breaking news Νέο

Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους

Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους

Ανάμεσα σ' αυτούς που χτυπήθηκαν από τον κορονοϊό υπήρξαν και οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι οποίοι περιμένουν πως και πως, για να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση, τη στιγμή που βλέπουν σε άλλους κλάδους, ιδιαίτερα εκτός του πρωτογενή τομέα, να έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις με σαφώς ταχύτερες διαδικασίες.

Και τούτο γιατί, πέρα από τις ενστάσεις που υπήρχαν για το ύψος και τον τρόπο καταβολής της ενίσχυσης, ο κλάδος, που στην κυριολεξία έχει ζημιωθεί στον απόλυτο βαθμό την πασχαλινή περίοδο, καλείται τώρα να κάνει κι άλλη υπομονή (υπομονή στην υπομονή δηλαδή), εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των μπρος – πίσω του ΥΠΑΑΤ, μέχρι να δρομολογηθούν οι αποζημιώσεις.

Την καθυστέρηση που προκύπτει σ' ένα ζήτημα σαν και αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ. Κώστα Καραγκούνη, που ζήτησε να ενημερωθεί για το θέμα, αλλά και στη συνάντηση που υπήρξε την Τρίτη 14 Ιουλίου με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Τώρα, σύμφωνα με το Μάκη Βορίδη, αυτή τη στιγμή το έκτακτο βοήθημα, που ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα, βρίσκεται προς έγκριση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και το οποίο, μόλις πάρει το «πράσινο» φως, πρόκειται να ακολουθήσει η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εκδοθεί ως μέτρο ενίσχυσης, με την διάρκεια της όλης διαδικασίας να εκτιμάται σε ενάμιση μήνα. Τουτέστιν, τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου. Η δε ενίσχυση αφορά ένα ποσό, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 31 εκατ. ευρώ και που αφορά 45.340 δικαιούχους.

 

Δυσαρέσκεια

Η καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος έχει προκαλέσει,  βέβαια, μεγάλη δυσαρέσκεια στους κτηνοτρόφους της χώρας, ανάμεσα σ' αυτούς και στην Ημαθία, όπου σύμφωνα και με το Βεροιώτη πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Στέργιο Κύρτσιο, τίθεται και κουτσουρεμένη και καθυστερημένη η ενίσχυση των 31 εκατ. ευρώ σε 45.000 αιγοπροβατοτρόφους, που υπέστησαν τεράστια ζημιά το Πάσχα.

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι στις 8 Ιουλίου, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποβάλει ερώτημα προς τον ΥΠΑΑΤ σχετικά με την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και του lockdown στην οικονομία. Τονίζουν δε πως απαιτούνται ποσά ύψους 90 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των κτηνοτρόφων και ιδιαίτερα των αιγοπροβατοτρόφων, που υπέστησαν βαρύ πλήγμα το Πάσχα. Όπως ακόμα επισημαίνουν, η απουσία εμπροσθοβαρούς στήριξης θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα όλου του τομέα, ακόμα και τη διατροφική ασφάλεια της χώρας.

 

Παύλος Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής