breaking news Νέο

Στέλλα Αραμπατζή : «Οι δομές μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο»

Στέλλα Αραμπατζή : «Οι δομές μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο»

Στέλλα Αραμπατζή. Βιοπαθολόγος-μικροβιολόγος, δημοτική σύμβουλος, πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του δήμου Νάουσας και πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρείας «Αριστοτέλης» Νάουσας. Μια δυναμική γυναίκα που συνταιριάζει το ιατρικό της λειτούργημα με τη συμμετοχή της στα κοινά. To μεσημέρι της Πέμπτης 19ης Μαρτίου, στις ΑΝΑ...κρίσεις της διαδικτυακής τηλεόρασης της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ με ταυτόχρονη live μετάδοση από το ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8, μιλήσαμε, κρατώντας τις απαραίτητες...αποστάσεις και χρησιμοποιώντας αντισηπτικά μέσα, τόσο για την πανδημία του κορονοϊού, όσο και το παραγόμενο έργο στο νομικό πρόσωπο του δήμου Νάουσας. Ψήγματα της συνέντευξης σας μεταδίδουμε και εντύπως.

 

«Είναι επιδημιολογικό φαινόμενο το γιατί υπάρχει μεγαλύτερη θνητότητα στον ανδρικό πληθυσμό, με το μέσο όρο των διασωληνωμένων να αγγίζουν τα 70 χρόνια.

 

Τα αντιδραστήρια ανίχνευσης του κορονοϊού έχουν τελειώσει από τις εταιρείες. Η πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι η μοριακή εξέταση των δειγμάτων. Μέσα σε έξι ώρες το ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ μπορεί να δώσει με ακρίβεια το αν είναι θετικό ένα δείγμα.

 

Η Κίνα υπήρξε η χώρα, από την οποία ξεκίνησε και η γρίπη των χοίρων, των πτηνών, ο SARS, o MERS. Είναι ένα κράτος, όπου επικρατεί μεγάλος συγχρωτισμός ανθρώπων. Ο κορονοϊός έσπασε το φράγμα της ζωονόσου και μεταδόθηκε στον άνθρωπο. Είναι ιδιαίτερα μολυσματικός, αλλά με χαμηλή θνητότητα, αφού δεν ξεπερνά το 0,5 με 1%..Τον βοηθούν οι πολλαπλές μετακινήσεις ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

 

Η Βόρεια Ιταλία έχει πολλές επαφές με την Κίνα, αφού εκεί είναι εγκαταστημένες πολλές κινέζικες επιχειρήσεις.

 

Πρέπει να μένουμε σπίτι και να τηρούμε τις οδηγίες των επιστημόνων. Το  ημερήσιο κόστος μιας κλίνης σε ΜΕΘ αγγίζει τις 2 με 3 χιλιάδες ευρώ.

 

Υπάρχουν θετικά νέα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, τόσο για την παρασκευή εμβολίου, όσο και δημιουργία φαρμάκων που θα αντιμετωπίσουν τον ιό.

 

Πρέπει να ενημερωνόμαστε μόνο από επίσημες και υπεύθυνες πηγές, όπως ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας.

 

Μεγάλο κακό το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Μας πήγε πίσω, αφού στη χώρα μας εμφανίστηκαν αρρώστιες, που είχαμε σβήσει από τον ιατρικό χάρτη, όπως η ιλαρά.

 

Μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης η συγκρότηση της επιστημονικής ομάδας, της οποίας ηγείται ο κ. Τσιόδρας.Γίνεται οργανωμένη και σοβαρή δουλειά.

 

Είναι ασυμπτωματικό το μεγαλύτερο ποσοστό που φέρει τον ιό η νοσεί ελαφρά. Ο ιός είναι μεταδοτικός κατά την περίοδο που ο φορέας νοσεί. Τα παιδιά δεν νοσούν, αλλά φέρουν μεγάλο ιικό φορτίο.

 

Σημαντικό το έργο που θα προσφέρει στη Νάουσα το «Βοήθεια στο Σπίτι» αυτές τις μέρες και το αυτοτελές τμήμα κοινωνικής πολιτικής. Θα συγκεντρώνουμε αιτήματα από άτομα ευπαθών ηλικιακά ομάδων, που δεν μπορούν να μετακινηθούν, μεταφέροντας τους φάρμακα, τρόφιμα, αλλά και πιστοποιητικά. Θα υπάρξει στο ΚΑΠΗ ειδικό τηλεφωνικό κέντρο.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής του ιδρύματος «Δημούλα» προσφέρει συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη στους συμπολίτες μας, αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Σημαντική και η βοήθεια του κοινωνικού φαρμακείου και ιατρείου.

 

Το νομικό πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης έχει 95 εργαζόμενους και 3.000.000 ευρώ προϋπολογισμό  Το υπηρέτησα και επί δημαρχίας Κουτσογιάννη και γνωρίζω τα προβλήματα του. Οι δομές μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Έχουμε έλλειμμα σε διοικητικό προσωπικό, αλλά όλοι οι εργαζόμενοι δουλεύουν με μεράκι. Θέλουμε να λύσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτιρίων μας, αφού δεν υπάρχουν πολεοδομικές άδειες, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να μπούμε σε προγράμματα εκσυγχρονισμού τους.

 

Το site μας είναι υπό κατασκευή και θα ενταχθεί στο portal του δήμου Νάουσας. Θα μπορεί ο δημότης να κάνει ηλεκτρονικά αιτήσεις σε μας ή και στο δήμο.

 

Αναβαθμίσαμε τις δομές των ΚΔΑΠ, με πολλές νέες δραστηριότητες. Ο δήμος Βέροιας έχει ένα εξαιρετικά οργανωμένο δημοτικό ιατρείο. Θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε κάτι ανάλογο στη Νάουσα, αφού υπάρχουν πολλοί εθελοντές γιατροί, αλλά και νοσηλευτές.

 

Ο δήμαρχος μας, Νικόλας Καρανικόλας, άφησε μια πετυχημένη, αυτοδημιούργητη, πανεπιστημιακή καριέρα και την οικογένεια του στη Θεσσαλονίκη, για να υπηρετήσει την πόλη του.

 

Προσπαθεί, όπως και όλοι μας προσπαθούμε, να μπει τέλος στις μικροπολιτικές διαμάχες στο δήμο και να υπάρξει σύμπνοια για το καλό της Νάουσας.

 

Θέλω να κάνω αναφορές σε όλους τους συμπολίτες μας. Αυτές τις μέρες μένουμε σπίτι. Και αν έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, παίρνουμε τηλέφωνο τον οικογενειακό μας γιατρό, για να μας καθοδηγήσει αυτός. Δεν πάμε μόνοι μας ούτε στο ιατρείο του, ούτε στο Νοσοκομείο».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής