breaking news Νέο

Η εξαιρετική συλλογή της οικογένειας Ηλιού στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

  • Η εξαιρετική συλλογή της οικογένειας Ηλιού στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας
  • Η εξαιρετική συλλογή της οικογένειας Ηλιού στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Μια συλλογή ανεκτίμητης αξίας περιήλθε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας με τη γενναία δωρεά της κυρίας Μαρίας Ηλιού, ομότιμης καθηγήτριας του τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η συλλογή που η κυρία Ηλιού παραχώρησε στη βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περί τους 4.000 χιλιάδες τίτλους που έχουν συλλεχθεί καθ’όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα από πολλά μέλη της οικογένειάς της. Στη δημιουργία αυτής της συλλογής έχουν συμβάλει ο μεγάλος θείος της Πάνος Αναγνωστόπουλος, η μητέρα της Πιπίνα Ζαντέ, γνωστή και ως Μιμόζα από τη «Διάπλαση των Παίδων» του Ξενόπουλου, ο πατέρας της Γιώργος Παπαγιάννης, ο πατριός της, ποιητής και κριτικός Θεόδωρος Ξύδης, ο πεθερός της Ηλίας Ηλιού και βέβαια η ίδια μαζί με τον σύζυγό της Φίλιππο Ηλιού, ιστορικό, συνιδρυτή του Κέντρου Μαρξιστικών Μελετών και Ερευνών και των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και συγγραφέα πολλών βιβλίων και μελετών.

Τίτλοι σπάνιοι, σε πολύτιμες εκδόσεις, μια συλλογή με μεγάλη λογοτεχνική αλλά και συναισθηματική αξία για την οποία θα χρειαστεί αρκετός καιρός προκειμένου να καταλογογραφηθεί, καταταχθεί και διατεθεί για χρήση από το κοινό. Βιβλία διαφόρων κατηγοριών ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, στην ελληνική όσο και σε ξένες γλώσσες, περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, βιβλία τέχνης και παιδαγωγικής, εργασίες και μελέτες, ακόμη και βιβλία που φέρουν επάνω τη σφραγίδα της λογοκρισίας των φυλακών Αβέρωφ από τα χρόνια της δικτατορίας.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη επιθυμεί να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για τη δωρεά της κυρίας Μαρίας Ηλιού, η οποία με την πρωτοβουλία της αυτή φρόντισε ώστε η βιβλιοθήκη μας να γίνει ακόμη πιο πλούσια.

Η Βιβλιοθήκη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μέσα στην οποία λειτουργεί. Χαιρετίζει με προθυμία και χαμόγελο κάθε προσπάθεια οποιουδήποτε συμπολίτη επιθυμεί να συνδράμει το έργο που επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια. Η Βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο το ανθρώπινο δυναμικό που τη στελεχώνει ούτε το όμορφο και λειτουργικό της κτήριο. Είναι και οι άνθρωποι που τη στηρίζουν όλα τα χρόνια με τις ευγενικές τους δωρεές και χορηγίες.

Σας ευχαριστούμε θερμά, κυρία Ηλιού.

 

Η Μαρία Ηλιού είναι ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο μετακλήθηκε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου δίδασκε από το 1980. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα, παιδαγωγικά και κοινωνιολογία στο Παρίσι. Διδάκτωρ κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Paris 5 (1975). Εργάστηκε ως εντεταλμένη ερευνήτρια σε Παρίσι και Αθήνα. Εμπειρογνώμων της Ουνέσκο για εκπαιδευτικά και κοινωνικά θέματα, έχει πραγματοποιήσει πολλές αποστολές σε χώρες της Αφρικής. Μέλος της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (1984-1990), επισκέπτρια καθηγήτρια στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (1986-87), είχε αναλάβει κατά το διάστημα 1989-1990 καθήκοντα Αντιπροέδρου και αναπληρωτή Προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Έχει διατελέσει μέλος  διεθνών διευθυντικών οργάνων που άπτονται θεμάτων πολιτισμού, κοινωνιολογίας και εκπαίδευσης. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, μελέτες και άρθρα σε διάφορα ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις, ελληνικές και ξένες.

 

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Έλλης 8, 59132 Βέροια. http://www.libver.gr


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής