breaking news Νέο

Βασικές οδηγίες προς τους πολίτες και προληπτικά μέτρα για τον κορονοϊό

Βασικές οδηγίες προς τους πολίτες και προληπτικά μέτρα για τον κορονοϊό

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που λαμβάνει η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας για την ενημέρωση των πολιτών της Ημαθίας, σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης για την εξάπλωση του κορονοϊού και της συνεχούς επικοινωνίας που έχουν για το θέμα αυτό, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης και η Υγειονομική Υπηρεσία της Π.Ε. Ημαθίας, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον αρμόδιο θεματικό αντιπεριφερειάρχη Υγείας Χρήστο Μήττα, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας δίνει στη δημοσιότητα σχετική ενημερωτική ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας:

Βασικές οδηγίες και προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό Covid 19

Ο νέος κορωνοϊός προκαλεί νόσο που προσομοιάζει με την κοινή γρίπη. Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα που ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και σοβαρά, κυρίως για τα ηλικιωμένα άτομα και τους έχοντες χρόνια προβλήματα υγείας. Ο χρόνος επώασης της νόσου με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, υπολογίζεται ως 14 ημέρες.

Για την πρόληψη μετάδοσης της νόσου συστήνεται αυστηρή τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής και συγκεκριμένα :

-συχνό και επιμελημένο πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα. Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε βρύση, προτείνεται η επάλειψη των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα, ή άλλο κατάλληλο απολυμαντικό διάλυμα από αυτά που διατίθενται ευρέως στα φαρμακεία. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε πριν την κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας φαγητού, ποτού. Η ίδια διαδικασία πρέπει να τηρείται και πριν από το κάπνισμα.

-περιορισμός αγγίγματος μύτης, στόματος και ματιών, κάλυψη του στόματος και της μύτης  κατά το βήχα ή  το φτάρνισμα. αποφυγή επαφών με ασθενείς και το περιβάλλον τους

-μετά από κάθε επαφή και χειραψία με άλλα άτομα, να αποφεύγεται η επαφή των χεριών με την μύτη, το στόμα και τα μάτια, μέχρι το πλύσιμο ή την απολύμανση των χεριών.

-να αποφεύγονται όσο το δυνατόν οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και γενικά ο συγχρωτισμός των ατόμων. Προσπάθεια διατήρηση επαρκούς απόστασης (πάνω από ένα μέτρο) από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν εικόνα αρρώστου

-να εξασφαλίζεται καλός αερισμός των κλειστών χώρων της κατοικίας ή του χώρου εργασίας μας

Σε περίπτωση που εμφανιστεί αναπνευστική λοίμωξη έως και 14 ημέρες μετά από ταξίδι σε περιοχή που έχει κρούσματα, αυτό πρέπει να αναφερθεί στον θεράποντα ιατρό κατά την λήψη του ιστορικού ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται.

Εάν υπάρχουν ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχει προηγηθεί ταξίδι ή επίσκεψη σε περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα, προτείνεται η παραμονή στο σπίτι μέχρι την ανάρρωση, με αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων προσωπικής υγιεινής.

Η χρήση ατομικής μάσκας δεν διασφαλίζει προστασία από μόνη της. Η χρήση μάσκας συνιστάται μόνο σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό.

Η χρήση απλών απολυμαντικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες. Δεν απαιτούνται ειδικής χρήσης απολυμαντικά.

ΒΑΣΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ : Εάν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα γρίπης (πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή κτλ) αναζητήστε ιατρική βοήθεια και οδηγίες από το θεράποντα ιατρό σας. Μην επισκέπτεστε νοσοκομείο πριν να ρωτήσετε τον ιατρό σας.

Αναλυτικές και επικαιροποιημένες οδηγίες παρέχονται από την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ : https://eody.gov.gr/


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής