breaking news Νέο

Στα... πεταχτά από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Στα... πεταχτά από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

• «Τους κύκλους τάραττε» στην προχθεσινή συνεδρίαση του σώματος, όταν το λόγο έλαβε ο Κώστας Παλουκίδης και αναφέρθηκε στο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου πριν από λίγο καιρό, που ο ίδιος είχε καταψηφίσει. Μία απόφαση, η οποία, να θυμίσουμε, έφερε την έκρηξη του επικεφαλής της παράταξης «Προτεραιότητα στον πολίτη» Αντώνη Μαρκούλη, ο οποίος και αποχώρησε λέγοντας «καθείστε εσείς εδώ με τους Ναζί».

Ο κ. Παλουκίδης το έφερε βαρέως, οπότε και πέρασε στην αντεπίθεση, δίνοντας τη δική του απάντηση προχθές. «Μέσα σ' αυτήν την αίθουσα ακούστηκαν ύβρεις επί προσωπικού, περί φασιστών και νεοναζί. Τις επιστρέφω όλες. Φασίστες υπάρχουν λόγω τέτοιων συμπεριφορών. Μέχρι και η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δεν αντέδρασε, όσο εσείς κ. Μαρκούλη. Αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά, διότι θέλω να προσφέρω στον τόπο μου. Πραγματικά, λυπάμαι για τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Τα λόγια αυτά του κ. Παλουκίδη - όπως ήταν αναμενόμενο - ώθησαν τον κ. Μαρκούλη να προβεί σε μια απάντηση, λέγοντας : «Στο Δήμο Αθηναίων όταν μιλάει ο Κασιδιάρης στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εκλέχθηκε, όλοι αποχωρούν από τα έδρανα. Το ότι καθόμαστε εμείς εδώ, σημαίνει ότι τα όρια της αντοχής μας είναι μεγάλα».

Κάτι, όμως, που έφερε και την οξεία αντίδραση αυτή τη φορά της Γεωργίας Μπατσαρά, επικεφαλής της παράταξης «ΒΕΡΟΙΑ ΠΡΩΤεύουσα πόλη», σημειώνοντας ότι «εδώ μέσα δεν υπάρχουν Κασιδιάρηδες», όπως και του αντιδημάρχου Καθαριότητας Βασίλη Παπαδόπουλου, που ένιωσε εαυτόν θιγμένο από την τοποθέτηση αυτή του κ. Μαρκούλη.

• Σε δυο ερωτήματα περιστράφηκαν οι αναφορές προημερησίας διάταξης του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Μιχαηλίδη της παράταξης «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ». Για το τι γίνεται με το χρονίζον θέμα της ανέγερσης εκκλησίας στον Προμηθέα, αλά και με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και αν έχουν γίνει μετρήσεις στις εκπομπές ακτινοβολίας τους.

Στην απάντησή του ο Δήμαρχος, Κώστας Βοργιαζίδης, για την εκκλησία στον Προμηθέα, σημείωσε ότι το οικόπεδο που αγοράστηκε ήταν καταπατημένο και πως η Κτηματική Υπηρεσία του Δήμου βρίσκεται σε διαδικασία αποβολής των καταπατητών. Όσο για το θέμα των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, ο κ. Βοργιαζίδης ανέφερε ότι υπάρχουν μετρήσεις γι΄ αυτή που βρίσκεται στο κτίριο του ΟΤΕ. Το αν υπάρχουν και άλλες μέσα στην πόλη (καμουφλαρισμένες όπως αναφέρθηκε), ο ίδιος είπε ότι δεν έχουν φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα έγκρισης μελέτης περιβαλλοντικών όρων, οπότε και - όπως επεσήμανε - δεν γνωρίζει ο Δήμος αν υπάρχουν και που βρίσκονται.

• Σ΄ ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε εν πρώτοις ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δράση με γνώση», Θανάσης Σιδηρόπουλος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, γιατί δεν υπάρχει μέρα για χάσιμο. Προειδοποίησε δε πως, για να μην έρθουν τραγωδίες, πρέπει να υπάρξει προετοιμασία, ώστε, όταν προκύψει ακραίο φυσικό φαινόμενο, να αντιμετωπισθεί. Κατά δεύτερον, ο ίδιος, παίρνοντας ως αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκου, για μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγχρόνως μεταφορά πόρων και προσωπικού, σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν οι Δήμοι, είχε να πει : «Πολύ καλά ακούγεται, για να είναι αληθινό».

• Ο (γιατρός) Κώστας Ρίζος με τη σειρά του, έκρινε φρόνιμο να ενημερώσει το σώμα, με αφορμή τη συμμετοχή του στο συνέδριο του δικτύου υγιών πόλεων. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο ελληνικό δίκτυο και τους στόχους του, που είναι η πρόληψη νοσημάτων, η προαγωγής της υγείας και ο προσυμπτωματικός έλεγχος ομάδων υψηλού κινδύνου. Ακόμα, ο ίδιος ενημέρωσε για το πως το δίκτυο μεταφέρει στα μέλη την τεχνογνωσία που αναπτύσσεται διεθνώς και εξήγησε τι ρόλο παίζουν σε αυτή την προσπάθεια τα ΚΕΠ Υγείας.

• Ακόμα, το σώμα κλήθηκε να ασχοληθεί ανάμεσα στα - 28 τον αριθμό - θέματα της ημερήσιας διάταξης και με τις αναπροσαρμογές ή μη των δημοτικών τελών. Το οποίο και στην ψηφοφορία που ακολούθησε, προχώρησε στη μη αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών για το 2020, σύμφωνα με την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βέροιας.

• Σημειωτέον ότι στις τοποθετήσεις τους, ο κ. Μαρκούλης δήλωσε ότι απέχει από την ψηφοφορία όλων των σχετικών θεμάτων, προτείνοντας, μάλιστα, μείωση 50%. Δραστικές μειώσεις πρότεινε και η «Λαϊκή Συσπείρωση», η δε κ. Μπατσαρά πρότεινε μειώσεις για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, ενώ ο κ. Παυλίδης καταψήφισε την πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής, ως προς τα τέλη πεζοδρομίων - κοινόχρηστων χώρων και τα τέλη άρδευσης.

• Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων υπήρξε αίτημα αναβολής από τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης (ΣΙΚΚΕΔ), Κώστα Σαμανίδη, δια της δικηγόρου κ. Μέλλιου, προκειμένου να υπάρξει επανεξέταση της πρότασης για μείωση στα τέλη τραπεζοκαθισμάτων.

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής