breaking news Νέο

Νέος (αντί) Ασφαλιστικός Νόμος : Αλήθειες και ψέματα - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Νέος (αντί) Ασφαλιστικός Νόμος : Αλήθειες και ψέματα  - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Αφού προεκλογικά κορόιδεψε (και η Ν.Δ) τους συνταξιούχους και τους πήρε την ψήφο με την υπόσχεση ότι θα καταργήσει τον νόμο 4387/16 του Κατρούγκαλου, τώρα όχι μόνο δεν τον αλλάζει, αλλά έρχεται να τον εφαρμόσει με τον πιο επιθετικό τρόπο.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις ψήφισαν νόμους και η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ότι θα τους καταργήσει σαν γίνει κυβέρνηση, αυτό γίνεται και σήμερα.

Έτσι έγινε με τους ν. 3863/10-  4024/11 - 4051/12 - 4093/12 που βασικά μείωσαν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατάργησαν τη 13η και 14η σύνταξη (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κλπ. με υπουργό Εργασίας τότε τον κ. Βρούτση).Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν τους κατάργησε, αλλά ψήφισε και τον ν. 4387/2016 (Κατρούγκαλου) με σφαγή στις συντάξεις, κύρια στις επικουρικές.

Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ότι θα καταργήσει τον ν. Κατρούγκαλου. Το χρονικό διάστημα που κυβερνά όχι μόνο δεν τον κατάργησε, αλλά φέρνει νέο ασφαλιστικό νόμο που διατηρεί όλες τις αντιασφαλιστικές περικοπές.

1. Με ψέματα και μισές αλήθειες η Ν.Δ εφαρμόζει όλες τις αντιασφαλιστικές νομοθετικές διατάξεις που μέχρι σήμερα έχουν ψηφισθεί, ισχύουν στο ακέραιο και προσθέτει νέες. Με τον νέο νόμο:

-Διατηρούνται για όλους τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια (ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια υπηρεσίας (ν. 4336/15)), δηλαδή το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν μαζί ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Καμιά εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων. -Διατηρείται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κατά 5 χρόνια και μάλιστα στο όνομα της "ισότητας" (ν. 4387/16).

-Το ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρική Ασφάλιση και κλάδος Εφάπαξ Παροχών) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα της ΝΔ με τους "τρεις πυλώνες", δηλαδή την ιδιωτική ασφάλιση. Την ίδια στιγμή, ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δισ. αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ κι είναι απολύτως βέβαιο ότι και αυτά θα λεηλατηθούν. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται πάνω από 70 εκατ. ευρώ περικοπές στην επικουρική Ασφάλιση και συνολικά 226 εκατ. ευρώ περικοπές στην κύρια κι επικουρική Ασφάλιση.

-Παγιώνονται στο διηνεκές οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που έφτασαν στο 50%, όπως και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι μειώσεις έφτασαν στο 42%.

Με τον νέο νόμο καταργούνται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη.

-Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια εργασίας.

-Διατηρείται η λεηλασία των 80 δισ. ευρώ που έγινε διαχρονικά στα Ασφαλιστικά Ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για να επιστραφούν τα κλεμμένα.

Διατηρείται η κατάργηση των ΒΑΕ για μια σειρά από κατηγορίες εργαζομένων.

2.  Η προπαγάνδα κυβέρνησης, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έχει δώσει ελπίδα στους συνταξιούχους ό,τι δεν θα υπάρχουν μειώσεις στις συντάξεις, αλλά μόνο αυξήσεις. Το 2020 χιλιάδες μικροσυνταξιούχοι θα δουν μείωση του εισοδήματός του;: α). Από την κατάργηση του ΕΚΑΣ. β). Από την κατάργηση του φιλοδωρήματος-ψίχουλα που δινόταν και γ). Από την αύξηση της τιμής σε είδη πρώτης ανάγκης και τα τιμολόγια της ΔΕΗ κλπ.

Οι λεγόμενες αυξήσεις αφορούν πολύ μικρή μερίδα συνταξιούχων από τις διορθώσεις στις επικουρικές και τον συντελεστή αναπλήρωσής τους έχοντας πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Ο συντάξιμος μισθός αφορά το σύνολο των αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου και λογιστικά από το 2002 μέχρι την έξοδο από την εργασία, ενώ πριν κι από το νόμο Κατρούγκαλου ήταν η καλύτερη 5ετία της τελευταίας 10ετίας, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι συντάξεις με όλους αυτούς τους νόμους όσο και να αυξηθούν οι συντελεστές αναπλήρωσης είναι κατά πολύ μειωμένες π.χ. εργαζόμενος το 2002 με αρχικό μισθό 900 ευρώ το μήνα μετά από 40 χρόνια ο μέσος όρος συντάξιμος μισθός του θα είναι περίπου 2.000 ευρώ, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς θα ήταν 3.500 ευρώ, η όποια αύξηση του συντελεστή αναπλήρωσης με τον καινούργιο νόμο δεν θα μπορεί να καλύπτει αυτές τις απώλειες. Περιττό να πούμε ό,τι δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι με τις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις - μισθούς - ανεργία που να έχουν αυτές τις προδιαγραφές.

Συνταξιούχοι κάτω από 30 χρόνια εργασίας (9.000 ένσημα) θα εξακολουθεί να έχουν τις μειώσεις όλων των προηγούμενων νόμων, δεν θα παίρνουν αυξήσεις.

Συνταξιούχοι πριν από τον ν. Κατρούγκαλου με θετική προσωπική διαφορά, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν θα δουν καμία αύξηση στο εισόδημά τους.

3.Όχι άλλες αυταπάτες με την προπαγάνδα τους. Όχι άλλες ελπίδες από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Με κυβερνητικές αποφάσεις έγιναν οι περικοπές με κυβερνητικές αποφάσεις τα διεκδικούμε.

Όλοι μαζί συνεχίζουμε τον αγώνα, Διεκδικώντας:

- Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

- Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.

- Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Επαναφορά 13ου - 14ου μισθού. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες.

- Επέκταση των ΒΑΕ, ούτε σκέψη για κατάργηση. Να επιστραφούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία όλα τα κλεμμένα.

- Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία, την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και την ιδιωτικοποίησή της.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής