breaking news Νέο

Οι Ένοπλές μας Δυνάμεις σε ιστορική καμπή, όσον αφορά τους στρατεύσιμους και τη γήρανση των ΕΠΟΠ!

Οι Ένοπλές μας Δυνάμεις σε ιστορική καμπή, όσον αφορά τους στρατεύσιμους και τη γήρανση των ΕΠΟΠ!

Σε τραγική καμπή βρίσκονται οι Ένοπλές μας Δυνάμεις, αναφορικά με την τεράστια μείωση των στρατεύσιμων οπλιτών, εξαιτίας της μείωσης της θητείας στο Στρατό Ξηράς στους 9 μήνες. Αυτές δε που κερδίζουν τις μάχες, με τη βοήθεια φυσικά του Ναυτικού και της Αεροπορίας, είναι οι επίγειες δυνάμεις. Η πατρίδα μας δεν έχει άλλο πλέον την πολυτέλεια να μην έχει ικανά εκπαιδευμένους εφέδρους οπλίτες, οι οποίοι θα πρέπει και μετά τη λήξη της θητείας τους να ανανεώνουν την εκπαίδευσή τους ανά τακτά διαστήματα στα σύγχρονα μέσα της ειδικότητάς τους (σ.σ αν και με τη μεγάλη μείωση των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων, λόγω των μνημονίων, σύγχρονα μέσα μόνο ως παραμύθι μπορεί να λογιστούν, αφού, λόγω κόστους, δεν γίνονται βολές για μια δεκαετία σε αποτρεπτικά αντιαρματικά μέσα, δεύτερης γενιάς μάλιστα, τη στιγμή που οι ...απέναντι διαθέτουν τέταρτης γενιάς!). Η αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς, το λιγότερο στους 12 μήνες, είναι το αυτονόητο. Ήδη ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, τέως αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, σχεδιάζει την επανασύσταση της Εθνοφυλακής, ακόμη και σε μεγάλες πόλεις, με τη συμμετοχή και γυναικών, σε μια διαρκή επανεκπαίδευση των εθνοφυλάκων.

Πριν από λίγες βδομάδες ο καλός φίλος, επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Στρατηγός Φράγκος, συμφωνώντας και...επαυξάνοντας για την αναγκαιότητα διατήρησης της υψηλής μαχιμότητας των εφέδρων, είχε γράψει ότι δεν είναι δυνατόν τα FN, να είναι «παστωμένα», τη στιγμή που θα μπορούσαν να αποτελέσουν δύναμη κρούσης μιας παλαϊκής άμυνας, που θα απέτρεπε τα όνειρα του Ερντογάν και του νεοκεμαλισμού, που συντόμως θα επανακάμψει, μετά την πτώση του Τούρκου προέδρου.

Ένα άλλο σημείο, που πρέπει να λυθεί άμεσα, είναι η γήρανση των ΕΠΟΠ. Εδώ και δέκα χρόνια δεν μπήκε «νέο αίμα» σε επαγγελματίες οπλίτες στο στρατό μας. Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτούν τομές...ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Με κίνητρα που θα μπορούσε να δώσει η πολιτεία στους στρατεύσιμους, για τη δωδεκάμηνη θητεία (προσωπικά θα έλεγα ότι άμεση πληρότητα στις μονάδες κρούσης δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς 15μηνο και αφού οι κληρωτοί περάσουν ασκήσεις θερινής και χειμερινής διαβίωσης, όπως κάναμε και εμείς, που υπηρετήσαμε 21 μήνες. Το σημειώνω μάλιστα, τονίζοντας ότι ο γιος μου πρόκειται να στρατευθεί με την επόμενη ΕΣΣΟ,  για να μην ακούσω...μανάδες να με βρίζουν για τον κανακάρη τους, που θα χάσει χρόνο από τη ζωή του, υπηρετώντας την πατρίδα του. Δεν είναι χάσιμο χρόνου, αλλά ύψιστο καθήκον και τιμή!). Πέραν αυτών, πρέπει συνταγματικά να οριστεί το να υπηρετούν τη θητεία τους οι στρατεύσιμοι στα 18 τους, πριν ξεκινήσουν τον κύκλο των, όποιων, σπουδών τους. Επίσης θεωρώ θετική τη σκέψη Στεφανή να οριστεί η προαγωγή των μονίμων υπαξιωματικών, αντίστοιχη με τα πρότυπα του στρατού των ΗΠΑ. Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με ελάχιστους στρατεύσιμους και αντίστοιχα στελέχη, που θα «βαράνε» σκοπιές κάθε βράδυ! Η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, αντί να λέει μπαρούφες σε οικονομικά συνέδρια περί θετικών σημείων στη συμφωνία των Πρεσπών, ας λάβει σοβαρά υπόψη της, τις σκέψεις του Στεφανή, αλλά και όλων των επίτιμων αρχηγών ΓΕΣ.  

 

Θόδωρος Ελευθεριάδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής