breaking news Νέο

Υπόθεση διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Παραπέμπονται οι 28 από τους 35

Υπόθεση διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Παραπέμπονται οι 28 από τους 35

Η υπόθεση διαφθοράς που ταλανίζει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το ποδόσφαιρο μας αγγίζει πλεον και με τη βούλα την ΒΕΡΟΙΑ καθώς ο πρώην μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της Γιώργος Αρβανιτίδης αλλά και οκτώ πρωην ποδοσφαιριστές της ο Χαράλαμπος Παυλίδης, ο Κώστας Μπάρμπας, ο Ηλίας Ιωάννου, ο Δημήτρης Αμαραντίδης, ο Δημήτρης Μάνος, ο Γιώργος Σκαθαρούδης, ο Αλέξανδρος Καλογέρης και ο Γκιγκέρμο Πέρεθ περιλαμβάνονται στο παραπεμπτικό βούλεμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

Η παραπομπή όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έγινε κατά πλειοψηφία με ψήφους 2-1 για 28 από τους 35 συνολικά κατηγορούμενους και ως στοιχείο προκύπτει ότι το βούλευμα αποκλείει την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης αλλά παραπέμπει 8 από τους κατηγορούμενους για σύσταση συμμορίας.

Οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι οι οποίοι θα δικαστούν για σύσταση συμμορίας και αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων ποδοσφαίρου σε βαθμό κακουργήματος με απόφαση που ελήφθη από το Συμβούλιο Εφετών με πλειοψηφία 2 προς 1 (μειοψήφισε ο πρόεδρος του αρμοδίου τριμελούς Συμβουλίου Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος) ειναι οι εξης:

- Πρόεδρος και ιδιοκτήτης Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης.

- Ο πρωην πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής και

- Ο πρώην νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, Θόδωρος Κουρίδης.

Για την υπόθεση διαφθοράς στο ποδόσφαιρο δικάζονται επίσης οι εξης:

- Πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του Λεβαδειακού Γιάννης Κομπότης.

- Πρόεδρος και μεγαλομέτοχος Ατρομήτου, Γιώργος Σπανός.

- Οι πρώην διαιτητές, Ηλίας Σπάθας, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Θανάσης Γιάχος, Απόστολος Αμπάρκιολης, Κώστας Ιωαννίδης και Γιάννης Κάμπαξης.

- Τα πρωην στελέχη της ΚΕΔ, Γιώργος Δουρος και Θανάσης Μπριάκος.

- Τα πρωην μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ, Αρης Σταθόπουλος, Νίκος Προύντζος και Γιάννης Παπακωνσταντίνου.

- Ο πρώην μεγαλομέτοχος της Βέροιας Γιώργος Αρβανιτίδης.

- Ο τεχνικός διευθυντής του Ατρομήτου Γιάννης Αγγελόπουλος και ο πρώην γενικός αρχηγός της Βέροιας Γιώργος Λαναρής.

- Ο πρώην προπονητής του Ατρομήτου Ρικάρντο Σα Πίντο.

- Οι ποδοσφαιριστές της Βέροιας Καλογέρης, Μάνος, Σκαθαρούδης, Μπάρμπας, Ιωάννου, Παυλίδης, Αμαραντίδης και Γκιγιέρμο Πέρεθ.

Επίσης το συμβούλιο διατήρησε την εγγυοδοσία των 200.000 ευρω και τους υπόλοιπους περιοριστικούς όρους χωρίς να διατάξει την προφυλάκιση του Βαγγέλη Μαρινάκη για παραβίαση του περιοριστικού όρου που του είχε επιβληθεί και αφορούσε στη συμμετοχή του σε αθλητικές δραστηριότητες.

Απαλλακτικό ήταν το βούλευμα για τα πρώην στελέχη της ΕΠΟ Παυσανία Παπανικολάου και Χρήστο Υφαντή καθώς και για τα πρώην μέλη των πειθαρχικών επιτροπών του ποδοσφαίρου Ζυγογιάννη, Παντελοπούλου, Βλάσση, Αναστασάκη και Ζάμπρα που έχει αποβιώσει.

 

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Γιάννης Κομπότης και ο Γιώργος Σπανός που παραμένουν μεγαλομέτοχοι των ομάδων τους σύμφωνα με το νόμο και όσο δήλωσε ο υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης, θα πρέπει μέσα σε 15 ημέρες να μεταβιβάσουν το πακέτο των μετοχών σε άτομα που αποδεδειγμένα μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό και ηθικό βάρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Λεβαδειακός και Ατρομήτου αντίστοιχα και φυσικά να αποχωρήσουν από την προεδρία τους.

- Αναμένεται να οριστεί δικάσιμος για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, πιθανόν εντος του 2018, ενω παράλληλα θα πρέπει να κινηθεί και η αθλητική Δικαιοσύνη.

- Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ εκ των πραγμάτων οφείλει να ζητήσει το βούλευμα ώστε να παραπεμφθούν στις πειθαρχικές επιτροπές του ποδοσφαίρου όχι μόνο τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που έτσι κι αλλιώς θα δικαστούν και στο ποινικό Δικαστήριο, αλλά και οι ομάδες που εμπλέκονται στη δικογραφία, με οτι συνεπάγεται.

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Η υπόθεση της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο γνωστή με την επωνυμία εγκληματική οργάνωση ανέκυψε στις 6 Απριλίου 2015, όταν ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορρέας έδωσε στη δημοσιότητα πόρισμα 173 σελιδων. Το πόρισμα συντάχθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 2014. Σημαντικό ρόλο στο να βγει στη δημοσιότητα η υπόθεση και να σχηματιστεί δικογραφία είχε διαδραματίσει η τηλεφωνική παρακολούθηση από τη Εθνικη Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) της Ελλάδας από το 2011 σε τηλεφωνικούς αριθμούς εμπλεκομένων στο σκάνδαλο.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής