breaking news Νέο

«Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο Λογοτέχνης Φίλιππος Φιλίππου (γεν. 1948), στο Μυθιστόρημά του «Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη» (Εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2003, β΄ έκδοση, με 7 Σχέδια του Ζωγράφου Αλέξη Βερούκα), περιγράφει με τρυφερότητα και συμπάθεια τις τελευταίες ημέρες του Αλεξανδρινού Ποιητή.

Ο Φ. Φιλίππου στήνει επιμελώς και αριστοτεχνικά την ιστορία του, στο ιστορικό της πλαίσιο. Στο επίκεντρο τοποθετεί τον επίσης Αλεξανδρινό Φιλίππο Τομάζο Μαρινέττι, ηγέτη των Ιταλών Φουτουριστών, που επισκέπτεται τον Κ. Καβάφη, στο σπίτι του στην Αλεξάνδρεια. Η ιστορία διαδραματίζεται στα τέλη Απριλίου του 1933, κι από την επαφή των δύο ανδρών αναδεικνύονται οι προσωπικότητές τους, η εποχή, αλλά κι άλλα επώνυμα πρόσωπα.

Ο Φ. Φιλίππου, στο βιογραφικό και ταυτόχρονα μυθιστορηματικό αφήγημά του, συνδυάζει άρτια ένα μείγμα ντοκουμενταρισμένων στοιχείων με την μυθοπλασία. Με τρυφερότητα, συμπάθεια, αλλά και αρκετή δόση «καβαφικής ειρωνείας», χειρίζεται το θέμα της φυσικής φθοράς και την πορεία προς το αναπόφευκτο του πιο δημοφιλούς Έλληνα Ποιητή του 20ου αι.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής