breaking news Νέο

«Τα Χρόνια των Ξενοδοχείων», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Τα Χρόνια των Ξενοδοχείων», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο ΑυστροΕβραίος Δημοσιογράφος και Συγγραφέας Μόζες Γιόζεφ Ροτ (1894-1939), στην Συλλογή των Κειμένων του «Τα Χρόνια των  Ξενοδοχείων» (Εκδ. «Άγρα», Εισαγ.-Ανθολ. Μ. Χόφμαν, Μτφρ. Μ. Αγγελίδου, Αθήνα 2019), περιπλανιέται στην μεσοπολεμική Ευρώπη και περιγράφει τα μέρη από τα οποία περνούσε.

Ο Γιόζεφ Ροτ, ταξίδεψε πολύ τις δεκαετίες 1920 και 1930, σε μία Ευρώπη σε κρίση, που παλεύει ανάμεσα στην παράδοση και την αλλαγή, οπότε περιπλανώμενος ανάμεσα σε δύο πολέμους, κι από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, γράφει για τους τόπους και τα μέρη που συναντά. Τα κείμενα του Γ. Ροτ είναι ανταποκρίσεις του στην Εφημερίδα «Frankfurter Zeitung», και σε άλλες, και αφορούν την Γερμανία, την Αυστρία, την Σοβιετική Ένωση, την Αλβανία και αλλού, περιγράφοντας παράλληλα πρόσωπα και περιστατικά, και γενικά τον κόσμο των ξενοδοχείων.

Τα κείμενα-ανταποκρίσεις του Γιόζεφ Ροτ είναι οξυδερκή και νοσταλγικά, γεμάτα από περιέργεια και βαθιά παρατηρητικά, και μας δίνουν μια εικόνα της μεσοπολεμικής Ευρώπης που σπαράσσεται από τις αντιθέσεις της. Επίσης, αποτελούν και λογοτεχνικές καρτ-ποστάλ από έναν κόσμο που χανόταν και μία ήπειρο που βάδιζε αμετάκλητα προς έναν ακόμη παγκόσμιο πόλεμο.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής