breaking news Νέο

Χρ.Κούτρας στο «Ράδιο Αιχμή-102,8» αναφορικά με την πανδημία : «Είμαι αισιόδοξος ότι ο κορωνοϊός θα τελειώσει τον Αύγουστο»

  • Χρ.Κούτρας στο «Ράδιο Αιχμή-102,8» αναφορικά με την πανδημία : «Είμαι αισιόδοξος ότι ο κορωνοϊός θα τελειώσει τον Αύγουστο»
  • Χρ.Κούτρας στο «Ράδιο Αιχμή-102,8» αναφορικά με την πανδημία : «Είμαι αισιόδοξος ότι ο κορωνοϊός θα τελειώσει τον Αύγουστο»

Στο «Ράδιο Αιχμή-102,8» και τα «Λόγια Σταράτα» βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής 12ης Ιουνίου, ο συντονιστής παθολόγος του Νοσοκομείου Βέροιας, Χρήστος Κούτρας, αναφορικά με τα κρούσματα του κορωνοϊού που ανιχνεύτηκαν στη Νάουσα (σ.σ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα 3 πρώτα κρούσματα είναι στην ίδια οικογένεια, ενώ υπάλληλος του Γηροκομείου Νάουσας, που είχε επαφή με τον ασθενή «μηδέν», βρέθηκε αρνητικός σε τεστ μοριακού ελέγχου, που του έγινε στο Νοσοκομείο αναφοράς της 3ης ΥΠΕ, το ΑΧΕΠΑ). Ο κ. Κούτρας μας έδωσε άκρως θετικές εκτιμήσεις, αφού κατά την άποψή του, ως ειδικού λοιμωξιολόγου, η πανδημία θα έχει τελειώσει μέχρι τις 15 Αυγούστου, πριν καν ανακαλυφθεί το εμβόλιο, που κατά την εκτίμησή του και πάλι, θα βγει το φθινόπωρο του 2021.

«Υπήρξε γρήγορη παρέμβαση του ΕΟΔΥ στα κρούσματα της Νάουσας, με την ιχνηλάτηση των επαφών και θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Πρέπει όμως να τηρήσουμε τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως η απόσταση των δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον, για να μη μεταφέρονται τα σταγονίδια του ιού.  Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ πρέπει να γίνεται σχολαστική απολύμανση των επιφανειών με χλωρίνη ή οινόπνευμα. Υψηλό ιικό φορτίο υπάρχει και στις τουαλέτες των ασθενών, οπότε και εκεί πρέπει να υπάρχει έντονη προσοχή», μας είπε ο κ. Κούτρας, επισημαίνοντας επίσης ότι πρέπει να μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα 14 ημερών όσοι έρχονται από το εξωτερικό.

Για την επιτυχή, όντως, αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ημαθία ο κ. Κούτρας τόνισε τα εξής : «Στήσαμε ένα σοβαρό μηχανισμό στα Νοσοκομεία μας. Όποιες προτάσεις κάναμε ως επιστημονική επιτροπή για τον κορωνοϊό, υιοθετήθηκαν άμεσα από το διοικητή του Νοσοκομείου Ημαθίας, Ηλία Πλιόγκα, σε ένα, το πολύ δύο εικοσιτετράωρα. Ο διοικητής είναι αποτελεσματικός. Δυστυχώς από την αρχή δεν δόθηκε βάση στην επιστημοσύνη των ειδικών λοιμωξιολόγων, για αυτό και είχαμε σωρεία κρουσμάτων, όπως στην Αμαλιάδα. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό, ούτε για εφησυχασμό. Πρέπει να υπάρχει ενσυνείδητη πειθαρχία όλων μας. Ως χώρα πάμε πολύ καλά, άσχετα αν υπάρχουν υποτροπές στην πανδημία. Λάθος η λογική της «ανοσίας της αγέλης». Δυστυχώς άκουσαν τους επιδημιολόγους και όχι τους λοιμωξιολόγους. Ένα 25% των φορέων είναι ασυμπτωματικοί, αλλά και ένα 20% νοσούν βαριά. Ο ήλιος είναι ο μεγαλύτερος φονιάς των ιών. Υπάρχουν βέβαια και οι υπερσυμπτωματικοί φορείς, που έχουν υψηλό ιικό φορτίο και πολλές κοινωνικές επαφές. Τα παιδιά έχουν μερική ανοσία στον κορωνοϊό».

Μένουμε στην αισιοδοξία του διευθυντή, με την προτροπή του να έχουμε ενσυνείδητη πειθαρχία, τηρώντας αποστάσεις, φορώντας μάσκα σε κλειστούς χώρους και εφαρμόζοντας σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και αντισηψίας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής