breaking news Νέο

Ο προπονητής χάντμπολ του Φιλίππου, Νίκος Μάντζος, στα "ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ" : «Οφείλω πολλά σ΄ αυτό το άθλημα»

Ο προπονητής χάντμπολ του Φιλίππου, Νίκος Μάντζος, στα

Ένας άνθρωπος του αθλητισμού και συγκεκριμένα από το χώρο του χάντμπολ, ο Νίκος Μάντζος, υπήρξε ο προσκεκλημένος της εκπομπής "ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ", που μεταδόθηκε χθες (12.00-13.00) από το Ράδιο Αιχμή και στη συχνότητα 102,8 Fm, με παρουσιαστές τους Αλέκο Χατζηκώστα και Παύλο Τουτουντζίδη.

Πραγματικός χείμαρρος στο λόγο του ο γνωστός πολυνίκης προπονητής, ξεκίνησε να αναφέρεται στο πως ξεκίνησε να παίζεται το χάντμπολ στη Βέροια.

«Αν και είναι γνωστό σε αρκετούς το πως ξεκίνησε να παίζεται το χάντμπολ εδώ στη Βέροια, δεν παύει να κάνουμε και πάλι μια αναφορά γι' αυτό. Ξεκινήσαμε μία παρέα νεαρών αθλητών το 1977, όπως οι Κώστας Μαμουδέλης, Γιώργος Καραφουλίδης, Τάκης Πατσιαβούρας (που δεν βρίσκονται τώρα στη ζωή), Ηλίας Μεγαλονίδης, Γιάννης Γκιλιόπουλος, Ρωμύλος Αλεξανδρίδης, Σωτήρης Μάντζος, Μιχάλης Νούσιας, Σεμπέσης, Αντώνης Αλμασίδης, με πρόσκληση του συγχωρεμένου Διογένη Ρούσσου και με παίκτη - προπονητή τον Πέτρο Πένσο, επηρεασμένο από την ομορφιά αυτού του αθλήματος που παιζόταν τότε στα Σκόπια (έχει εκεί τον αδελφό του) και που σήμερα αυτό το γειτονικό κράτος έχει κατασθεί δύναμη στο άθλημα με συμμετοχές ομάδων σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Στην αρχή κάναμε προπονήσεις σ΄εναν μικρό χώρο που υπηρχε εκεί που σήμερα είναι το ΔΓ "Φιλίππειο" και μετέπειτα στο ανοιχτό γήπεδο της Ελιάς.

Ε, αυτή η παρέα των αθλητών ήταν που με την φανέλα του Φιλίππου κατάφερε να πάρει μέρος στο πρώτο πανελλήνιο τουρνουά χάντμπολ που έγινε το 1977 στην Αθήνα και να πάρει μάλιστα τον τίτλο! Και έκτοτε σιγά - σιγά προχώρησε το άθλημα στην πόλη. Ο Νίκος Μάντζος ρωτήθηκε για το εαν έχει μετανοιώσει που ασχολήθηκε με το άθλημα. «Οχι» είπε. Και συνέχισε: «Το χάντμπολ μου έδωσε προσωπικά πάρα πολλά, όπως και σε άλλα παιδιά, με το οποιο (χάντμπολ) βρήκαμε έναν σκοπό στη ζωή μας. Κάναμε ξεχωριστά πράγματα. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που έπαιξα χάντμπολ. Οφείλω πολλά σ' αυτό το άθλημα. Και δεν είναι μόνο, βέβαια, το ότι έχεις κάνει επιτυχίες στην πόλη, είναι και αθλητές του χάντμπολ που έχουν κάνει καριέρα (όπως σαν βουλευτές, γιατροί, δικηγόροι κ.λ.π.). Είναι τεράστιο το μέγεθος του αθλήματος που μεγαλούργησε μέσα στην πόλη της Βέροιας. Η οποία ξέφυγε από το εσωτερικό της χώρας και έγινε γνωστή στην Ευρώπη, αλλά ακόμα - και δίχως υπερβολή - στην οικουμένη».

• Ο Νίκος Μάντζος στην αναφορά του για το τι μπορεί να προσφέρει σ' έναν νέο αθλητή το χάντμπολ, είχε να πει: «Εμένα πάνω απ' όλα με ενδιαφέρει το μικρό παιδί να αγαπήσει τον αθλητισμό. Η μορφή του ερασιτεχνικού αθλητισμού είναι να γυμνάζει τα παιδιά, αλλά και να κάνει άλλα πολλα πράγματα. Το χάντμπολ είναι ένα άθλημα σκληρό, γρήγορα, εκρηκτικό και συνάμα έχει να κάνει και μ' ένα υψηλό δείκτη ευφυϊας. Το καλό ακόμα με το χάντμπολ είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει ξεφύγει με πράγματα που βλέπουμε σε άλλα σπορ και μπορώ να πω ότι μέχρι τα 18 χρόνια προσφέρει σε αθλητές ένα δίχτυ ασφαλείας».

 

«Η τελευταία δεκαετία είχε επίπτωση στο χάντμπολ»

Ο Νίκος Μάντζος, που έχει συνδέσει το όνομα του με κορυφαίες επιτυχίες της ανδρικής ομάδας χάντμπολ του Φιλίππου σε Ελλάδα και Ευρώπη, μιλώντας για το άθλημα σε Πανελλαδικό επίπεδο, σημείωσε πως «η τελευταία δεκαετία είχε επίπτωση και στο χάντμπολ. Γιατί επιτυχίες έχουμε σε σχέση και με το μπάτζετ που διαθέτει μια ομάδα. Σε επίπεδο συλλόγων και Εθνικής ομάδας κρατήσαμε μία βάση και δημιουργήθηκαν ακαδημίες. Είχαμε μειώσεις επιτυχιών, σε σχέση με την Ευρώπη που έχει ξεφύγει σ' αυτό, πλην όμως αυξήσαμε την βάση από μικρά παιδιά που ξεκίνησαν να ασχολούνται με το χάντμπολ».

 

Συντονιστής όλων των εθνικών ομάδων τα τελευταία δυο χρόνια

Όσο για το που βρίσκεται και τι κάνει ο ίδιος τώρα; «Τα τελευταία δύο χρόνια έχω αποσυρθεί από τους πάγκους σαν προπονητής. Εχω φύγει αν θέλετε από αυτή τη μαγεία του πάγκου. Είμαι τώρα συντονιστής όλων των εθνικών ομάδων και έχει μια ιδιαίτερη κούραση αυτό το κομμάτι. Ευχή μου είναι σε επίπεδο εθνικών ομάδων Ανδρών - Γυναικών να περάσουμε σε μια μεγάλη διοργάνωση» είπε.

 

«Είναι δύσκολο η ΟΧΕ να διοικηθεί και να δουλέψει με 700.000 Ε που λαμβάνει από την πολιτεία»

Ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής μας ομάδας των ανδρών, δεν έκρυψε και τον προβληματισμό του για το ότι «τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν παγιώσει την βοήθεια προς την ΟΧΕ, προσφέροντας 700.000 Ε, σε σχέση με τα 3.800.000 Ε που δινόταν το 2010. Με αυτά τα χρήματα είναι δύσκολο να διοικηθεί η Ομοσπονδία και να δουλέψει», ενω ερωτώμενος για το αν έχουν αξιοποιηθεί αθλητές του χάντμπολ, έφερε, ανάμεσα σε αρκετές, δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις παικτών που μετέπειτα ασχολήθηκαν με την προπονητική. «Θα αναφέρω τον Γιάννη Αρβανίτη, που ως αθλητής του ιστορικού Ιωνικού Ν. Φιλαδέλφειας και κατόπιν ασχολούμενος με την προπονητική, βρέθηκε στο πλευρό του Σουηδού Ομοσπονδιακού προπονητη της Εθνικής ομαδας των Ανδρών Ουλφ Σέφερτ, που στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, το 2004, έλαβε την έκτη θέση και τον Γιώργο Χαλκίδη, που μεγαλούργησε σαν αθλητής σε πρωταθλήματα, όπως της Γερμανίας και της Ελβετίας, και συνεχίζει με την προπονητική».

 

«Το χάντμπολ είναι ο πρεσβευτής της Βέροιας την Ευρώπη»

Στη συζήτηση με τον άλλοτε προπονητή της ΓΕ Βέροιας, του ΓΑΣ Κιλκίς και της ΧΑΝΘ, δεν θα μπορούσε να μη γίνει λόγος και για τον αγαπημένο του Φίλιππο, που περνά μια πάρα πολύ δύσκολη φάση της ένδοξης ιστορίας του. «Δεν είναι μόνο ο Φίλιππος, αλλα και όλο το μεγάλο κομμάτι του χάντμπολ στη Βέροια, που τα πράγματα είναι στενόχωρα. Το άθλημα βρίσκεται όντως σε μια δύσκολη φάση, έχει διαβαθμίσεις προς τα κάτω. Αν δεν υπάρξουν εξελίξεις, θα πω ότι δεν είμαστε καλά στη Βέροια. Αυτό, βέβαια, δεν αφορά μόνο τους αθλητές χάντμπολ της Βέροιας, αλλά και τους πολίτες. Είναι θέμα της πόλης. Το χάντμπολ είναι ο πρεσβευτής της Βέροιας στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο πως δεν γίνεται χωρίς χρήματα. Και είναι ευνόητο επισης ότι το να κρατηθεί σ' ένα υψηλό επίπεδο μια ομάδα χρρειάζεται χρήματα. Μέσα το διοικητικό συμβούλιο του Φιλίππου δεν είναι μόνο άνθρωποι του χάντμπολ, όπως με τον Γιώργο Φύκατα που έχει προσφέρει πολλά και πράττει για όλο το ΔΣ, ανεξάρτητα το αν το μπασκετ, το βόλεϊ, η ρυθμική γυμναστική έχει την διοικούσα επιτροπή του/της. Συνεπώς θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό που πάει το χάντμπολ, το οποίο για να διατηρηθεί χρειάζεται οργάνωση και μια οικονομική δυνατότητα. Χρειάζεται μια επιτροπή, που θα απευθύνει πρόσκληση σε τοπικούς παράγοντες, ώστε να δημιουργηθεί ένα σχήμα το οποίο θα γνωρίζει για το πως θα διοικηθεί σωστά ο σύλλογος. Και όταν λεω θα διοικηθεί σωστά ο σύλλογος, εννοώ σ' έναν χρονικό ορίζοντα με στόχους, ανάπτυξη και τι εμπλοκή θα έχουν οι προπονητές» επεσήμανε.

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής