breaking news Νέο

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Πρεμιέρα στο 2020 με τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό

  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Πρεμιέρα στο 2020 με τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Πρεμιέρα στο 2020 με τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Πρεμιέρα στο 2020 με τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό

Σε μία διαδικασία που πήρε τρεισήμισι ώρες (ξεκίνησε στις 17.00 και ολοκληρώθηκε στις 20.30), εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης του Δήμου Βέροιας για το 2020, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χθες, η οποία συνάμα υπήρξε και η πρώτη για τη νέα χρονιά.

Την παρουσίαση του τεχνικού προγράμματος έκανε η προϊσταμένη Διεύθυνσης προγραμματισμού κ. Μαρούλα Γεωργιάδου και του προϋπολογισμού ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας Δήμου Βέροιας κ. Δημήτριος Σαζακλίδης, ο οποίος και επεσήμανε ότι «η υπηρεσία αυτή του Δήμου είναι που κάνει τα οράματα αριθμούς, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες και τους κανόνες».

Σ' ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του Δήμου Βέροιας για το 2020, παρουσιάζει:

- Σύνολο Εσόδων: 46.344.505,26 Ε

- Σύνολο Εξόδων: 46.113.403,13 Ε

- Αποθεματικό: 231.102, 13 Ε

Κατόπιν ξεκίνησε ένας κύκλος διευκρινιστικών ερωτήσεων από τους δημοτικούς συμβούλους, όπως και τοποθετήσεις επί του προϋπολογισμού, σε μια διαδικασία πάντως που κυλούσε ήρεμα και σ' ένα πνεύμα σύμπνοιας, μέχρι που άρχισαν να ειπώνονται στην αίθουσα διάφορα περί γκρίνιας, μη ρεαλισμού, προικοσύμφωνων, μεγαλεπίβολων και μη εφαρμόσιμων προεκλογικών προγραμμάτων, που έφερε και μία έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην αντιδήμαρχο Παιδείας Συρμούλα Τζήμα και το δημοτικό σύμβουλο της παράταξης "Συνδημότες" Γιώργο Μιχαηλίδη.

Σταχυολογώντας τα κυριώτερα σημεία των λεγομένων των όσων πήραν το λόγο, για να τοποθετηθούν επί του θέματος, είχαμε:

Γεωργία Μπατσαρά: «Ο προϋπολογισμός παρουσιάζει ενδιαφέρον χωρίς να εντυπωσιάζει. Δεν περιέχει τεράστιους φόρους που κινδυνεύουν να μην εισπραχθούν ή το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα που δεν θα υλοποιηθεί όπως έχει στιγματισθεί ο Δήμος μας. Δεν πρέπει να εντυπωσιάζει αλλά να πείθει και να ανταποκρίνεται ρεαλιστικός, ευέλικτος και εκτελεστός και υλοποιήσιμος».

Π. Παυλίδης: «Θα τον ψηφίσουμε αυτή τη φορά τον προϋπολογισμό κι ας μην είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί δεν δείχνετε πνεύμα συνεργασίας».

Αντώνης Μαρκούλης: «Έμεινε ασχολίαστος ο χρόνος εισαγωγής του προϋπολογισμού του 2020, που γίνεται στις αρχές του έτους, ενώ έπρεπε να γίνεται στα τέλη του προηγούμενου έτους. Η ευθύνη για τη σύνταξη είναι της διοίκησης που παρουσιάζει νωχελική συμπεριφορά. Ελπίζω να μην συνέβαλλε η στήριξη Μπατσαρά στην καθυστέρηση, μάλλον την επιτάχυνε. Είναι ένα θετικό βήμα που συζητείται τουλάχιστον τον Ιανουάριο και όχι με τον απολογισμό». Μάλιστα, η παράταξη του κ. Μαρκούλη κατέθεσε και 7 νέα σημεία και το αντίστοιχο κόστος του προϋπολογισμού.

Γιάννης Τσαναξίδης: «Ο προϋπολογισμός κινείται σε αντιλαϊκό πλαίσιο, πατάει σε σίγουρο έδαφος, είναι copy paste προηγούμενων ετών, είναι συνέχεια της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Πρέπει να μπουν κριτήρια. Π.χ. να πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη, να δώσουμε ανάσα στους Δημότες μας να διαγραφούν χρέη δημοτών που αδυνατούν να πληρώσουν και να μην μεταφέρονται ποσά ως εισπρακτέα».

Συρμούλα Τζήμα: «Να σταθούμε στο αναπτυξιακό στίγμα του προϋπολογισμού. Λυπάμαι για επικεφαλής που αναλώθηκαν στη διαχείριση της μιζέριας».

Γιώργος Μιχαηλίδης: «Η παράταξη μου δεν κατέθεσε άλλη πρόταση, όχι γιατί δεν είχε αλλά ως μια ευκαιρία να δείξουμε σύμπνοια να δουλέψουμε σε κάτι όλοι μαζί. Δεν είναι ώρα η πρώτη συνεδρίαση για αψιμαχίες, για το ποιός έχει βλέμμα αναπτυξιακό ή όχι. Μπορεί να διαφωνώ σε κάποια σημεία και να συμφωνώ σε πολλά, αλλά ο χρόνος είναι μπροστά μας».

Γιώργος Γουλτίδης: «Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο η πόλη αλλά και οι Δημοτικές Ενότητες. Δεν μπορώ να ψηφίσω αυτή τη κατάσταση για συνεχόμενη 6η χρονιά. Κάποτε τελειώνουν οι Γουρουνοχαρές».

Κυρ. Θεοδωρίδης: «Διαπίστωσα πως ψάχνουμε κοινό τόπο και αδυναμίες. Ρωγμές η μη συμμετοχή μας στην κινητικότητα, χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Ο Δήμος έχει ανάγκη τη συμμετοχή όλων στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, στην οποία και θα συμμετέχουμε».

Αννα Συμεωνίδου: «Είναι ζήτημα τιμής να μην υπάρχει η γέφυρα Κούσιου στον επόμενο προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός αποτελεί γραφειοκρατική διεκπεραίωση, χωρίς όραμα και στασιμότητα. Δεν μπορούμε να δώσουμε λευκή επιταγή».

Γιώργος Μελιόπουλος: «Ο προϋπολογισμός έχει την πλήρη συμφωνία σχεδόν όλων των παρατάξεων. Να εξηγήσετε στον κόσμο, γιατί δεν είσασταν στην ίδια παράταξη και όχι σε διαφορετικές, καθώς συμφωνείτε σχεδόν στα πάντα».

Θεόδωρος Θεοδωρίδης: «Χάρηκα το νηφάλιο πνεύμα στις τοποθετήσεις, διαφωνώ με κάποιες. Υπάρχουν προβλήματα και θα χρειασθούν αναπροσαρμογές. Θα το ψηφίσω».

Θεόφιλος Κορωνάς: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο για τον Δήμο. Σήμερα είναι ευχάριστη η συγκυρία να κατατεθεί μια ακόμα πρόταση. Η πρόταση στερείται "σοβαρότητας", λόγω έλλειψης κωδικού. Καλή ενέργεια, αλλά την επόμενη φορά με μεγαλύτερη σοβαρότητα και σαφήνεια».

Βασίλης Παπαδόπουλος: «Ηρθε η ώρα να γίνουν κάποια βήματα και να έρθει η ανάπτυξη».

Στέλιος Ασλάνογλου: «Το πρόγραμμα του Δήμου άρχισε να αποδίδει καρπούς. Ο προύπολογισμός του 2020 είναι ένας προϋπολογισμός νοικοκυρεμένους, ένας προϋπολογισμός ανόδου με βελτιωμένους τους κυριώτερους αριθμούς δέκτες».

Το λόγο αμέσως μετά πήρε ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ο οποίος και έκλεισε τη συζήτηση, λέγοντας στην τοποθέτησή του: «Θετική η σημερινή μέρα, καθώς είναι η πρώτη φορά που κατατίθενται εναλλακτικές προτάσεις. Υπάρχουν όμως κενά, στο οποίο φταίει και το νομοθετικό περιεχόμενο, που δεν διευκρινίζει ποιός θα αποφασίζει από ποιον κωδικό θα προέρχονται τα χρήματα. Φαντάζομαι θα έρθει εγκύκλιος, που θα λέει ότι ο προτείνων θα παίρνει την ευθύνη και θα ορίζει από που θα προέρχονται τα χρήματα. Συμφωνώ με την πρόταση του κ. Μαρκούλη ως κίνηση, αλλά όχι με την πρόταση για πολλούς λόγους».

Μάλιστα, ο κ. Βοργιαζίδης απευθυνόμενος στο Γιώργο Μιχαηλίδη, κάλεσε αυτόν στο γραφείο του, για να του καταθέσει τις προτάσεις του.

Ο κ. Βοργιαζίδης παίρνοντας ως αφορμή και τις πολλές αναμορφώσεις που γίνονται, σημείωσε πως «είναι κάτι αναμενόμενο. Οταν δεν έχεις χρήματα που απαιτούνται για την καθημερινότητα. Ευτυχώς που έχουμε το εργαλείο της αναμόρφωσης, για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Ο δε προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά 5 εκατ. ευρώ, από 3 εκ. ευρώ που ειπώθηκε αρχικά».

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, πλην όμως με μεγαλύτερη πλειοψηφία σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

 

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας

Με την ευκαιρία της πρώτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου κόπηκε και η πρωτοχρονιάτικη πίτα, της οποίας το τυχερό νόμισμα έτυχε στο κομμάτι των τοπικών κοινοτήτων και το παρέλαβε η Σοφία Παππά από την Αγία Μαρίνα, ενώ στα ατομικά πιτάκια που δόθηκε σε κάθε Δημοτικό Σύμβουλο και Δημοσιογράφο το τυχερό νόμισμα βρέθηκε σ' αυτό του Προέδρου του σώματος Άρη Λαζαρίδη, ο οποίος και δέχθηκε από το Δήμαρχο μια προσωπογραφία του Μ. Αλεξάνδρου, όμως έταξε και κέρασμα σ' όλους.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής