breaking news Νέο

«Η Δυτική Μακεδονία : Από την Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Κράτος έως σήμερα», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Η Δυτική Μακεδονία : Από την Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Κράτος έως σήμερα», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Σημαντική συμβολή στην τοπική Ιστορία της Δ. Μακεδονίας αποτελεί ο συλλογικός τόμος «Η Δυτική Μακεδονία : Από την Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Κράτος έως σήμερα» (Εκδ. «Επίκεντρο», Θεσσαλονίκη 2014). Στον πολύτιμο τόμο φιλοξενούνται τα Πρακτικά του Συνεδρίου που διοργάνωσε στην Φλώρινα (2012), το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας – Παιδαγωγική Σχολή – Τμ. Βαλκανικών Σπουδών, με αφορμή τα 100 Χρόνια από την Ένταξη της Δ. Μακεδονίας στο Ελληνικό Κράτος (1912-2012).

Ο τόμος αποτελεί έξοχο δείγμα ανάδειξης της τοπικής Ιστορίας και ανοίγει δρόμους για την Έρευνα του συλλογικού βίου. Συμμετέχουν με Εισηγήσεις τους Ιστορικοί και Ερευνητές, για να περιγράψουν τις διαδικασίες ένταξης, που αφορούν την Οικονομία, την Πολιτική, την Κοινωνία και τον Πολιτισμό στην ευρύτερη περιοχή της Δ. Μακεδονίας.

Τα πιο αντιπροσωπευτικά θέματα του τόμου αφορούν, τις πολεμικές και διπλωματικές εξελίξεις που συνέβαλαν στην ένταξη της περιοχής στην Ελλάδα, τις διαδικασίες προσαρμογής των εκπαιδευτικών δομών, τις οικονομικές εξελίξεις, τις αλλαγές στον τομέα του Πολιτισμού, τον μετασχηματισμό των τοπικών Κοινοτήτων, τις εξελίξεις στα επαγγέλματα, την ανάπτυξη της παιδαγωγικής σκέψης, τις αποφάσεις των κρατικών φορέων για ζητήματα συλλογικού συμφέροντος, την ανάδειξη των τοπικών πηγών-τεκμηρίων, καθώς και τα αποτελέσματα της κατοχικής και μετεμφυλιακής περιόδου.

Ο πολύτιμος τόμος συμβάλλει σημαντικά στον εμπλουτισμό της βιβλιογραφίας για την τοπική Ιστορία της Δ. Μακεδονίας, και συνιστά ένα πρότυπο Έρευνας και Επιστημονικού Διαλόγου.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής