωργίας. Οι προτάσεις των αγροτών θα καταγραφούν και θα προωθηθούν στην αντίστοιχη επιτροπή, που έχει συσταθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ)».

 

«Η αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ θα είναι σε μια τελείως διαφορετική βάση, απ' ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα»

Μάλιστα, όπως κατέστησε σαφές ο κ. Γιαννακάκης, «λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπάρξει μείωση των κονδυλίων, που θα πηγαίνουν στην ΚΑΠ. Η εκτίμηση είναι ότι για τον Πυλώνα Ι θα υπάρξει μείωση 5%, ενώ για τον Πυλώνα ΙΙ μείωση της τάξης του 15%». Προσδιόρισε, δε, πως «η αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ θα είναι σε μια τελείως διαφορετική βάση, απ' ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα». Και συνέχισε λέγοντας : «Η εθνική στρατηγική θα έχει κυρίαρχο ρόλο και η διαμόρφωση ενός Εθνικού προγράμματος και βέβαια η νέα ΚΑΠ δεν θα έχει κυρίως ως στόχο τη συμμόρφωση με τους κοινοτικούς κανονισμούς, αλλά θα έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης, κάνοντας χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, των καινοτομιών που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα, θα κατευθυνθεί στην πορεία αύξησης της παραγωγής, για να μπορέσουν ως εμπορικά αγροτικά προϊόντα να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό που είναι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, λοιπόν, η μείωση των ευρώ που θα πάνε και στα δικαιώματα και στον πυλώνα ΙΙ, που είναι η ανάπτυξη και η αύξηση της παραγωγικότητας και η μείωση του κόστους, θα είναι οι δύο άξονες που θα επηρεάσουν την αναθεωρημένη πολιτική».

 

«Η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις δικές μας ανάγκες»

«Βέβαια», είπε ο κ. Γιαννακάκης, «υπάρχουν διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα, διαφορετικές προτάσεις. Η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες, που κάνει τις προτάσεις της. Προλαβαίνουμε όμως να είμαστε παρόντες στις τελικές διαπραγματεύσεις. Έχουμε ως χώρα προσδιορίσει τους τομείς και τα προϊόντα, που πρέπει να δώσουμε μία κυρίαρχη προτεραιότητα, είναι φυσικά τα φρούτα. Η χώρα μας υπερτερεί σε αυτόν τον τομέα, το βαμβάκι, η φέτα, η αιγοπροβατοτροφεία και γενικώς η κτηνοτροφία, η ελιά και το λάδι».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Γιαννακάκης έθεσε πως «η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις δικές μας ανάγκες. Θα πρέπει να ξεκινήσει από την παραγωγή στο χωράφι και να φθάνει στον τελικό προορισμό, που είναι η εξαγωγή και τοποθέτηση στο ράφι. Ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ο οποίος θα συμβάλλει, με βάση το εθνικό πλαίσιο στρατηγικής και όχι το κοινοτικό, στην κατεύθυνση που εμείς θέλουμε».

 

Δ. Καπνιάς : «Η νέα ΚΑΠ έχει προκλήσεις, ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους»

Κατόπιν ο Δημήτρης Καπνιάς, διευθυντής έργου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, συνεργάτριας εταιρείας της κοινοπραξίας, ήταν αυτός που ανέπτυξε το θέμα της εκδήλωσης και αναφερόταν στην ΚΑΠ μετά το 2020. Προκλήσεις και ευκαιρίες.

Σύμφωνα με τον κ. Καπνιά «η νέα ΚΑΠ έχει προκλήσεις, έχει ευκαιρίες, αλλά έχει και κινδύνους. Η νέα ΚΑΠ φέρνει την κάθε χώρα στο κέντρο των αποφάσεων. Την ευθύνη και τη συνευθύνη για το ποια ΚΑΠ θα φτιάξουμε με την επόμενη περίοδο, την έχουμε όλοι μας, όσοι είμαστε στο χώρο. Πρώτα είναι ο προϋπολογισμός και έπειτα η εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων».

Δίνοντας τα βασικά στοιχεία για τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Καπνιάς, έθεσε αυτά με την παρακάτω σειρά :

• αυξημένη επικουρικότητα

• νέο μοντέλο διακυβέρνησης

• ενίσχυση παρεμβάσεων για το κλίμα και το περιβάλλον

• ενίσχυση ανταγωνιστικότητας

Εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο χωράφι.

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο

Σημαντικοί ορισμοί (ποιοί είναι πραγματικοί αγρότες, ποιός είναι ο νέος γεωργός, που πάνε οι επιδοτήσεις, που μοιράζονται σήμερα τα δικαιώματα κ.α.).

 

Τι προβλέπει η νέα ΚΑΠ

Σε ό,τι αφορά για το τι προβλέπει η νέα ΚΑΠ, ο κ. Καπνιάς έθεσε πως είναι :

• Εργαλειοθήκη παρεμβάσεων: Βασική εισοδηματική στήριξη, αιρεσιμότητα και νέο πρασίνισμα.

• Η ψηφιοποίηση το επίκεντρο. Τι ρόλο παίζει η τεχνολογία στην διαχείριση των επιδοτήσεων.

• Η τεχνολογία στην παραγωγική διαδικασία.

• Το νέο μοντέλο παραγωγών (επιστήμη – τεχνολογία – παρεμβάσεις – υπηρεσίες συμβούλων – αγρότες/παραγωγή)

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Καπνιάς προέβη σε μια αναφορά των συμπερασμάτων της, ενώ αμέσως μετά τέθηκε στη διάθεση των παρευρισκόμενων αγροτών, λύνοντας κάθε απορία, αλλά και απαντώντας σ' ό,τι ερώτημα του τέθηκε.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι σε μια προσπάθεια αλληλεπίδρασης, οι παρόντες αγρότες απάντησαν σε διάφορα ερωτήματα σε τάμπλετ, τα οποία υπήρχαν στο χώρο. Και με τον τρόπο αυτό δόθηκε το ερέθισμα στο να αναπτυχθεί μια συζήτηση στο τέλος της ομιλίας του κ. Καπνιά.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής