breaking news Νέο

Χ. Κασίμης : Έρχεται η προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης και η έναρξη των προγραμμάτων Leader

Χ. Κασίμης : Έρχεται η προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης και η έναρξη των προγραμμάτων Leader

Τον επόμενο μήνα μήνα αναμένεται η προκήρυξη του Υπομέτρου 4.1 «Σχέδια Βελτίωσης», καθώς και η έναρξη των δράσεων μέσω των προγραμμάτων Leader για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Νέων Αγροτών, κ. Χ. Κασίμη. Η διαδικασία ολοκλήρωσης της εξέτασης των ενστάσεων και των εν δυνάμει νέων αγροτών προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλεται προσπάθεια για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των επιλαχόντων.
Στα φετινά Σχέδια Βελτίωσης, περιλαμβάνεται και η πολύ-αναμενόμενη δράση του απομακρυσμένου ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) με στόχο την  αξιοποίηση των ΑΠΕ, για τη μείωση του κόστους στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και την προστασία του περιβάλλοντος. 
Αναλυτικότερα, στο νέο μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης θα προβλεφθούν υψηλά ποσοστά ενίσχυσης για νέους γεωργούς και παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
Επιπροσθέτως, επιδοτούνται οι επενδύσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής από συλλογικούς φορείς (π.χ. ΤΟΕΒ, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί), με υψηλά ποσοστά ενίσχυσης έως και το 85%, με γνώμονα την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την ενθάρρυνση της οργάνωσης των παραγωγών σε υγιή παραγωγικά σχήματα. 
Στα πλαίσια αυτής της επιδίωξης κινείται και η αναμενόμενη προκήρυξη για το Μέτρο 09, που θα προβλέπει τη σύσταση και λειτουργία των συνεργατικών σχημάτων στον πρωτογενή τομέα (ομάδες παραγωγών) με εθνικό προϋπολογισμό 28 εκ. ευρώ.
Τέλος,  αναμένεται και η έναρξη δράσεων μέσω Leader για δημόσια και ιδιωτικά έργα, με στόχο την ενίσχυση των αγροτικών περιοχών. Οι δράσεις του Leader θα υλοποιηθούν από τις τοπικές Αναπτυξιακές Εταιρίες ΟΤΑ.

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής