breaking news Νέο

Τεχνικό πρόγραμμα και δημοτικά τέλη στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας

  • Τεχνικό πρόγραμμα και δημοτικά τέλη στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας
  • Τεχνικό πρόγραμμα και δημοτικά τέλη στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Εν μέσω έντονης κριτικής, από την πλευρά των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων συζητήθηκαν  το απόγευμα της  Δευτέρας 25 ης Νοεμβρίου ,στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου  Αλεξάνδρειας το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 και οι προτάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για μια σειρά από δημοτικά τέλη. Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2020 και αρκετές από τις προτεινόμενες από την οικονομική επιτροπή  αλλαγές σε μια σειρά δημοτικών τελών (κοινόχρηστων χώρων, διαφήμισης, άρδευσης καθαριότητας και φωτισμού κ.α) και ο καθορισμός του συντελεστή ΤΑΠ του Δήμου Αλεξάνδρειας.

 

Τεχνικό πρόγραμμα

Όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα (το οποίο ανέρχεται σε 8,42 εκατομμύρια ευρώ πε) η μειοψηφία  το χαρακτήρισε ως “επανάληψη πραγμάτων παρελθόντων ετών, που στο τέλος δεν γίνονται πραγματικότητα”, “μη αναπτυξιακό”, “μίζερο” και “κοινωνικά ανάλγητο” και χωρίς να λαμβάνει υπόψη την “ιεράρχηση των αναγκών των δημοτών”. Απαντώντας ο δήμαρχος, Παναγιώτης Γκυρίνης παραδέχθηκε πως όντως υπάρχουν επαναλήψεις και μεταφορές από προηγούμενες χρονιές, οι οποίες όμως οφείλονται σε προβλήματα που υπάρχουν με την εκτέλεση τους. Βούληση της διοίκησης, όπως είπε ο δήμαρχος, είναι να προχωρήσουν τόσο η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού κολυμβητηρίου και του ΠΠΚ, των υδατόπυργων όσο και η κυκλοφοριακή μελέτη αλλά και η πεζοδρόμηση της Βετσοπούλου που είχε εξαγγελθεί πριν από αρκετά χρόνια και καθυστέρησε για λόγους που δεν σχετίζονται με το δήμο.

 Δημοτικά τέλη

 

 Όσον αφορά τα  δημοτικά , τα μισά εγκρίθηκαν ομόφωνα ενώ τα υπόλοιπα εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία. Ειδικότερα τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού (τα οποία αναπροσαρμόζονται) εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία. Ο Γ. Κιρκιλιαννίδης χαρακτήρισε την αύξηση στο 1,40 ευρώ για όλες τις δημοτικές ενότητες ως “πολιτική απόφαση” και ως “αδικαιολόγητη” ενώ είπε πως θα μπορούσαν να καλυφθούν πολλά χωρίς να υπάρξει η προτεινόμενη αύξηση, επειδή (σύμφωνα με το σκεπτικό της παράταξής του που παρουσίασε) τα έξοδα θα μπορούσαν μειωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Τη μείωση των εξόδων που παρουσίασε ο κ. Κιρκιλιαννίδης ο δήμαρχος  κ.Γκυρίνης την χαρακτήρισε ως “υποθετικό μαξιλάρι”, το οποίο βασίζεται σε υποθέσεις για μείωση των εξόδων, που δεν υφίστανται στην πραγματικότητα. Υπεραμύνθηκε της πρότασης για εξομοίωση – εξίσωση προς τα επάνω των συγκεκριμένων τελών, τα οποία όπως είπε με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία θα φέρουν ένα “πραγματικό μαξιλάρι” στους κωδικούς για καθαριότητα και φωτισμό που θα χρησιμοποιηθεί για αγορά νέων κάδων αλλά και πιθανή αγορά ενός νέου απορριμματοφόρου πλάγιας φόρτωσης.

 

Ο Αργύρης Πανταζόπουλος, η παράταξη του οποίου συμμετέχει στη διοίκηση του δημάρχου, χαρακτήρισε την αύξηση ως “πολιτική απόφαση” που είναι δύσκολη. Επεσήμανε ότι 9 χρόνια μετά από την ενοποίηση των 4 Δήμων που συγκρότησαν  τον δήμο Αλεξάνδρειας είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ανισότητες στα συγκεκριμένα τέλη, ενώ και αυτός σημείωσε πως η όποια μείωση στην οποία αναφέρθηκε ο Γ. Κιρκιλιαννίδης δεν ισχύει με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Ο Μιχάλης  Χαλκίδης είπε ότι  μόνο ο δήμος Αλεξάνδρειας προχώρησε σε αύξηση των τελών και ανέφερε ότι θα έπρεπε να υπάρξει αναπροσαρμογή προς τα κάτω, με μείωση ή αύξηση (ανάλογα με τη Δημοτική Ενότητα) που θα έφερνε τα τέλη στο 1,20 (έφερε ως παράδειγμα το 1,20 της Αλεξάνδρειας). “Είναι ντροπή” είπε για την αύξηση. Ο Ηλίας  Ιακωβίδης ζήτησε τη γενικότερη κατάργηση των τελών (με απόφαση της κεντρικής διοίκησης) ενώ για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ζήτησε τη μείωση και ειδικά για αδύναμους οικονομικά δημότες και κατοίκους και για τους μικροεπαγγελματίες.

 

Συνοπτικά λοιπόν, πως ψηφίστηκαν οι προτάσεις για τα διάφορα τέλη.

 

– Αναπροσαρμογή ή μη του τέλους χρήσης κοινοχρήστων χώρων (μη αναπροσαρμογή): ομόφωνα

– Αναπροσαρμογή ή μη του τέλους διαφήμισης (μη αναπροσαρμογή): ομόφωνα – αναπροσαρμογή ή μη του τέλους άρδευση (μη αναπροσαρμογή): ομόφωνα

 – Αναπροσαρμογή ή μη του τέλους χρήσης από εμποροπανηγύρεις, παζάρια και λαϊκές αγορές (μη αναπροσαρμογή): ομόφωνα

– καθορισμός ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού (αναπροσαρμογή): κατά πλειοψηφία –

 καθορισμός του συντελεστή ΤΑΠ (μη αναπροσαρμογή): κατά πλειοψηφία

– επιβολή ή μη του φόρου ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων (μη αναπροσαρμογή): κατά πλειοψηφία

– επιβολή ή μη του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων (μη αναπροσαρμογή): κατά πλειοψηφία


Σίμος Τάμογλου

e-periskopisi.gr


δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής