breaking news Νέο

Τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη καλλιέργεια ρυζιού στα όρια του Δ.Αλεξάνδρειας θέτει ο Δήμαρχος Π.Γκυρίνης στον ΥπΑΑΤ

Τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη καλλιέργεια ρυζιού στα όρια του Δ.Αλεξάνδρειας θέτει ο Δήμαρχος Π.Γκυρίνης στον ΥπΑΑΤ

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριο Μαυρουδή (Μάκη) Βορίδη απέστειλε ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, θέτοντάς του το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης καλλιέργειας ρυζιού και της δημιουργίας καλλιεργητικών ζωνών για ορυζώνες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας. Συγκεκριμένα, το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

“Κύριε Υπουργέ

Όπως γνωρίζετε στο Δήμο μας καλλιεργείται ρύζι, ανεξέλεγκτα από άποψη χωροθέτησης, ακόμα και σε αγροκτήματα παρακείμενα των οικισμών. Η καλλιέργεια του ρυζιού έχει την τεχνική ιδιαιτερότητα της δημιουργίας λεκανών στάσιμων νερών, προκειμένου να αναπτυχθούν τα φυτά, γεγονός όμως που την ίδια στιγμή δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες εκκόλαψης των κουνουπιών.

Εξαιτίας της εγγύτητας των ρυζοκαλλιεργειών κοντά σε κατοικημένες περιοχές απαγορεύονται οι αεροψεκασμοί από ελικόπτερα για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Έτσι, αυτές παραμένουν ακάλυπτες από πλευράς ψεκασμών με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένος πολλαπλασιασμός των κουνουπιών σε αυτές τις υδάτινες επιφάνειες. Οι επίγειοι τρόποι καταπολέμησης που εναλλακτικά εφαρμόζονται στις περιοχές αυτές είναι μειωμένης αποτελεσματικότητας.

Το γεγονός αυτό έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες καταπολέμησης των κουνουπιών, από πλευράς του Δήμου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δημιουργώντας επακολούθως τεράστια όχληση αλλά και κίνδυνο της υγείας των κατοίκων του δήμου και των επισκεπτών μεταφέροντας, τα παθογόνα σοβαρότατων ασθενειών όπως, της ελονοσίας, κίτρινου πυρετού, Δάγκειου πυρετού, πυρετού του Δυτικού Νείλου, πυρετού Chikungunya και αρκετών φιλαριάσεων,, που σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και απώλειες ανθρώπινης ζωής (στο δήμο μας υπήρξε κρούσμα με απώλεια ανθρώπινης ζωής από το πυρετό του Δυτικού Νείλου).

  • Επειδή το ζήτημα της καταπολέμησης των κουνουπιών αποτελεί προτεραιότητα για ολόκληρη την περιοχή του Δήμου μας αλλά και για τις γύρω περιοχές.
  • Επειδή η μη χωροθέτηση των ορυζώνων στη Περιφέρεια δημιουργεί πολλά προβλήματα με κύριο πρόβλημα την απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Ζητούμε

Να υπάρξει χωροθέτηση που θα προβλέπει τη δημιουργία καλλιεργητικών ζωνών για ορυζώνες, ζώνες οι οποίες θα βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από οικιστικές περιοχές.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΥΡΙΝΗΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής