breaking news Νέο

Ομιλία για τις δυσλειτουργικές σχέσεις στην οικογένεια από τις κ.κ. Νατσιοπούλου, Τσαπαροπούλου, Λυμούση

Ομιλία για τις δυσλειτουργικές σχέσεις στην οικογένεια από τις κ.κ. Νατσιοπούλου, Τσαπαροπούλου, Λυμούση

Aκόμα και σήμερα, που η χώρα μας μαστίζεται από μια πρωτοφανή κρίση και προβάλλονται «νέα ήθη», ο θεσμός της οικογένειας είναι αυτός που κρατά «όρθιο» (πόσο ακόμα βέβαια;) το οικοδόμημα της ελληνικής κοινωνίας.

Ένα οικοδόμημα, ωστόσο, που δεν παύει να δοκιμάζεται και να δέχεται χτυπήματα σ' αυτό το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε, ξεκινώντας από το πιο σύνηθες, όταν οι σχέσεις των μελών μιας οικογένειας διαταράσσονται και προσλαμβάνουν δυσλειτουργικό έως και καταστροφικό χαρακτήρα. Και – εκ των πραγμάτων – καθίσταται αναγκαία η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης.

Αυτό ακριβώς, λοιπόν, το νόημα είχε και η ενημερωτική ομιλία με τίτλο: «Δυσλειτουργικές σχέσεις στην οικογένεια. Αναγνωρίζουμε τα σημάδια και ζητάμε βοήθεια», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στον όροφο εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, με διοργανωτή το Φαρμακευτικό Σύλλογο Ημαθίας (ΦΣΗ) και σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας «Κορνηλία Καραναστάση».

 

Οι ομιλήτριες

Η κ. Νατσιοπούλου Χαρούλα, Κοινωνική Λειτουργός, ήταν αυτή που στην ομιλία της έκανε αναφορά στις υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής και νομικής υποστήριξης που παρέχει το Κέντρο Συμβουλευτικής, το οποίο απευθύνεται σε όλο το νομό, σε γυναίκες που υφίσταται οποιοδήποτε είδος κακοποίησης ή που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό. Άνεργες, ΑμΕΑ, μονογονείς, μετανάστριες και γενικά σε όσες έχουν ανάγκη.

Η ίδια – όπως επεσήμανε – υποδέχεται τις γυναίκες, παίρνει το ιστορικό τους, τις ακούει και τις παραπέμπει, είτε σε ψυχολόγο, είτε σε νομικό σύμβουλο, είτε σε άλλο συνεργαζόμενο φορέα.

Πολλές γυναίκες δε, που βίωσαν την ενδοοικογενειακή βία και έφυγαν από το σπίτι, έπρεπε να λύσουν το πρακτικό μέρος της διαμονής τους, όπου και φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες φιλοξενίας, οι οποίοι λειτουργούν σε γειτονικές πόλεις. Ακόμα, η κ. Νατσιοπούλου ενημέρωσε πως το Κέντρο Συμβουλευτικής πραγματοποιεί βιωματικά σεμινάρια κι ομιλίες σε σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία, αθλητικούς συλλόγους κ.α. Παράλληλα, είπε, προσφέρει εργασιακή και συμβουλευτική, για να αναδείξει τις δεξιότητες των γυναικών, ώστε να βγουν στην αγορά εργασίας.

 

Ο κύκλος βίας

Η κ. Τσαπαροπούλου Έφη, Ψυχολόγος, από την πλευρά της αναφέρθηκε στον «κύκλο της βίας», που έχει να κάνει με τρεις φάσεις (1. Δημιουργία έντασης. 2. Η έκρηξη. 3. Ο μήνας του μέλιτος). Όπως σημείωσε, η ίδια παρέχει 12 συνεδρίες συμβουλευτικού χαρακτήρα σε όποια γυναίκα βιώνει συναισθηματική, οικονομική ή σωματική βία. Επίσης, η κ. Τσαπαροπούλου έκανε αναφορά και στους λόγους, που μένει μια γυναίκα σ' ένα νοσηρό περιβάλλον, στο προφίλ του θύτη και πως γίνεται αντιληπτή η βία, ενώ τέλος παρουσίασε και ζωγραφιές γυναικών και παιδιών, που βίωσαν διάφορες μορφές βίας, αλλά και πως αποτύπωσαν τα συναισθήματά τους στο χαρτί.

 

Η κ. Λυμούση Σταυρούλα, Νομική Σύμβουλος, με τη σειρά της ανέπτυξε το θέμα: «Πότε ασκείται βία και ποιές νομικές διαδικασίες μπορεί να ακολουθήσει το θύμα για την προστασία του». Στην αναφορά της έκανε λόγο για τη νομική αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ποιά διαδικασία ακολουθείται, τα ασφαλιστικά μέτρα και το δικαίωμα των γυναικών στο ποινικό και αστικό δίκαιο.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, το κοινό (μεταξύ του οποίου μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου από τη Βέροια, τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια) απηύθυνε ερωτήματα στις τρεις ομιλήτριες, οι οποίες και απάντησαν σ' αυτά.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής