breaking news Νέο

«Στέργιος Φετλής», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Στέργιος Φετλής», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο ακάματος και πολυγραφότατος Ναουσαίος Ερευνητής Στέργιος Σπ. Αποστόλου στην νέα ενδιαφέρουσα ιστορική μονογραφία του «Στέργιος Φετλής» (Εκδ. Εφημ. «Η Άλλη Άποψη», Προλ. Αλ. Χατζηκώστας, Βέροια 2019), ερευνά την αυτοδιοικητική περίοδο μετά την Απελευθέρωση της Νάουσας από την Γερμανική Κατοχή.

Ο Στέργιος Σπ. Αποστόλου στηρίζει την έρευνά του σε ντοκουμέντα και μαρτυρίες της  εποχής και φωτίζει την προσωπικότητα του Στέργιου Φετλή, πρώτου εκλεγμένου Δημάρχου της Νάουσας 1944-1945, αμέσως μετά την Κατοχή.

Η θητεία του Στέργιου Φετλή (10.9.1944 – 12.2.1945), σηματοδοτεί μία περίοδο αναγέννησης για την Νάουσα με ποικίλες παρεμβάσεις τόσο στον αυτοδιοικητικό χώρο όσο και στην κοινωνία της πόλης, σαφώς με ανορθωτικό χαρακτήρα και σύμφωνα με τις Αρχές του ΕΑΜ. Οι παρεμβάσεις αυτές σχετίζονται με θέματα που αφορούν την Λαϊκή Αυτοδιοίκηση και την Λαϊκή Δικαιοσύνη, καθώς και την Λαϊκή Ασφάλεια και Δημόσια Τάξη. Επιπροσθέτως αφορούν σειρά  ουσιαστικών προβλημάτων εκείνης της περιόδου όπως, ο επισιτισμός, η επαναλειτουργία των εργοστασίων, η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, η υγεία, η ύδρευση, η αποχέτευση, η στέγαση, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και η επισκευή του οδικού δικτύου.

Χάρη στην εξαιρετική ερευνητική δουλειά του Στέργιου Σπ. Αποστόλου και την Εφημερίδα «η άλλη άποψη» πληροφορούμαστε για μία περίοδο της Ιστορίας της Νάουσας όπου οι Εαμικές Δυνάμεις, με αυταπάρνηση αγωνίζονται για την ανόρθωση της πόλης.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής