breaking news Νέο

Ματιές στην επικαιρότητα

Ματιές στην επικαιρότητα

Το VAR τους εκθέτει περισσότερο

 

Πρώτη αγωνιστική το περασμένο Σαββατοκύριακο του πρωταθλήματος της SuperLeague 1, όπως πλέον ονομάζεται η Α' Εθνική και οι γκρίνιες για τα διαιτητικά παρατράγουδα, όχι βέβαια πάντα αδικαιολόγητες, αφού πολλές φορές τα λάθη των διαιτητών διαμορφώνουν το αποτέλεσμα, δυστυχώς δεν έλειψαν.

Το πολυαναμενόμενο VAR δεν κατάφερε να βοηθήσει τον διαιτητή Στέφανο Κουμαράκη να δει, αυτό που είδαν όλοι όσοι παρακολουθούσαν τηλεοπτικά το παιχνίδι Ολυμπιακού – Αστέρα Τρίπολης: Ο Ελ Αραμπί τραβάει από την φανέλα τον Μπαράλες και συνεπώς έπρεπε να καταλογίσει πέναλτι σε βάρος της ομάδας του Πειραιά.

Βέβαια αυτό δεν ήταν το μοναδικό σοβαρό διαιτητικό λάθος στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Λάθος αποφάσεις, από τους διαιτητές πάρθηκαν και στο γήπεδο του Κλεάνθης Βικελίδης (έπρεπε να δοθεί ένα ακόμη πέναλτι υπέρ του Άρη) όπως και στην Λαμία και ίσως και σε κάποιους ακόμη αγώνες της πρεμιέρας του πρωταθλήματος της SuperLeague.

Από την πρώτη λοιπόν αγωνιστική αποδεικνύεται ότι το VAR, από τη στιγμή που το χειρίζονται άνθρωποι και την τελική απόφαση την παίρνει ο διαιτητής, δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα και να εξαλείψει τα λάθη των διαιτητών.

Σίγουρα όμως θα τα περιορίσει και κυρίως θα εκθέσει περισσότερο όσους προσπαθήσουν να το αγνοήσουν. Όπως έγινε με τον Κουμπαράκη και τον Τζοβάρα (υπεύθυνο του VAR) στον αγώνα Ολυμπιακού – Αστέρα Τρίπολης.

 

Aνοίγουν νέοι δρόμοι

 

Η μοναδική ομάδα της SuperLeague δίχως τηλεοπτική στέγη είναι ο ΠΑΟΚ.

Η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης δέχθηκε πρόταση να ανανεώσει το τηλεοπτικό συμβόλαιό της με την Nova έναντι 4,9 εκτ. ευρώ το χρόνο. Ενα ποσό που την κατέτασε στην τέταρτη θέση, πίσω από τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, και πολύ πάνω από όλες τις υπόλοιπες, των καλύτερα αμειβομένων ομάδων της χώρας μας.

Μια πρόταση όμως που όχι μόνο απέρριψε δίχως καν να μπει στον κόπο να τη συζητήσει, αλλά και την χαρακτήρισε προσβλητική για την δυναμική της.

Έτσι απευθύνθηκε στην ΕΡΤ, από την οποία απέσπασε ετήσιο συμβόλαιο 7,5 εκατ. ευρώ ετησίως (22,5 εκατ. για τρία χρόνια).

Οι εθνικές εκλογές όμως που μεσολαβούσαν δεν επέτρεψαν στις δύο πλευρές να υλοποιήσουν και επίσημα την συμφωνία τους υπογράφοντας τα σχετικά συμβόλαια.

Έγιναν οι εκλογές, άλλαξε η κυβέρνηση και η συμφωνία, που είχε μείνει στα λόγια, μπήκε στο ψυγείο με τον ΠΑΟΚ πλέον να μένει άστεγος τηλεοπτικά.

Και ενώ όλοι περίμεναν να επιλέξει το κανάλι του μεγαλομετόχου και προέδρου του Ιβάν Σαββίδη το OPEN αυτός επέλεξε τον δύσκολο και κυρίως αχαρτογράφητο δρόμο, αφού κανείς μέχρι σήμερα και όχι μόνο στην Ελλάδα δεν επιχείρησε αυτό που επιχειρεί ο ΠΑΟΚ. Να μεταδώσει ζωντανά επίσημο παιχνίδι της ομάδας του μέσα από το δικό του κανάλι. Φυσικά η ασπρόμαυρη ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης δεν είναι η μοναδική ΠΑΕ στον κόσμο που διαθέτει ψηφιακό διαδικτυακό σταθμο, είναι η μόνη όμως επαναλαμβάνουμε που μεταδίδει live τα εντός έδρας επίσημα παιχνίδια της.

Δύσκολο ομολογουμένως εγχείρημα, που μπορεί όμως να ανοίξει νέους δρόμους για τις ομάδες και παράλληλα να αποτελέσει τροχοπέδη στα ιδιωτικά κανάλια που όταν αντιλαμβάνονται ότι δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες, όπως πέρσι το καλοκαίρι, δεν διστάζουν να εκβιάσουν τις ΠΑΕ προτείνοντας εξευτελιστικά συμβόλαια.

Το πρώτο δείγμα του εγχειρήματος την περασμένη Κυριακή στον αγώνα με τον Παναιτωλικό υπήρξε ιδιαίτερα ενθαρραντικό για τη συνέχεια. 45.000 συνδρομητές που έφεραν στο ταμείο του ΠΑΟΚ 220.000 ευρώ, συν τις διαφημίσεις και τα χρήματα των χορηγών, που έσπευσαν να στηρίξουν την πρωτοπόρο προσπάθεια της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, είναι ένα ποσό που μάλλον καλύπτει τις απαιτήσεις της για να επαναλαμβάνει σήμερα, κόντρα στη Σλόβαν, αλλά και την ερχόμενη Κυριακή με αντίπαλο τον Πανιώνιο το εγχείρημα.

Καλή επιτυχία ΠΑΟΚ και για έναν επιπλέον λόγο. Το δικό σου ρίσκο μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους και για τις υπόλοιπες επαγγελματικές ελληνικές ομάδες.

 

Σέντρα με αλλαγές

 

Σέντρα το περασμένο Σάββατο στο πρωτάθλημα της Super League, που φέτος διεξάγεται με 14 ομάδες.

Αυτό βέβαια δεν είναι η μοναδική σημαντική αλλαγή στο κορυφαίο επαγγελματικό πρωτάθλημα της χώρας μας, καθώς για πρώτη φορά έχουμε και την χρήση του VAR, μέσω του οποίου πλέον θα κρίνονται όλες οι αμφισβητούμενες φάσεις που αφορούν πέναλτι, οφσαϊντ, κόκκινης κάρτας κι αν η μπάλα πέρασε την γραμμή του τέρματος.

Σχετικά με τον αριθμό των ομάδων του πρώτου τη τάξει επαγγελματικού πρωταθλήματος της χώρας μας αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται με 14 ομάδες.

Με 14 ομάδες είχε διεξαχθεί και την περίοδο 2001-2002, με τον Ολυμπιακό να κατακτά τον τίτλο συγκεντρώνοντας σε 26 παιχνίδια 58 βαθμούς, όσους και η ΑΕΚ.

Μόνο που φέτος επειδή οι 26 αγωνιστικές θεωρούνται λίγες, κυρίως για τη Nova που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της πλειοψηφίας των ομάδων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα επιστρέφουμε στα πλεϊ οφ και τα πλεϊ άουτ με έναν διαφορετικό βέβαια τρόπο διεξαγωγής. Συμμετέχει και ο πρώτος του βαθμολογικού πίνακα της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Στα πλεϊ οφ λοιπόν δεν θα παιχθούν μόνο τα ευρωπαϊκά εισιτήρια που δικαιούται η χώρα μας αλλά και ο τίτλος του πρωταθλητή.

Οι πρώτοι έξι, συγκεκριμένα της κανονικής διάρκειας θα παίξουν ένα μίνι πρωτάθλημα 10 αγωνιστικών, κουβαλώντας τους βαθμούς που είχαν συγκεντρώσει και πάνω σ' αυτούς θα προσθέσουν αυτούς που θα πάρουν στα πλεϊ οφ.

Επίσης στη ζωή των φιλάθλων εισάγονται και τα πλεϊ άουτ στα οποία θα πάρουν μέρος οι υπόλοιπες οκτώ ομάδες (από την θέση 7 έως και την θέση 14) και από αυτά θα προκύψει η ομάδα που θα υποβιβαστεί απευθείας (η τελευταία και αυτή που θα διεκδικήσει σε αγώνες μπαράζ, με την δεύτερη της Super League2, την παραμονή της στην κατηγορία).

Να υπενθυμίσουμε ότι η Super League αντικατέστησε την Α' Εθνική το 2006, με σκοπό να οδηγήσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο της χώρας μας, σε μια νέα καλύτερη εποχή. Το αν πέτυχε ή απέτυχε είναι ένα θέμα που χρειάζεται πολύ συζήτηση.

Η Κεντρική Διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που ξεκίνησε τόσο φιλόδοξα «έσπασε» και οι περισσότερες ομάδες δυσκολεύονται να βρουν τηλεοπτική στέγη, που είναι και το κύριο έσοδό τους.

Την περσινή μάλιστα περίοδο χρειάστηκε η μεσολάβηση του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη για να βρουν τηλεοπτική στέγη στην ΕΡΤ επτά ομάδες της Super League, ο Παναθηναϊκός, ο Άρης, ο Ατρόμητος, η Ξάνθη, ο Παναιτωλικός, η Λαμία και ο Απόλλων Σμύρνης, που τις αγνοούσε η Nova, και να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Και σήμερα ζητάμε «την κεφαλή του επί πίνακι», ενώ πέρσι υποδεχόμασταν την απόφασή του με ανακούφιση.

Από τις επτά ομάδες που είχε πέρσι στη δύναμη της η ΕΡΤ φέτος συνεχίζουν μόνο τέσσερις, αφού ο Απόλλων Σμύρνης υποβιβάστηκε και ο Παναθηναϊκός με τον Άρη βρήκαν στέγη στη Nova με καλύτερο από την ΕΡΤ συμβόλαιο.

Και το ερώτημα που μπαίνει. Γιατί πριν ένα χρόνο το συνδρομητικό κανάλι πρόσφερε μόλις 1,2 εκατ. ευρώ στον Άρη και αγνοούσε τελείως τον Παναθηναϊκό;

Τι άλλαξε σε σχέση με πέρσι και μετά ένα χρόνο στην ΕΡΤ για να προσφέρει 2,5 εκατ. (600.000 περισσότερα από όσα έπαιρνε στην Δημόσια Τηλεόραση) στον Άρη και 5,3 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό;

Και θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση οι ομάδες από τη Nova τα επόμενα χρόνια όταν δεν θα ενδιαφέρεται η ΕΡΤ και το συνδρομητικό κανάλι θα έχει μονοπώλιο τα τηλεοπτικά δικαιώματά τους;

Μήπως επιστρέψουμε και πάλι στους γνωστούς εκβιασμούς της Nova προς τις ομάδες;

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής