breaking news Νέο

Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές συνέδριο για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές συνέδριο για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2019, μια χρονιά - ορόσημο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, καθώς συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα του Πόντου στις 19 Μαΐου 1919, η οποία και σήμανε την έναρξη της τελευταίας και πλέον βάρβαρης φάσης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας διοργάνωσε το «Διεθνές Συνέδριο για το έγκλημα της Γενοκτονίας», το διήμερο 7-8 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Η έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, ενώ οι εργασίες του έλαβαν χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Νιάρχος, στις αίθουσες «Φάρος» και «Πύργος Βιβλίων», η οποία και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής με τη διακήρυξη στο Λόφο της Πνύκας. Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και είχε την υποστήριξη της βουλής των Ελλήνων και θεωρήθηκε το σημαντικότερο διεθνώς συνέδριο για τη Γενοκτονία για το 2019.

«Παραμένοντας πιστοί στους καταστατικούς σκοπούς της Ομοσπονδίας, αναλαμβάνουμε το βάρος του αγώνα της προώθησης, της αναγνώρισης και της πρόληψης των γενοκτονιών. Ιστορικά η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωρισθεί. Εμείς μέσα από το συνέδριο επιζητούμε τη νομική υπόσταση της γενοκτονίας. Μόνο μέσω αυτού μπορούμε να διεκδικήσουμε την αναγνώριση», ανέφερε ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος μάλιστα απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να εντάξουν στα θέματα προς συζήτηση με την Τουρκία, αλλά και με τις άλλες χώρες, το θέμα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και γενικότερα της Μικράς Ασίας, ώστε να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο, σημείωσε : «Η Γενοκτονία στον Πόντο και στη Μικρά Ασία - ένα υποσύνολο μόνο της γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας - δεν έχει αναγνωρισθεί μόνο από την Ελληνική βουλή. Έχει αναγνωρισθεί από πλήθος ξένων χωρών και πολιτειών, όπως και από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών. Ο κύκλος αυτός οφείλει να διευρυνθεί και γι' αυτόν το συγκεκριμένο στόχο η κυβέρνηση - όπως σας είχα δεσμευθεί στις 19 Μαΐου - κινείται μεθοδικά».

 

Οι ομιλητές

Η θεματολογία του Διεθνούς Συνεδρίου - από το βήμα του οποίου μίλησαν παγκοσμίου φήμης ιστορικοί και γενοκτονολόγοι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και ακτιβιστές, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονταν οι S. Jacobs, I. Charmy, H. Theriault, C. Wilkphs, B. Morris, D. Ze'evi, D. Aktar και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών της Γενοκτονίας (IAGS) και η Yazda - διαρθρώνονταν σε δυο ενότητες.

Στόχος της πρώτης ήταν η αποτύπωση της πολυδιάστατης σημασίας του εγκλήματος της γενοκτονίας στην Ανατολή και Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο, κατά την τελευταία περίοδο ύπαρξης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Πέραν της ιστορικής τεκμηρίωσης, εξετάστηκαν οι νομικές προεκτάσεις του εγκλήματος, καθώς και οι σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές και πολιτιστικές επιπτώσεις του στην περιοχή, όπου συναντώνται ο δυτικός και ο ισλαμικός κόσμος. Στη στοχοθεσία της πρώτης θεματικής εντασσόταν η υπογράμμιση της σημασίας της διεθνούς αναγνώρισης των γενοκτονιών, που συντελέστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, προκειμένου να δομηθεί ένα περιβάλλον ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δεύτερη θεματική ενότητα αφορούσε περιπτώσεις σύγχρονων γενοκτονιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στόχος των διοργανωτών ήταν η συγκριτική προσέγγιση και η εννοιολογική αντίληψη του εγκλήματος της γενοκτονίας, το οποίο ακόμα κατατρέχει την ανθρωπότητα και η ανάδειξη της ανάγκης πρόληψης και αποτροπής αυτού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια συμβολική χρονική στιγμή - καθώς η 9η Δεκεμβρίου η επόμενη ημέρα (χθες) από την ολοκλήρωση των εργασιών του - έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ ως η «Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα θύματα του εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του εγκλήματος».

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής